נשיא גואטמלה התפטר: נאשם בשחיתות
אחרי שהמחוקקים הסירו את חסינותו, פרסם שופט צו מעצר לנשיא אוטו פרס מולינה בגין מעורבותו לכאורה בפרשיית הונאת הענק במכס שמטלטלת את המדינה. זו הפעם הראשונה שנשיא מכהן בגואטמלה נאשם בשחיתות
האיש שחרת על דגלו את המלחמה בשחיתות עומד לדין בגין שחיתות: נשיא גואטמלה אוטו פרס מולינה התפטר מתפקידו לאחר ששופט הוציא צו מעצר נגדו בגין מעורבותו לכאורה בפרשת השחיתות שמסעירה את המדינה ימים ספורים לפני הבחירות לנשיאות. כך צוטט היום (יום ה') דוברו של הנשיא בעיתון "פריאודיקו". "הנשיא הגיש את התפטרותו לפרלמנט", צוטט דובר הנשיא חורחה אורטגה באתר המקוון של העיתון.
עוד סיפורים מרתקים בדף הפייסבוק של דסק החוץ
החסינות של פרס, בן 64, מהעמדה לדין הוסרה ביום שלישי על ידי המחוקקים בגואטמלה. הגנרל לשעבר נבחר לתפקיד לאחר שניהל קמפיין שבו הבטיח להילחם בפשיעה ובשחיתות. אלא שכעת הוא עצמו נמצא במרכזה של הונאת מס גדולה במכס ושלטון לא יציב שסבל באחרונה מנטישה של כמה שרי ממשלה. סגניתו לשעבר של פרס, רוקסנה באלדטי, כבר נמצאת במאסר בחשד לעבירות שחיתות, בהן מתן שוחד והונאת מכס.
צו המעצר שהוצא לנשיא גואטמלה חסר תקדים. למעשה, אין מדובר בצו להביאו למעצר אלא בצו להביאו בפני השופט מיגל אנחל גאלבה כדי שימסור את תגובתו להאשמות לפיהן הוא קיבל כספי שוחד והיה מעורב בזיוף ובארגון לא חוקי. בכל מקרה, נאסר עליו לעזוב את המדינה לפי שעה.
עורך דינו של הנשיא, סזאר קלדרון, אמר לסוכנות הידיעות AP שמרשו יתייצב בפני השופט מרגע שיקבל אישור לצו המעצר שהוצא נגדו. זו הפעם הראשונה שבה נשיא גואטמלה מכהן עומד בפני כתב אישום. נשיאים קודמים עמדו לדין לאחר סיום תפקידם. פרס מצדו טוען כי לא פעל בניגוד לחוק והוסיף שייאבק על חפותו.
התובעת הכללית של גואטמלה, תלמה אלדאנה, ו"הארגון למלחמה בשחיתות של האו"ם" (CICIG) קראו בחודש שעבר להדיח את פרס מתפקידו לאחר חודשים של חקירת פרשיית הונאה במכס שנקראת La Linea (קו הטלפון) על שם קו הטלפון שבו השתמשו המעורבים בפרשה. על פי החשדות, הרשת שהייתה מעורבת בפרשת השחיתות גבתה מיבואנים רק 40 אחוזים מהמס על ייבוא מוצרים, וקיבלו שוחד בשיעור של 30 אחוזים ממס הייבוא.
את 30 האחוזים הנותרים שמרו היבואנים לעצמם, ומשמעות הדבר היא שהממשלה קיבלה פחות מ-50 אחוזים מהמס שאמורה הייתה לקבל על ייבוא.
סגנית הנשיא לשעבר באלדטי, שהייתה בעלת ברית קרובה של פרס, הייתה אמורה לרוץ בבחירות הקרובות לנשיאות, אולם ההתפתחויות האחרונות פגעו קשות בתמיכה הציבורית בה וסיכלו את מועמדותה. שרי החקלאות והבריאות של פרס התפטרו מהממשלה בעקבות שני שרים אחרים שעזבו את תפקידיהם ביום שבת בתואנה שלא יוכלו עוד לשרת את הממשלה ששמה נקשר בפרשת שחיתות חמורה.