שתף קטע נבחר

 

מח"ט עציון מסכם תקופה: "טרור יהודי? יש להפעיל כוח כשצריך"

אל"מ עמית ימין אומר כי צריך לפעול בתקיפות נגד פעילי ימין קיצוני שמבצעים פעולות טרור. ימין פעל להגדיל את מספר אישורי העבודה בישראל ובהתנחלויות מתוך הנחה שהמפתח ליציבות הוא כלכלי ולא אידיאולוגי: "בצד השני יש אנשים". כתב ynet הצטרף אליו לסיור בשטחי A. צפו

 

המח"ט והפלסטינים בשטח    (כתב: יואב זיתון, צילום: יוגב אטיאס, עריכה: תמר אברהם)

המח"ט והפלסטינים בשטח    (כתב: יואב זיתון, צילום: יוגב אטיאס, עריכה: תמר אברהם)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הקיפאון המדיני בין ישראל לרשות הפלסטינית, והשובע של מרבית האוכלוסייה בגדה מאלימות מאז האינתיפאדה השנייה, הובילו למצב שבו אפילו הפיגועים הקשים (רצח מוחמד אבו חדיר ושריפת בית משפחת דוואבשה) לא הציתו תבערה ברחוב הפלסטיני. "זמן תמורה" ו"זרעי קיץ" הם רק שניים משמות של תכניות מגרה של פיקוד המרכז מהשנים האחרונות להתמודדות עם הפרות סדר ענקיות מלוות בפיגועים וחדירות ליישובים. אבל חרף גל הטרור של התקופה האחרונה, בצבא עדיין מתעקשים שהיציבות נותרה בעינה. האירועים החריגים, גם הקטלניים, הם לרוב נקודתיים ומקומיים.

 

ככה זה כנראה כשהמפתח לשקט הוא יותר כלכלי ופחות אידיאולוגי. למשל, בהתנחלות בית"ר עילית, השנייה בגודלה בגדה אחרי אריאל, נכנסים מדי יום מאות פלסטינים לעבודה. במקביל, תושבי גוש עציון פוקדים בהמוניהם את העיירה הפלסטינית חוסאן לקניות וסידורים.

 

בין לבין, יצאנו לסיור בשטח A הפלסטיני עם מי שפיקד על הגזרה הזו בשנתיים האחרונות, מפקד חטיבת עציון עד לפני כשבוע, אל"מ עמית ימין. כמו עמיתיו באוגדת איו"ש, גם הוא מקדם ויוזם צעדים מקלים כלפי האוכלוסייה הפלסטינית במטרה להגדיל את מחיר ההפסד שייגבה ממנה אם בכל זאת תפרוץ אלימות רחבה.

 

"הטרור בהשראה וגם טרור כמו חוליית החטיפה של הנערים תפסו תאוצה בשנתיים האחרונות, אבל יש לנו את הכלים לשימור המצב הביטחוני", הוא אומר. "אין פה רק אויב אלא גם אוכלוסייה שאנו מאפשרים לה מרקם חיים סביר. אם לא נדע לעשות את ההפרדה, ונהיה קהי חושים כלפי האוכלוסייה זה ישפיע לרעה על המצב הביטחוני. אנחנו מקדמים כל מה שאפשר, כמו הכנסה מוגדלת של פועלים ליישובים או הגדלת היתרי העבודה. צריך לעזור כי צריך לעזור, בצד השני יש אנשים".

אל"מ ימין לפני הפרידה מהחטיבה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
אל"מ ימין לפני הפרידה מהחטיבה(צילום: דובר צה"ל)

הסיור בשטח A (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
הסיור בשטח A(צילום: דובר צה"ל)
ההפתעה הכי גדולה בסיור הגיעה ביציאה מקבר רחל, בעומק השטח הפלסטיני, מתחם נפיץ שיודע הפרות סדר על בסיס שבועי. שלושה ג'יפים צבאיים נכנסים באמצע היום לטבורה של עיר פלסטינית גדולה, ובהמשך למרכזם של שני כפרים, חוסאן ונחלים, מבלי שאף ילד או נער מקומי משליך עלינו אבנים, מבלי שאף צמיג בוער חוסם את דרכנו.

 

בחוסאן אף יוצא המח"ט ימין ללא קסדה או אפוד ומנהל שיחת חולין עם קשיש פלסטיני, למשש את הדופק של הרחוב. בבית ג'אלה, צעיר פלסטיני ניגש אליו ומסביר לו על שבירת זכוכיות בעסק שלו כמה ימים קודם לכן. אל"מ ימין מבטיח לו לבדוק ולטפל. אמנם מדובר בעיר שרובה פלסטינית אך במהותה היא נוצרית, וארגוני הטרור שפועלים גם בשטחה לא מצליחים לסחוף את הרחוב להתקוממות אלימה.

 

- לצד כל זה, היו בשנה האחרונה הרבה פיגועים, חלקם קטלניים, של דריסה, ירי, דקירה, השלכת מטענים.

"אבל זה לא מתפרץ. גם בצד השני מבינים היטב מה זה אומר עכשיו לחזור להתקוממות עממית שתחזיר את הפעלת הכוח שלנו ותפגע בכלכלה. הצד השני, אחרי שנים ארוכות של אלימות, מבין כנראה שמחיר גבוה מדי. אז הוא נכון לחיות חיים נורמליים. ההבנה הזו קיימת ברמה של האזרח הפשוט שחשוב לו שיהיה חינוך לילדיו ויכולת להביא פרנסה הביתה. יכול להיות שגם אם יתחיל סבב נוסף הוא יהיה פחות אלים".

אל"מ ימין עם רחלי פרנקל, אמו של נפתלי ז"ל  (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
אל"מ ימין עם רחלי פרנקל, אמו של נפתלי ז"ל (צילום: דובר צה"ל)
 

- יש איך לעצור את תופעת המפגע הבודד?

"בוודאי, ואנחנו עוסקים בזה כל העת. אלה אנשים שהחליטו לעשות פיגוע פרימיטיבי בכלים ובתחכום שלו. אנו מנסים כל העת לשפר את המודיעין הטקטי ואנו מנסים לעצור כמה שיותר פעילי טרור עממי".

 

- יש טענות שריככתם את הוראות הפתיחה באש כלפי מידי אבנים או בקבוקי תבערה וזה מבלבל את הלוחמים.

"בסך הכול ההוראות מאפשרות לכוחות חופש פעולה. לפעמים, בהתאם למיקום, אנו מגבילים בעיקר במדרגים שבהם יש חופש פעולה לחייל, אבל ההוראות אפקטיביות. אנו מבהירים מחדש בכל פעם שעלול להיווצר בלבול".

 

מארב נגד תג מחיר

במרס השנה נרשמה בגזרתו של אל"מ ימין תקרית חסרת תקדים באוגדת איו"ש, כאשר לראשונה ככל הנראה הגיבו לוחמי גולני בירי באוויר לכיוון פעילי ימין, שלפי החשד ניסו לתקוף אותם בהתנחלות בת עין, בזמן שהגיעו לאבטח פעילות של המשטרה. כעבור כמה חודשים הגיע הפיגוע בכפר דומא שבוצע לפי החשד על ידי מחבלים יהודים. "ההצתה בדומא היא פעולת טרור אכזרית", הוא אומר, "אנחנו מחנכים את החיילים שלנו לעצור אירועים כאלה, ואם יכולים – אז לעצור גם את הפוגע עד להגעת המשטרה".

 

- איך חייל יכול לעשות זאת כשחברו למחלקה גר באותו מאחז או התנחלות?

"יש לנו תפקיד בעניין גם אם באינסטינקט שלנו נוח ופשוט יותר לפעול מול הצד השני. התגובה של הכוח באירוע בבת עין הייתה פחות נכונה, למרות שאני יכול להבין אותה. הכוח הצבאי הרגיש מאוים ומותקף על ידי יהודים, אבל היה אפשר לבחור בדרך אחרת ולהשתמש באמצעים פחות אגרסיביים. אנשי ההתיישבות באיו"ש ובבת עין הם אנשי חוק וחסד. פורעי חוק שכורתים עצים או שורפים בית בדומא הם בשוליים, ונגדם צריך לפעול".

 

- כולל שימוש בכוחות צבא?

"כשנידרש – כן".

 

- כלומר, אם תקבל מודיעין מהמשטרה או משב"כ על חוליה שיוצאת לשרוף בית פלסטיני, תשכיב לוחמים במארב ליד הכפר?

"אעשה כל מה שצריך כדי למנוע זאת מתוך ההבנה שזה מסוכן לביטחון התושבים והפלסטינים. זה בוודאי חלק מהבעיה שלי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
אל"מ ימין עם רחלי פרנקל, אמו של נפתלי ז"ל
צילום: דובר צה"ל
מומלצים