בלי מכרז: מקינזי וגיזה יפריטו את החברות הממשלתיות עבור 34 מיליון שקל
חברות הייעוץ מקינזי ישראל וגיזה זינגר אבן נבחרו ללא מכרז כדי לייעץ למדינה בתהליכי ההנפקה של חברות ממשלתיות כמו התעשייה האווירית. הנימוק: יחסי אמון מיוחדים
אגף החשבת הכללית במשרד האוצר אישר בשבוע שעבר לרשות החברות הממשלתיות תקציב של 34 מיליון שקל כדי לרכוש את שירותיהן של חברות הייעוץ מקינזי ישראל וגיזה זינגר אבן לטובת הפרטת החברות הממשלתיות הגדולות בבורסה. האישור ניתן על ידי ועדת הפטור המרכזית באוצר, בראשות עו"ד נעמה קאופמן־פס, מנהלת הסיכונים הראשית באגף.
האישור מאפשר לרכוש את שירות חברות הייעוץ ללא מכרז, בנימוק כי "התקשרות עם יועץ אסטרטגי פיננסי דורשת יחסי אמון מיוחדים בין הרשות לנותן השירות, לאור העובדה שזהו שירות בעל השפעה מכרעת על התוכנית".
החברות הממשלתיות, שאמורות להיות מופרטות על ידי הנפקת המניות שלהן בבורסה או על ידי מכירה ישירות למשקיע, הן חברת החשמל, תעשייה אווירית, רפא"ל, רכבת ישראל, מקורות, דואר ישראל ונתג"ז (החברה הממשלתית להולכת הגז הטבעי).
במסגרת ההפרטה, המדינה תנפיק דרך הבורסה 25%–49% ממניות כל אחת מהחברות, כדי שהמשקיעים יקנו אותן, בעיקר גופי הפנסיה הישראלים. בחברות אלה המדינה תשמור על מרבית המניות. בחברות כמו נמל חיפה, נמל אשדוד והחברה הממשלתית לשירותי איכות הסביבה, המדינה מתכננת למכור את מרבית המניות.
היעד המרכזי של התוכנית, הגם שאינו מוכרז באופן רשמי, הוא לנסות לפתור את בעיות הניהול בחברות אלה על ידי חשיפתן לנורמות של חברות הנסחרות בבורסה ושינוי הממשל התאגידי שלהן כתוצאה מכך. את התוכנית יזמה רשות החברות הממשלתיות במשרד האוצר בראשות אורי יוגב, והיא אושרה בימי הממשלה הקודמת, בשלהי 2014.
במרץ השנה ביקשה הרשות לקבל פטור ממכרז להעסיק את חברות הייעוץ בהיקף מצומצם יותר, של 5 מיליון שקל, לשנה וחצי עם אפשרות להארכות. האישור ניתן, אך ברשות החליטו לשנות את מודל רכישת שירותי הייעוץ ולהרחיבו עד 2020, ולכן כעת ניתן אישור מחודש, בהיקף גדול פי שבעה.
זו אינה ההתקשרות הראשונה של מקינזי עם רשות החברות. היא כבר קיבלה מהרשות יותר מ־800 אלף שקל להכנת תוכנית ההנפקות כולה, שהוצגה לממשלה בסוף 2014 וקיבלה את אישורה. כלומר, שכבר תהליך תכנון ההפרטה הופרט, ועתה גם תהליך ההפרטה הופרט.