השלום מתחיל בחומוס: מסעדה ישראלית-פלסטינית בהולנד
ישראלי ופלסטיני פתחו מסעדה בהאג והמסעדה הפכה לשם דבר. בין השולחנות אפשר למצוא מתנחלים שזכו לאוכל פרווה ופליטים שזוכים לטעמים מבית. "הריח מזכיר לי את החומוס בדמשק", סיפרה בבכי פליטה סורית
"אני בוכה, כי הריח כאן מזכיר לי את החומוס בדמשק". כך העידה בבכי פליטה סורית שהגיעה להולנד, וישבה באחד השולחנות של מסעדת "אהבה ואפונים" (LOVE & PEAS), שפתחו לאחרונה בהאג שני שותפים, ישראלי ופלסטיני.
המסעדה הפכה במהירות ללהיט, ומככבת בכל מדורי האוכל בעיר ובתוכניות טלוויזיה. תחת המוטו שאוכל מחבר בין בני אדם, מגישים יובל גל (36) במקור מתל-אביב ושותפו, מואוויה שחאדה (42), חומוס פול, משאוושה, מג'דרה, סלט ערבי קצוץ, פאפאגנוש, טאבולה, פלאפל ועוד. המסעדה שוברת לא רק את הסטריאוטיפ הפוליטי על הרמוניה בלתי אפשרית בין ישראלים לפלסטינים, אלא גם את הסטריאוטיפ הדתי: "באירופה רגילים לקבל יהודי כאיש עסקים וערבי כעובד מטבח. אבל אצלנו זה הפוך. אני הטבח, שכבר שנים עובד במסעדות ובחומוסיות. מאווי הוא איש העסקים", סיפר גל.
הוא ומואוויה הכירו לפני שלוש שנים בבר בהאג. "התחלנו לדבר קצת על פוליטיקה והגענו למסקנה שאנו מסכימים. שאלנו מה חסר בהאג ושנינו הגענו למסקנה שצריך חומוס. תוך שעה הרעיון הבשיל ועבדנו מאז כדי להשיג את המימון למסעדה, להשיג את מקום ורישיונות מהעירייה", סיפר מואוויה.
לפני שלושה חודשים הם הצליחו להגשים את החלום. המסעדה הפכה לשם דבר וכבר הוכתרה בעיתונות המקומית בתואר "החומוסיה הכי טובה בהאג". גל הוסיף: "עכשיו כבר לא צוחקים עלינו, זה באמת לא גימיק. אני מבין שעבור אנשים מבחוץ זה נראה מדהים אבל בשבילי הוא החבר הכי טוב שלי בעולם, ממש טבעי לפתוח איתו מסעדה. הוא הכיר לי את המנטליות ההולנדית".
האם השותפות בין השניים יכולה להוות מודל לשיתוף פעולה בין העמים? גל: "הלוואי. בשלושת החודשים שבהם המסעדה קיימת לא ראיתי שהשלום פרץ. אבל כן קורה שיש שולחן של ישראלים וערבים שאוכלים אחד ליד השני. מגיעים סועדים עם דעות שונות על הארץ שלנו ואנו מצליחים לפתוח לאנשים את הראש. אני חושב שהחומוס באמת טוב אבל אין ספק שהעובדה שאת המסעדה מנהלים ישראלי ופלסטיני, היא סיבה נוספת להתלהבות ממנה".
המסעדה מצליחה למשוך סועדים מוסלמים שהיו נואשים לחומוס טוב ואיתם נוצרים ויהודים ואפילו הינדים שמתלהבים מהמנות הצמחוניות.
"החלטנו לא לשים דגלים במסעדה. אנחנו מנסים להתחמק ממחלוקות. זה לא מקום שנפתח בשביל פוליטיקה, למרות העובדה שהיא מגיעה הרבה פעמים דווקא מהלקוחות", סיפר גל. "יש הרבה שאלות על פוליטיקה וההולנדים מאוד אוהבים את זה. אנחנו עונים על שאלות בכנות, לא מסתירים את הדעות שלנו".
הוא סיפר על מתנחלים שטיילו בעיר וחיפשו אוכל פרווה. "אני הייתי האופציה היחידה שלהם לצהריים והם ממש התלהבו שהשותף שלי פלסטיני. יש פה דיבורים על פוליטיקה אבל אין ריבים. עבור רבים המזרח התיכון מוכר כאזור מלחמה, אני מקווה שהמסעדה תכיר לאנשים תמונה קצת שונה וחיובית".
בתקופת הרמדאן דאגו מואוויה וגל לספק למוסלמים סעודה בשבירת הצום. "היו אצלנו גם הרבה פליטים סורים שבאו לאכול חומוס טוב. אנחנו מרגישים כאן את המהגרים", העיד גל.
גם שגריר ישראל בהולנד, חיים דיבון, הגיע למקום, אך אמש נאלץ לעמוד שעה בתור לפני שזכה לנגב צלחת חומוס יחד עם אשתו. בסופו של דבר שניהם יצאו מרוצים עד השמיים. הוא סיפר: "לינדה רעייתי גילתה ברשת החברתית את דבר קיומה של המסעדה. הרעיון של שיתוף פעולה ישראלי פלסטיני עשה לו כנפיים והפך כאן לשיחת היום משום שהכול אוהבים את המיזם החדש. לא בכדי המסעדה היתה מלאה עד אפס מקום".
השגריר ניצל את ההזדמנות לסיור בשכונה, ואף נכנס גם לחנות שמעליה התנוססו דגל ישראל ופלסטין יחד. "בעל החנות, עבדול כאביר מגאנה, סיפר שהחליט להניף את שני הדגלים בעקבות פתיחת המסעדה. אמנם בתחילה היו כמה שהתנכלו לדגל ישראל אולם זמן קצר אחר כך חזרו אליו כדי להתנצל". על המסעדה העיד דיבון שהיא "מלאה עד אפס מקום. המסעדה מרוהטת בפשטות אך בטעם רב. חשוב מכל - המנות (על
טהרת הצמחונות) מדהימות. למזלם של בעלי המסעדות באבו גוש או רחמו, הם יכולים להישאר רגועים כי המסעדה במרחק של ארבע שעות טיסה וחצי מהם... אחרת היה מה לדאוג".
דיבון הוסיף: "לא להאמין שאנחנו יושבים במסעדה בהאג. החומוס ממש טעים. מזכיר קצת חומוס ישראלי וחומוס פלסטיני. משהו בשילוב יצר תחושה של חומוס מיוחד שלא הכרתי כמוהו". הוא המליץ "לייבא ארצה דחוף את שמן הזית שתיבל את המנות. טרם טעמתי כמותו. שורה תחתונה - זו חוויה לא רק קולינרית אלא גם מבחינת אווירת הידידות, הפתיחות ושיתוף הפעולה. אולי מהאג - בירת השלום העולמית - החומוס הישראלי-פלסטיני יסלול את הדרך לקירוב לבבות".