דו"ח: תלונות על אלימות שוטרים לא נחקרו, כשלים באישומים נגד נזקקים
דו"ח הסנגוריה הציבורית התמקד ב"תיקי עוני" של אנשים שביצעו עבירות ממצוקה כלכלית ומותח ביקורת על מעצרים מיותרים. בנוסף, מצאו בסנגוריה כי רק עד מחצית מהתלונות נגד אלימות שוטרים מגיעות לכדי חקירה
הדו"ח השנתי של הסנגוריה הציבורית לשנת 2014 מעלה שורה של כשלים בעיקר בכל הקשור להגשת כתבי אישום נגד נזקקים, בעלי מוגבלויות ובני נוער. לפי הדו"ח, רוב התלונות נגד אלימות שוטרים לא נחקרו, ויש קשיים רבים בהגשת בקשות למשפט חוזר ולתקן הרשעות שווא של חפים מפשע המרצים מאסרים כבדים.
אחד המקרים המוזכרים בדו"ח הוא של מעצר קשיש בן 80 שנהג לקושש נדבות ברחבת הכותל המערבי. בית משפט השלום בירושלים קיבל את טענות הסנגור הציבורי שאין זה ברור אם מעשיו של הקשיש מקימים עבירה פלילית, ובכל מקרה אין בהם מסוכנות שהיא תנאי חובה למעצר אדם או להטלת תנאים לשחרור בערבות.
דו"ח הסנגוריה הציבורית ל-2014 התמקד השנה ב"תיקי העוני". במסגרת עבודתה השוטפת נתקלה הסנגוריה הציבורית בהצטברות של כתבי אישום נגד עוברי חוק הנמצאים בשולי החברה, שהעבירה הפלילית לכאורה המיוחסת להם מתבצעת על רקע של מצוקה כלכלית וחברתית קשה ומציאות חיים הישרדותית, בשל מחסור באמצעי קיום בסיסיים. לעיתים, ברקע הדברים קיימת גם הפרה של המדינה את חובותיה הבסיסיות להבטיח קיום מינימלי של אזרחיה בכבוד.
כך, למשל, הוגשו כתבי אישום בגין פלישה לדירות ציבוריות, חיבור פיראטי לרשת המים והחשמל, גניבת מזון ומוצרי קיום בסיסיים, וקיבוץ נדבות. הסנגוריה הציבורית סבורה כי הגשת כתבי אישום במקרים אלה אינה מקדמת כראוי את מטרות המשפט הפלילי, ואינה מהווה תגובה חברתית מידתית והולמת, אלא מערימה קשיים נוספים ומקטינה את סיכוייו של האדם לצאת ממעגל העוני והמצוקה.
במקרה נוסף שבו טיפלה הסנגוריה הציבורית, נעצר אדם בתל אביב בגין ניסיון לגנוב תחליף חלב לתינוקות והמשטרה ביקשה לשחררו בתנאים מגבילים. בעניין זה התייחס בית המשפט בביקורתיות רבה לעצם המעצר והבקשה וקבע כי "לא ייאמן כיצד מרשה לעצמה המשטרה לבזבז משאבי ציבור יקרים של בית המשפט ושל שירות בתי הסוהר, תוך רמיסה ברגל גסה של זכויות האזרח של החשוד, בהבאתו לבית המשפט כדי לשחררו בערבות בגין ניסיון גניבת קופסת סימילאק מחנות".
בעכו שוחררה ממעצר אם חד-הורית לשישה ילדים שנעצרה בעקבות שני אישומים של גניבה, בשל התחברות פירטית לחשמל לאחר שחברת החשמל ניתקה אותה נוכח חוב מצטבר. הסנגוריה הציבורית אספה ראיות על מצבה הכלכלי הקשה של האם ואף סייעה לה לפנות לאגף לסיוע משפטי, שעזר לה להגיע להסדר עם חברת החשמל ולחברה מחדש למצרך כה חיוני ובסיסי. במקביל פנה הסנגור ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה להפסיק את ההליכים המשפטיים נגדה - והיועץ נענה.
הדו"ח מציף בעיות מהותיות נוספות בהתנהלות מערכת אכיפת החוק ומערכת המשפט, ובכלל זה מגמה מטרידה של גידול ניכר במספר המעצרים והכרסום בזכויות החוקיות של העצורים. מספר המעצרים במדינת ישראל לא רק שלא פחת מאז חקיקת חוק המעצרים, אלא הלך וגאה בעשור האחרון. בשנים האחרונות מתעורר החשש שמגמת הגידול במעצרים קיבלה רוח גבית מיעדיה המוצהרים של משטרת ישראל, שמצאו את ביטויים ב"תוכנית המפנה". לדעת הסנגוריה הציבורית, תוכנית זו סותרת באופן חזיתי את העיקרון הבסיסי שהותווה בחוק המעצרים ופסיקת בית המשפט העליון, לפיו המעצר אינו צריך להיות כלי להרתעה ואינו יכול לשמש כמעין "מקדמה" על חשבון העונש.
נושא נוסף שבו עסק הדו"ח הוא הטיפול הלקוי בתלונות על אלימות שוטרים. במסגרת עבודתה השוטפת בייצוג לקוחותיה, נתקלה הסנגוריה הציבורית במקרים רבים של תלונות בשל אלימות שוטרים. הנתונים מלמדים שתלונות רבות אינן מגיעות לכדי מיצוי במסגרת חקירה, ורק כשליש עד מחצית מכלל התלונות שמוגשות מדי שנה נחקרות. לדעת הסנגוריה, התופעה של אלימות שוטרים פוגעת אנושות בזכויות הפרט ונדרשת התגייסות מערכתית למיגורה.
בדו"ח מתריעה הסנגוריה
הציבורית כי קיימת בישראל תופעה, שאינה זניחה ושולית, של חפים מפשע המרצים מאסרים כבדים. בדו"ח פורטו סדרה של קשיים מוסדיים המגבילים את האפשרות להגיש בקשות למשפט חוזר ולתקן הרשעות שווא. הדו"ח מצביע על כשלים, כמו מניעת העברתם של חומרי חקירה לעיונה של הסנגוריה הציבורית בתיקים שכבר הסתיימו, ביעור והשמדת מוצגים, לעיתים בניגוד לחוק. בנוסף, פרקליטות המדינה נמצאת במקרים אלה בניגוד עניינים מובנה, כאשר היא משמשת כמשיב בבקשות למשפט חוזר.
בעיה נוספת שמעלה הדו"ח היא העדר מסגרות טיפוליות מתאימות לבעלי מוגבלויות. עבריינים בעלי לקויות שכליות ונפשיות קשות הגובלות בפיגור נשלחים לתקופות מעצר ומאסר ארוכות, רק בשל העדר מסגרות בשירותי הרווחה. על אף הצורך האקוטי בכך, טרם נפתח מעון המותאם לטיפול בקטינים בעלי מוגבלויות, ובשל העדר מקום מותאם עבורם קטינים נזקקים ובעלי מוגבלויות נאלצים לשהות בכלא.
הסנגור הציבורי הארצי, ד"ר יואב ספיר: "הדוח השנתי משקף את מחויבותה של הסנגוריה הציבורית לזכויות האדם בהליך הפלילי, ואת פעילותה הענפה בייצוג אוכלוסיות פגיעות במיוחד כגון קטינים, אסירים, בעלי מוגבלויות ואנשים שמצבם הכלכלי-חברתי הביא אותם למצוקה קשה. חשוב להבין כי פגיעתו של ההליך הפלילי היא קשה והשפעתו על זכויות היסוד עלולה להיות מרחיקת לכת".