שתף קטע נבחר

 

על המפה: רחובות על שם עובדי חברת מיפוי

חברת מפה שמספקת מידע גיאוגרפי "קראה" לשני רחובות בירושלים על שם עובדיה, רק כדי לבדוק שלא מעתיקים ממנה. אבל השמות השתרשו ומבלבלים תושבים ונהגים. עיריית ירושלים: "הנושא ייבדק מול חברת מפה"

 

הרחובות על שם העובדות    (צילום: גיל יוחנן)

הרחובות על שם העובדות    (צילום: גיל יוחנן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הטעיה מכוונת של חברת "מפה", שקראה שני רחובות בירושלים על שמות עובדיה כדי לבדוק אם מעתיקים ממנה מידע, הפכה למציאות ומבלבלת נהגים ותושבים. כך מצאו את עצמם תושבי רחוב רינגלבלום מתגוררים ברחוב ענבר לדרמן, עובדת לשעבר של חברת מפה, המספקת מידע גיאוגרפי על ישראל. אחד ממנהלי החברה, עופר מנשס, קיבל על שמו סמטה ליד העיר העתיקה.

 

ד"ר עמנואל רינגלבלום ידוע בתור המייסד של "עונג שבת", הארכיון הסודי שתיעד את שואת יהודי פולין בגטו ורשה, ושמו מונצח בכמה רחובות בערים בישראל. בשנים האחרונות חצי מהרחוב שקרוי על שמו בירושלים, הפך לרחוב ענבר לדרמן. זה השם שמופיע על תחנות האוטובוס ברחוב, במערכת ה-GIS, מערכת המיפוי העירונית המופיעה באתר של עיריית ירושלים, וגם במפות של ווייז וגוגל.

 

מי שתוהה במה זכתה ענבר לדרמן לכבוד הגדול, יופתע לגלות כי היא מתכננת ערים שאין לה שום קשר לעיר. הסיבה סתמית למדי: לדרמן עבדה לפני 15 שנה במשך כמה חודשים בחברת מפה. כפי שפורסם לראשונה בבלוג "עונג שבת", כדי למנוע העתקות של המפות חברת מפה שותלת בהן "טביעות אצבע" - רחובות פיקטיביים עם שמות של עובדי החברה. אם מתפרסמת מפה עם הטעויות, ברור כי המפרסם העתיק מפה של החברה.

רחוב רינגלבלום הפך ללדרמן.  (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
רחוב רינגלבלום הפך ללדרמן. (צילום: גיל יוחנן)

הבעיה היא שהמידע השגוי שהושתל השתרש והתפשט לכל מפה מרכזית. כך למשל, חברת אגד שינתה את שמות התחנות ברחוב רינגלבלום במפגש עם רחוב לילנבלום, כתובים שני הרחובות על התחנה, ובהמשך הרחוב התחנות מוגדרות כ"לדרמן" בלבד. "זה היה רחוב רינגלבלום והשתנה ללדרמן", מספר יוסי מזרחי, המתגורר ברחוב במשך 48 שנה, עוד מהתקופה שבמקום הייתה מעברת אסבסטונים. "פתאום שינו את השם של הרחוב, בלי הודעה מראש".

 

כששואלים אותך איזו כתובת לשים בווייז, מה אתה אומר?

"לדרמן 9".

 

לדרמן היא לא העובדת היחידה שמונצחת ברחובות ירושלים. גם עופר מנשס, מנהל בחברת 'מפה' קיבל רחוב ובמיקום נחשק ביותר- משעול העובר ליד חומות העיר העתיקה.

 

מדי שנה מתנהלים ויכוחים עזים בוועדת השמות העירונית על מתן שמות חדשים לרחובות, וכמעט בלתי נתפס שקיימים שני רחובות פיקטיבים בשירותי המיפוי. מי שעלה על הטעויות הללו הוא אלון תמרי, עובד סוציאלי ומדריך סיורים, שכעת מציע לשנות את שם הרחוב רינגלבלום-לדרמן ל"בואי הרוח", שם ספרו של הסופר הרב חיים סבתו. "הרב סבתו גדל במעברה והוא כותב בספר על בית הכנסת שנמצא ברחוב", אומר תמרי.

 

חנן רובין, חבר מועצת העיר מטעם סיעת "התעוררות" וחבר ועדת השמות: "אחד התענוגות הגדולים שלי הוא לצעוד ברחובות ירושלים עם ילדיי ולספר להם על כל דמות ודמות ועשייתה המשמעותית למען העיר והמדינה. בזמן עבודה על אפליקציה חדשה לשמות הרחובות גילינו שני רחובות, וייתכן וזהו רק קצה הקרחון, שנקראו על שם עובדי חברת 'מפה', בין אם מתוך טעות או ממעשה קונדס. אין זה ראוי ואין זה מכבד את העיר ירושלים, ואפעל באופן אישי מתוקף סמכותי כדי לשנות זאת בהקדם".

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "בירושלים אין ולא היה רחוב ע"ש עופר מנשס או רחוב על שם ענבר לדרמן. העירייה, כמו חברות רבות, ערים גדולות, רשויות מקומיות וגופים רבים נוספים בישראל, מקבלת את המפות מחברת מפה האחראית על התוכן, הנתונים וזכויות היוצרים. הנושא ייבדק מול חברת מפה וכמו כן ייבדק נושא השלטים במקום".

 

מחברת אגד נמסר בתגובה: "הנתונים המופיעים במערכות המידע של אגד ובהם שמות התחנות, נשאבים מנתונים שמעביר משרד התחבורה לאגד וכן לשאר מפעילי התחבורה הציבורית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
לדרמן או רינגלבלום?
צילום: גיל יוחנן
חנן רובין, חבר ועדת השמות
מומלצים