שתף קטע נבחר

 

קבלן מצא ארון קבורה בן 1,800 - והחביא אותו

בשכונת וילות באשקלון זיהה קבלן בנייה סרקופג עתיק ומפואר והסתיר אותו מחשש לממצאים ארכיאולוגיים נוספים. ברשות העתיקות מעריכים: מדובר בארון שהיה שייך למשפחה אמידה ולא יהודית

 

ארון מהתקופה הרומית שנמצא באשקלון    (צילום: EYECON, באדיבות רשות העתיקות)

ארון מהתקופה הרומית שנמצא באשקלון    (צילום: EYECON, באדיבות רשות העתיקות)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ארון קבורה עשוי אבן בן 1,800 שנה "ניצל" השבוע במהלך מבצע של אנשי רשות העתיקות באתר בנייה בשכונת וילות חדשה הנבנית באשקלון. הארון, שהוצא מהאדמה על ידי קבלני הבנייה, הוחבא מאחורי ערימת אשפה, ודבר קיומו הוסתר מנציגי הרשות במטרה למנוע מהם להמשיך לחפור בשטח ולבדוק אם קיימים ממצאים ארכיאולוגיים נוספים.

 

ארון הקבורה (סרקופג) נמצא בלילה שבין שלישי לרביעי בפעילות משותפת למרחב דרום ברשות ולשוטרי הסיור והחקירות מתחנת משטרת אשקלון, שקיבלו מידע שלפיו הוא ניזוק בצורה בלתי הפיכה בעקבות הוצאתו הלא מבוקרת מהאדמה.

 

הסרקופג עשוי אבן גיר קשה, במשקל של שני טון ובאורך 2.5 מטר, ומפוסל מכל עבריו. על מכסה הארון פוסל דגם אדם בגודל מלא. הארון נפגע במקומות שונים על ידי טרקטור, שהותיר צלקות באבן ופגע בעיטורים המפוסלים ביד אומן על דפנות הארון.

 

ד"ר גבי מזור, גמלאי רשות העתיקות המומחה לתקופות הקלאסיות, תיאר את המופיע על הארון: "על צדו האחד של מכסה הארון מגולפת דמות גבר. עיניו שובצו, כנראה, באבני חן שנעלמו. הארון מעוטר בין השאר בזרים ובדמויות של ראשי שוורים וקופידונים ערומים. בראש נמצאת הדמות הנשית המפלצתית מדוזה, שלה שרידי שיער המשולב בנחשים, וזאת מתוך אמונה שהייתה מקובלת בתקופה הרומית, שלפיה היא מגנה על ארונו של הנפטר".

 

ארון הקבורה שנמצא באשקלון (צילום: יולי שוורץ, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: יולי שוורץ, באדיבות רשות העתיקות)
ארון הקבורה שנמצא באשקלון(צילום: יולי שוורץ, באדיבות רשות העתיקות)

 (צילום: יולי שוורץ, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: יולי שוורץ, באדיבות רשות העתיקות)
(צילום: יולי שוורץ, באדיבות רשות העתיקות)

 (צילום: יולי שוורץ, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: יולי שוורץ, באדיבות רשות העתיקות)
(צילום: יולי שוורץ, באדיבות רשות העתיקות)

 

לדברי מזור, ארונות מסוג זה נמצאו בדרך כלל במבני קבורה משפחתיים או לצדם, ורמת העיטורים הגבוהה מעידה על מצבה הכלכלי של המשפחה, שעל פי עולם התיאורים, כנראה לא הייתה יהודית.

 

אחרי שנשלף מהאדמה ונפגע מהטרקטור, הוסתר הארון מתחת לערימת פחים ועצים. הקבלן יצק רצפת בטון במקום מציאתו במטרה להעלים עדויות. הוא נחשף כאמור בחיפוש לילי בשטח. במקום עוכבו לחקירה חמישה פועלי בניין פלסטיניים מאזור חברון, שבמהלך חקירתם בתחנת משטרת אשקלון העידו שהארון נתגלה כבר בשבוע שעבר. במהלך החקירה הציגו הפועלים לשוטרים תמונות וסרטוני וידאו שבהם נראה הארון מיד עם גילויו, ותוך כדי תהליך הוצאתו מהאדמה.

 

בהמשך נחקרו באזהרה שני קבלני בניין תושבי העיר, בחשד לאי דיווח על גילוי עתיקה ובחשד לפגיעה באתר עתיקות ובעתיקות, עבירה בסיווג פשע שהעונש הקבוע בחוק בגינה הוא חמש שנות מאסר.

 

"זהו מקרה חמור ביותר של פגיעה בעתיקות נדירות בעלת חשיבות אומנותית, היסטורית ותרבותית חסרת תקדים", אמר ראש מִנהל הפיקוח ברשות העתיקות, אמיר גנור. "רשות העתיקות קשובה לצורכי הפיתוח ולצורכי הציבור, אך תנהל אכיפה ביד קשה נגד מי שימעל באמונה ויפגע בעתיקות, שהן נכס של כולנו. מתוך התחשבות בבעלי המגרשים, אפשרנו בנייה בשכונת הווילות החדשה, תחת ההתניה שידווחו מיד על גילוי עתיקות בשטח ויפסיקו את העבודה לאלתר עד להגעת נציג שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יולי שוורץ, באדיבות רשות העתיקות
ארון הקבורה שנמצא באשקלון
צילום: יולי שוורץ, באדיבות רשות העתיקות
מומלצים