נטלי פורטמן: "ישראל זה כמו משפחה - יש אהבה ויש גם ביקורת"
בראיון ל-ynet מספרת זוכת האוסקר למה בחרה בפרויקט שאפתני כל-כך לתפקידה הראשון כבמאית, איך היא, כאזרחית מדינת ישראל, מרגישה עם השינוי שהמדינה עברה מיום הקמתה ולמה היא מרשה לעצמה להעביר עלינו ביקורת מרחוק
אמש (ה') נערכה בירושלים הפרמיירה החגיגית ל"סיפור על אהבה וחושך", סרטה הראשון של נטלי פורטמן כתסריטאית ובמאית, המבוסס על רב המכר של עמוס עוז. לא במקרה הגיעה הכוכבת ההוליוודית לישראל - היא בחרה במדינה בה נולדה, כמדינה הראשונה בעולם בה ייצא הסרט בהקרנות מסחריות.
רגע לפני הפרמיירה, תפסנו את פורטמן לשיחה על הסרט הכל-כך אישי עבורה וגילינו מדוע החליטה שהסרט יצולם בעברית (למרות שהוא היופץ מסחרית בכל העולם), איך היא רואה את ישראל של פעם לעומת ישראל של היום ולמה מדובר במדינה שהיא לא פחות ממשפחה עבורה.
את ההקרנה החגיגית שהתקיימה ב"סינמה סיטי" ירושלים הנחה מוני מושונוב (המספר בסרט), במעמד נשיא המדינה התשיעי, שמעון פרס - שהוא גם חבר קרוב של הסופר עמוס עוז. פרס ופורטמן התחבקו ממושכות והוא אף ברך אותה על יצירתה ואמר: "הפכת את הקסם של סיפור על אהבה וחושך לביטוי לאהבתך לירושלים ולישראל. אני גאה בך על הפקת הסרט ומודה לך. מבחינתי אין ספק כי זה אינו סיפור מקומי אלא להיט עולמי ואת זיהית זאת".
בתום ההקרנה, פורטמן עלתה לבמה והודתה לבאים. "זה מאוד מרגש להקרין את הסרט בירושלים. תודה לצוות לשחקנים, לעמוס ונילי עוז שנתנו לי את הזכות לעבוד עם המילים של עמוס ולעשות מזה משהו שונה אבל נאמן" אמרה פורטמן והוסיפה, "אני רוצה להודות למשפחה שלי, במיוחד לאבא שלי שנמצא פה, המורה שלי פרופסור רוטמן וכמובן הנשיא התשיעי שמעון פרס, שזה כבוד ענק שאתה כאן איתנו". לאחר שהודתה לבעלה, הכוריאוגרף בנג'מין מילפייה, לבעלה בסרט גלעד כהנא ולשחקן שמגלם את בנה, אמיר טסלר, הוסיפה הבמאית עוד משפט אחד שכמו מסכם את הדיאלוג שהיא מנהלת עם ישראל בשנים האחרונות. "חלומות לפעמים מאכזבים, אבל צריך לשמור על החלומות שלנו כדי לחיות. אז בבקשה, בואו נשמור על החלומות פה".
באירוע נכחו גם בני משפחתו של עוז, ראש העיר ניר ברקת, מפיק הסרט דויד מנדיל, מפיצי הסרט משה ולאון אדרי והוריה של פורטמן שהגיעו עימה לארץ. בנוסף, השחקנים גלעד כהנא, אמיר טסלר, נטע ריסקין, אלכס פלג, שירה האס, תומר קאפון, דינה דורון ועוד.
העיבוד הקולנועי לספרו המצליח של עוז, מבוסס על זכרונותיו של הסופר מילדותו בירושלים בשנות המנדט הבריטי. הספר, שיצא ב-2002 והיה לרב מכר בינלאומי, נע בין סיפור הקמתה של מדינת ישראל לבין סיפורו האישי של עוז ומקביל בין תהליך התהוותה של המדינה לתהליך התפכחות המשפחה.