ניצלו מלינץ' בחברון: "המשטרה לא התייחסה אלינו"
התיירים שנרגמו אתמול באבנים בחברון מפנים טענות קשות כלפי התנהלות המשטרה באירוע: "שמו אותנו בהמתנה כי הם לא הבינו אנגלית". המשטרה דוחה את הביקורת: "נעשו כל המאמצים לאתר את התיירים"
"התקשרנו למשטרה - והשאירו אותנו בהמתנה". כך טוענים היום (ו') חמשת התיירים האמריקנים שניצלו בנס אתמול מלינץ' בחברון בזכות תושב מקומי, לאחר שתעו בדרך ונקלעו להפרת סדר אלימה בדרום העיר. בשיחה עם ynet סיפרו החמישה כי אחד מהם התקשר למוקד 100 של המשטרה לדווח כי התבלבלו בדרך והותקפו באבנים, אולם מצידו השני של הקו לא האמינו להם. רק לאחר שהצליחו להתקשר למפקד זק"א בירושלים, בנצי אורינג, החלו כוחות הביטחון להתייחס אליהם ברצינות. "הם השאירו אותנו בהמתנה כי הם לא הבינו אנגלית", סיפר אחד מהם. המשטרה מסרה בתגובה כי "נעשו כל המאמצים לחלץ את התיירים והאירוע יתוחקר".
יממה לאחר האירוע הקשה מספרים החמישה כי למרות שדיווחו למוקד 100 כי התבלבלו בדרכם למערת המכפלה והם נסקלים באבנים בשכונת ג'בל ג'והר, לדבריהם לא התייחסו אליהם. "אני התקשרתי למשטרה, לא הייתה תשובה, השאירו אותי בהמתנה ושום דבר לא קרה, אז התקשרתי לחבר בירושלים ואמרתי לו שיתקשר למשטרה כי אני לא יודע עברית", שחזר אחד הניצולים בשיחה עם ynet. "הוא התקשר למשטרה בשמי ואמר את מה שאמרתי לו, הוא השאיר את השם שלי ואת הטלפון שלי, ורק אחרי רבע שעה התחילו להזיז דברים".
בינתיים ממשיכים החמישה להתאושש מהאירוע המבהיל שעברו אמש ונערכים לקראת קבלת שבת חגיגית בירושלים. הם סיפרו בשעות הצהריים, לפני כניסת השבת, כי הם עדיין מעכלים את האירוע, שהיה יכול גם לסיים את חייהם, כשהמון פלסטיני זועם רגם אותם באבנים והשליך בקבוק תבערה לרכבם שנשרף כליל. "אנחנו די בהלם, עברנו טראומה קשה אבל מצבנו משתפר. ה' עזר לנו, ברוך ה' ", סיפר אחד הניצולים. "אנחנו הולכים לעשות סעודת שבת גדולה לכל החברים שלנו, אנחנו רוצים להודות לבנצי אורינג מזק"א, הוא האדם שהציל את חיינו. הוא עשה הרבה רעש כשאף אחד לא התייחס אלינו".
אורינג אמר כי גם הוא התרשם שדיווחם של התיירים לא טופל בזמן. "נראה שכולם קפצו בסופו של דבר בגלל הדיווח שלנו. לקח רבע שעה או 20 דקות עד שהתייחסו אליהם. כנראה לקח זמן להחליט מה לעשות. אנחנו היינו אלו שדיברו עם הכוחות והסבירו להם מי נמצא איפה".
המשטרה דחתה את טענות התיירים וממשטרת מחוז ש"י נמסר בתגובה: "התקבלו כמה פניות במקביל במוקדי משטרה שונים. באופן מיידי ובמקביל בוצע תיאום וסנכרון בין המוקדים והחל תיאום כנדרש מול צה"ל והגורמים הרלוונטיים, לרבות מגוון פעולות לאיתור הבית והיערכות לכניסה לאזור לצורך חילוץ התיירים. לאורך הליך הטיפול כולו נשאר השוטר במוקד בקשר טלפוני עם אחד הפונים. הודות למאמץ המשולב חולצו התיירים בשלום על ידי כוחות משטרה וצה״ל. יחד עם זאת, כנהוג, האירוע מתוחקר וככל שיידרש יופקו ממנו לקחים".
אמש סיפר פאיז אבו חמדיה, תושב חברון שלקח לביתו את חמשת התיירים, על האירוע המפחיד. "אני לא גיבור. עשיתי את מה שצריך לעשות", אמר. הוא הכניס אותם לביתו, שם המתינו החמישה להגעת כוחות חילוץ. כוחות משטרה ממרחב חברון ויס"מ ש"י, בסיוע כוח צבאי, נכנסו לכפר וחילצו אותם, באמצעות הכוונה של כוחות המינהל האזרחי שקיבלו על כך דיווח מתושבים פלסטינים. חובשים ופרמדיקים של מד"א שהגיעו למקום בדקו שני צעירים כבני 21 שנחבלו קלות בפניהם ולא היו מעוניינים להתפנות לבית החולים. אנשי מד"א טיפלו בהם במקום.
המשטרה ספגה ביקורת חמורה במיוחד בשנה שעברה בעקבות אירוע חטיפת שלושת הנערים בשומרון, שבמסגרתו התקשר הנער גיל-עד שער למוקד 100 של המשטרה והצליח ללחוש "חטפו אותי", אך רק אחרי שעות רבות החלו להתייחס ברצינות במשטרה לדיווח ולפעול. למרות שלא בכל יום מתקבלת שיחה מסוג זה - השוטרים לא השכילו להבין בזמן אמת מה קורה מעבר לקו ולהגיב במהירות. בשל המחדל, שעות ארוכות ניתנו לחוטפים להסתיר את גופות הנרצחים ולהימלט.