מסעם של חלק מהפליטים מתחיל בפייסבוק
וייבר, וואטס-אפ וכמובן פייסבוק מסייעים למהגרים במסע לקראת עתיד טוב יותר - הרשתות מסייעות לא רק לשמור על קשר עם קרובים וחברים שכבר הגיעו ליעד הנכסף, אלא גם לקבל מידע על מבריחים, תעריפים וכמובן מסלולים מועדפים
ניסיונותיהם של לא מעט פליטים לתור אחר מפלט מאזורי הקרבות במזרח התיכון מתחילים ברשתות החברתיות - שם מנסים רבים מהם לאתר את מי שיסייע להם בהמשך הדרך - לעתיד טוב יותר. אם בעבר נרשם תפקיד משמעותי לרשתות החברתיות בהפצת רוחו של "האביב הערבי", כעת האתרים הפופולריים עוזרים למי שנסים על נפשם. פרטים רבים שנחוצים להם כמו מחירים ותשלומים בנוגע למסע וגם הסכנות שאורבות להם במהלכו מצויים בחינם ובשפע בהישג יד.
הם מסתייעים לא רק בפייסבוק, אלא גם בוואטס-אפ ובווייבר, כדי ליצור קשר עם שותפיהם למסע וכמובן לאתר קרובי משפחה וחברים שלעתים נותק עמם הקשר.
מי שמבקש, למשל, להגיע לחופי יוון יכול לקבל פרטים על המקומות המומלצים לחציית הגבול של סרביה-הונגריה או על המחיר שנדרש כדי לעשות את כל הדרך מטורקיה לגרמניה. קבוצות שונות שקמו ברשתות החברתיות מספקות מידע רב בנושאים הללו.
מודעה שפורסמה השבוע הציעה למבקשים לצאת מטורקיה מושב בסירת גומי שתצא מהעיר איזמיר - אחת מנקודות המוצא הפופולריות של פליטים סורים לכיוון יוון, תמורת 1,200 דולר. "המסע מתחיל מחר במאה אחוז, זה בטוח", נכתב. במודעה אחרת הבטיחו מקומות נוחים יותר ב"יאכטת תיירים", תמורת 2,800 דולר.
מוחמד סליח עלי, העומד בראש ארגון סולידריות עם פליטי סוריה באיזמיר, סיפר כי הפייסבוק מדריך פליטים כיצד לנהוג עוד לפני שהם מתחילים במסעם מסוריה. כך הופנו רבים מהם לרובע באסמן בעיר, שממנו ניתן להתחיל את הדרך לאירופה ביתר קלות. "בפייסבוק ניתן למצוא מתווכים שמסייעים באיתור מלון ברובע באסמן עד שיחל המסע ובתכנונו. הם משוחחים ברשתות עם עוד מהגרים על מבריחים זולים או על מוניטין הבטיחות שלהם".
בין תקווה לייאוש
הרשתות החברתיות מסייעות למהגרים לתכנן את מסלולם לכיוון 26 המדינות ב"אזור שנגן" שהגבולות ביניהן פתוחים. "אנחנו נעזרים קודם כל בטלפונים הניידים ובאפליקציות ניווט כדי שלא נלך לאיבוד", סיפר פליט סורי שהגיע לתחנת הרכבת בבודפשט. הוא סיפר כי עשה שימוש גם בוואטס-אפ, וייבר ופייסבוק כדי "לתקשר עם אנשים שאני מכיר", אם הם כבר במערב אירופה הם שולחים מידע כדי לעזור לנו לנווט בדרך". הוא סיפר כי המידע כולל "פרטים על מבריחים או דברים שצריכים לשים לב אליהם".
טורקיה מתמודדת עם 1.9 מיליון פליטים סורים שהגיעו לשטחה ופניהם של רבים מהם מופנות ליוון השכנה, בדרך לאירופה העשירה. סוכנות הפליטים של האו"ם דיווחה על יותר מארבעה מיליון פליטים סורים ברחבי המזרח התיכון ועל שבעה מיליון שגורשו מבתיהם בתוך המדינה במהלך המלחמה, שגבתה עד כה את חייהם של 250 אלף איש.
משתמשי הפייסבוק עושים בו שימוש גם כדי לעקוב אחר הדיווחים החדשותיים ממשבר ההגירה באירופה. המשתמשים מדווחים על מסעותיהם ברשת: אחד מהם סיפר כי המסע שערך מאיסטנבול לגרמניה עלה כ-6,000 אירו. "טורקיה, יוון, מקדוניה, ואז סרביה, הונגריה, עד שהגעתי לגרמניה. אתה רק צריך ללכת שעה אחת, ולאחר מכן לחצות את הנהר. את השאר תעשה ברכב לגרמניה", סיפר.
משתמש אחר פרסם סרטון שתיעד קבוצת גברים לבושים אפודי הצלה, חוגגים לאחר שהגיעו בסירה לאי היווני לסבוס. הכיתוב הציע שני מספרי טלפון למתעניינים במסע דומה.
חאפז, בן 31 מדמשק, סיפר כי את כל המסע שעשה עד בלגרד, תכנן והפיק בעזרת הרשתות החברתיות. "קיבלתי מידע על סוכנויות, מחירים, עמלות, שוחד, טלפונים - כל הפרטים הלוגיסטיים". לדבריו, נעזר גם ב-Google Maps, "אנשים שחוצים להונגריה שולחים לנו נקודות ציון. כרגע יש שני סימונים טובים על הגבול ואחד בעייתי בפוטנציאל", אמר והצביע על הטלפון החכם שלו. "נדרשו לי שלושה חודשים כדי לקבל החלטה לעזוב את סוריה. חוסר תקווה וייאוש לאחר שנים של מלחמה גרמו לי לעזוב בסופו של דבר", סיכם.