33 אלף תלמידים בבית: "גם לנוצרים מגיע שוויון זכויות"
ב-47 בתי ספר נוצריים ברחבי הארץ לא נפתחה שנת הלימודים. התלמידים, המורים וההורים מוחים על תקצוב נמוך יחסית לבתי ספר ממלכתיים וחרדיים. "אנחנו מבקשים מה שמגיע לנו כמו שאר תלמידי ישראל". משרד החינוך: "לא יושם כל קיצוץ"
33 אלף תלמידים לא הגיעו לבתי הספר שלהם גם אתמול, אף ששנת הלימודים נפתחה שלשום (יום ג') בכל חלקי הארץ. מדובר בתלמידי בתי הספר הנוצריים שהכריזו על שביתה במחאה על קיצוצים בתקציביהם מטעם משרד החינוך.
אתמול, כמו ביום הראשון ללימודים, יצאו תלמידים, הורים ומורים להפגין נגד הקיצוצים בשפרעם, בנצרת ובעילבון. הם קראו לא לפגוע בבתי הספר ובתלמידים. עז עודה, אחד התלמידים, אמר: "אנחנו רוצים להשמיע את זעקתנו כדי שבממשלה ייענו לדרישות שלנו. שביתת בתי הספר הנוצריים גורמת להפסד של הרבה חומרי לימוד, אבל נמשיך ונתמוך במאבק עד סופו".
בהפגנה בשפרעם השתתף סוהיל ג'מאל, מנהל בית ספר אטוסקופי קתולי בעיר. לדבריו, "הגענו למצב שבו אין לנו שום דרך אחרת מלבד שביתה. 47 בתי ספר מושבתים, יותר מ-33 אלף תלמידים ו-3,000 מורים ייזרקו לרחוב, אבל אין מי שישמע את המילה שלהם". הוא סיפר כי בתי הספר הנוצריים נוסדו לפני קום המדינה. "גם תלמידים יהודים למדו אצלי בבית הספר. אבל מקצצים לנו כל מה שאנחנו צריכים לקבל".
פארוק פרהוד, מנהל בית ספר "אוסקופיה, תיכון שפרעם", אמר ל-ynet: "נקיים שביתה פתוחה עד שנקבל את הזכויות שלנו, במיוחד בבתי הספר היסודיים. שם אנחנו מקבלים תקציב קטן מאוד יחסית לבתי הספר הממלכתיים ובתי ספר חרדיים. מנעו מאיתנו להשתתף בכל הרפורמות החדשות, מנעו הדרכה למורים שלנו. אנחנו מבקשים שיעזרו לנו לקבל את כל מה שמגיע לנו כמו שאר תלמידי ישראל".
מבתי הספר הנוצריים נמסר כי נציגיהם שוחחו רבות עם נציגים בממשלה ובכנסת במשך שנה וחצי, ואף ניהלו משא ומתן עם
משרד החינוך בנדון. "משא ומתן זה לא הניב פרי הואיל ומשרד החינוך הציע שבתי הספר הנוצריים יהפכו לבתי ספר רשמיים או לחלופין יהפכו לייחודיים. כך יאפשרו גבייה של אלפי שקלים אך לא יפתרו את הקושי בתקצוב". ג'מאל, המנהל משפרעם, הסביר כי הברירה שמציב בפניהם משרד החינוך מאלצת אותם לבחור - "או שנהפוך לבית ספר לעשירים בלבד ושכל הורה ישלם 15 או 20 אלף שקל בשנה, או שנסגור את בתי הספר".
עוד טוענים נציגיהם כי נשיא המדינה הזמין את שר החינוך ומשלחת של בתי הספר הנוצריים אל משכנו, אך למרות ההצהרות החיוביות מכיוונו של השר, "המשך המו"מ אחרי הישיבה אצל הנשיא לא השיא תוצאות".
ממשרד החינוך נמסר: "המוסד החינוכי מתוקצב באופן שוויוני כמו כל המוסדות המוכרים שאינם רשמיים במדינת ישראל. לא חל כל קיצוץ בשנת הלימודים האחרונה, ולא יחול כל קיצוץ בשנת הלימודים הקרובה. משרד החינוך מקיים עם נציגי המוסד החינוכי מפגשים משותפים, וכל החלופות שהועלו במפגשים אלה נעשו בשיתוף וללא כל כפייה. משרד החינוך ימשיך לקיים דיאלוג משותף".
ח"כ אחמד טיבי מהרשימה המשותפת התייחס לנושא במליאת הכנסת, ואליה הוזמנו נציגי בתי הספר השובתים. לדבריו, "בתי הספר פותחים את שעריהם לכל התלמידים. יש בהם צוות מורים מסור וחרוץ, יש להם דרישות תקציביות צודקות. הם נמצאים כאן אחרי שהפגינו בכל מיני מקומות בארץ. אך עדיין התביעות שלהם לא באו על סיפוקן. העלינו זאת בפני ראש הממשלה, אך לא הייתה היענות. צריך לפתור את הבעיה כדי שהתלמידים הערבים ינהרו לבתי הספר".