שתף קטע נבחר

 

הסכם הגרעין יעבור. נתניהו לא סיפק הסחורה

הנאום בקונגרס, התגייסות איפא"ק והלחץ על הסנאטורים הדמוקרטים: רה"מ החליט לבלום בכל מחיר את הסכם הגרעין עם איראן גם במחיר נתק מוחלט עם נשיא ארה"ב. המחיר שולם והוא גבוה מאוד, אבל הסחורה לא הושגה

 

"החלופה להסכם המתגבש: הסכם טוב יותר"

"החלופה להסכם המתגבש: הסכם טוב יותר"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עד אתמול (יום ד') הציגו בלשכת ראש הממשלה את הסכם הגרעין האיראני כעניין של חיים ומוות, של שואה שנייה וכדומה. אבל אחרי שנשיא ארצות הברית ברק אובמה השיג את הרוב הדרוש כדי להגן על הווטו הנשיאותי שלו, 34 אצבעות של סנאטורים דמוקרטים, מתמקדים כעת בירושלים ב"רוב המוסרי" שיש בקונגרס בוושינגטון נגד ההסכם.

 

עוד סיפורים מרתקים בדף הפייסבוק של דסק החוץ

בישראל מגיבים: "רוב הקונגרס נגד הסכם, זה הישג הסברתי עצום"

 

לפני שישה חודשים קיבל ראש הממשלה בנימין נתניהו החלטה ללכת על כל הקופה ולפתוח בקרב פוליטי חסר תקדים, ראש בראש, עם נשיא ארצות הברית. זה החל בהופעה של נתניהו בקונגרס בהזמנת יו"ר בית הנבחרים הרפובליקני ג'ון ביינר, מאחורי גבו של הנשיא הדמוקרטי, ומאז הופעלו כל "הכלים הכבדים" של מדיניות החוץ הישראלית.

 

גם לאחר הניצחון של אובמה בקונגרס, נתניהו המשיך גם היום בהשמעת עמדתו הנחרצת ואמר כי הרוב בארה"ב מתנגד להסכם. "יש להמשיך קיום הקשר ההדוק עם ארה"ב, גם מול חילוקי דעות ויש כאלה, אם כי אני חייב להגיד שרוב מוחץ של הציבור האמריקני רואה עין בעין איתנו את הסכנה מאיראן", אמר נתניהו בטקס הרמת כוסית לקראת ראש השנה במשרד החוץ בהשתתפות סגנית השר ציפי חוטובלי ומנכ"ל המשרד דורי גולד.

 

יצחק בן חורין על ההישג של אובמה

יצחק בן חורין על ההישג של אובמה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
השדולה הפרו-ישראלית בקונגרס, איפא"ק, זכתה אמנם לסיוע כלכלי עצום מתומכיה, אולם היא נפגעה קשות בעימות שניהלה דווקא עם כמה מתומכיה הגדולים של ישראל. הכסף של הטייקונים מהימין, שידועים בשנאת הדמוקרטים, הושקע בין השאר במודעות בעיתונים, בתשדירים מפחידים ברשתות הטלוויזיה ובלחץ אישי על סנאטורים דמוקרטים.

 

בין המודעות שפורסמו ברשת היו כאלה שקראו "להציק" לסנאטור הדמוקרטי הבכיר צ'ק שומר מניו יורק ולסנאטור הדמוקרטי רוברט מננדז מניו ג'רזי. השניים היו הסנאטורים הדמוקרטים היחידים שהודיעו מסיבות ענייניות ופוליטיות על התנגדותם להסכם הגרעין עם איראן.

 

למפלגה הרפובליקנית יש רוב בשני הבתים בקונגרס - בית הנבחרים והסנאט - כדי להצביע נגד הסכם הגרעין עם הרפובליקה האיסלאמית. אלא שאז יכול אובמה להטיל וטו על ההצבעה, והמחוקקים יצביעו פעם נוספת. אלא שבהצבעה השנייה יצטרכו הרפובליקנים להשיג רוב של שני שליש בשני הבתים כדי לסכל את אישור ההסכם בקונגרס. מבחינה מספרית, הודעתה אתמול של הסנאטורית ברברה מיקולסקי ממרילנד על תמיכתה בהסכם מונעת את האפשרות שהרפובליקנים יביכו את הנשיא ויעקפו את הווטו שלו.

הבטיחה לאובמה את אישור הסכם הגרעין. הסנאטורית הדמוקרטית ברברה מיקולסקי (צילום: AP) (צילום: AP)
הבטיחה לאובמה את אישור הסכם הגרעין. הסנאטורית הדמוקרטית ברברה מיקולסקי(צילום: AP)
לפי שעה, הקמפיין הישראלי נגד הסכם הגרעין השיג שני קולות דמוקרטיים בלבד, של שומר ושל מננדז.

 

שומר עומד בחודש נובמבר בפני בחירה חוזרת וחולם להיות מנהיג הדמוקרטים בסנאט. לאחר שהודיע על החלטתו להתנגד להסכם הגרעין הוא בעצם "ירד למחתרת" ואותת לבית הלבן שאין לו כוונה להתעמת עם הנשיא ולהשפיע על דמוקרטים אחרים ללכת בעקבותיו.

 

הסנאטור מננדז, לשעבר יו"ר ועדת החוץ של הסנאט, נאבק לכל אורך הדרך נגד הסכם עם איראן. למננדז אין שום מחויבות כלפי ממשל אובמה, שהגיש נגדו כתב אישום בגין קבלת שוחד. יחד עם זאת, מננדז בקי היטב בפרטי הסכם הגרעין עם טהרן ועד כה תקף אותו מנימוקים מקצועיים ראויים להערכה ואף הציג לו חלופות.

 

הביע התנגדות להסכם הגרעין וירד למחתרת. הסנאטור הדמוקרטי צ'רלס שומר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הביע התנגדות להסכם הגרעין וירד למחתרת. הסנאטור הדמוקרטי צ'רלס שומר(צילום: AFP)

באותה מידה ניתן להביע הערכה לסנאטורים הדמוקרטים בוב קייסי מפנסילבניה וכריס קונס מדלאוור, שביצעו תחקירי עומק לפני שקיבלו את החלטתם לתמוך בהסכם הגרעין. השניים נפגשו בין היתר בוושינגטון עם שגרירי המעצמות שנשאו ונתנו עם איראן בווינה. השגרירים הבהירו לסנאטורים הדמוקרטים שאין הסכם אלטרנטיבי להסכם שנחתם בחודש שעבר עם איראן, ושהצבעת נגד של הקונגרס תביא לבידוד ארה"ב ולקריסת הסנקציות מבלי שאיראן תשלם את המחיר על תוכניתה הגרעינית השנויה במחלוקת.

 

הרוב נגד הסכם הגרעין הוא כאמור הרוב הרפובליקני בקונגרס, שמצביע כמעט באופן אוטומטי נגד כל הצעה של הנשיא הדמוקרטי אובמה. גם הפעם הודיעו הרפובליקנים על התנגדותם להסכם הגרעין עוד לפני שבכלל נחתם ולפני שמישהו מהם בכלל הציץ בתוכן ההסכם, שרחוק אמנם מלהיות כליל השלמות, לפי טענת מומחים, אך נראה שכרגע אין לו אלטרנטיבה אמיתית.

 

וזו בדיוק הבעיה של ראש הממשלה נתניהו: הוא החליט לבלום בכל מחיר את הסכם הגרעין עם איראן, גם במחיר נתק מוחלט עם נשיא ארה"ב. המחיר שולם והוא גבוה מאוד, אבל הסחורה לא הושגה.

 

ההסכם שנחתם בווינה יעבור למרות הרוב  בקונגרס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ההסכם שנחתם בווינה יעבור למרות הרוב בקונגרס(צילום: רויטרס)

השאלה הגדולה כעת היא מה בדיוק יעשו אנשי השדולה הפרו-ישראלית בקונגרס עם כל צירי הקונגרס הדמוקרטים תומכי ישראל שיצביעו בעד ההסכם? האם יפעלו נגדם במערכת הבחירות הבאה כדי להפילם או שיעברו לסדר היום? בקרב המפלגה הדמוקרטית יש כעס גדול של חברי קונגרס על נתניהו, שאילץ אותם לטענתם להיקרע בין נאמנותם לנשיאם ואיש מפלגתם לבין תמיכתם בישראל. מי שזועם במיוחד על ישראל הם חברי הקונגרס הדמוקרטים השחורים.

 

ראש הממשלה נתניהו הימר על הרוב הרפובליקני בקונגרס - 54 סנאטורים רפובליקנים בסנאט מתוך 100 ו-246 צירים רפובליקנים מתוך 435 צירים בבית הנבחרים - כדי להשיג התנגדות להסכם עם איראן בהצבעה הראשונה. אלא  שתמיכתה של הסנאטורית הדמוקרטית מיקולסקי בהסכם שמה למעשה סוף לניסיון של הרפובליקנים ושל ראש הממשלה הישראלי להשיג רוב של שני שלישים שובר וטו נשיאותי. לסנאטורית ממרילנד יש היסטוריה של תמיכה חסרת מעצורים בישראל, וחשוב לציין שהיא לא הייתה נתונה לשום לחץ פוליטי לאור העובדה שכבר הכריזה על פרישה קרובה מהסנאט.

 

באמצע השבוע הבא יחזור הקונגרס מפגרת הקיץ ויצביע מיד על הסכם הגרעין. הקרב הפוליטי תם, אך לא נשלם.

 

בבית הלבן מפנטזים על 41 סנאטורים שיתמכו בהסכם הגרעין עם איראן. ספק גדול אם זה יקרה. בשבוע הבא יגיעו תומכי איפא"ק מכל רחבי ארה"ב לגבעת הקפיטול כדי להפעיל לחץ על נבחריהם להצביע נגד הסכם הגרעין, ותשדירי התעמולה נגד ההסכם ונגד הממשלה יימשכו עד הרגע האחרון בקרב שתוצאתו כבר ידועה מראש מרגע השגת הקול ה-34. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נתניהו בהופעתו בקונגרס לפני הבחירות בישראל
צילום: AFP
מומלצים