מחדל הרצח במצעד הגאווה: הודחו 7 קצינים ושוטרים
המשטרה והמשרד לביטחון פנים פרסמו את דו"ח הוועדה שבדקה את כשלי המשטרה שהובילו לרצח שירה בנקי. בין קציני המשטרה שהודחו: מפקד מרחב מוריה וראש ענף מודיעין מחוז ירושלים. הערה פיקודית בלבד למפקד המחוז. "ההתראות והאיומים לא קיבלו בפועל מענה הולם"
הדחה של שבעה קצינים ושוטרים, והערות אישיות לבעלי תפקידים נוספים - אלה מסקנות הדו"ח שהכינה הוועדה לבדיקת מחדלי המשטרה שאפשרו את פיגוע השנאה במצעד הגאווה בירושלים ביולי האחרון, שבמסגרתם רצח ישי שליסל את שירה בנקי ופצע חמישה נוספים. ממלא מקום מפכ"ל המשטרה, ניצב בנצי סאו, קיבל את ההמלצות והורה ליישם אותן. המסקנות המתוקנות הוגשו בשבוע שעבר לשר לביטחון פנים גלעד ארדן, והיום (א') הותרו לפרסום לציבור.
למפקד מחוז ירושלים, ניצב משה (צ'יק) אדרי, תירשם הערה פיקודית בלבד, נוכח אחריותו על הנעשה במחוז וחוסר בהירות שיצר בנוגע לתחומי האחריות בין המרחבים ובינם לבין המחוז. גם למפקד מרחב ציון, תת-ניצב אפי חביביאן, תירשם הערה פיקודית נוכח הליקויים שנמצאו בפעילות המרחב, בעיקר בציר המודיעיני ואחריותו כמפקד טריטוריאלי. הקצין הבכיר ביותר שיודח הוא מפקד מרחב מוריה, ניצב-משנה קובי דוידיאן. הוא לא יקודם במשך חמש שנים ולא ישמש בעתיד בתפקידים פיקודיים, נוכח אחריותו הטריטוריאלית והפיקודית על הצומת שבו אירע הרצח, על התנהלות הכוחות שפעלו תחת פיקודו.
גם ראש ענף מודיעין במחוז ירושלים, סגן-ניצב דורון משה, יועבר מתפקידו ולא יקודם במסלול פיקודי/מבצעי במשך שבע שנים. הוא לא ישמש בעתיד בתפקידי מודיעין. ראש הזרוע המבצעית בימ"ר, סנ"צ שי הללי, יועבר מתפקידו ולא ישמש בתפקיד מבצעי במשך חמש שנים, נוכח אחריות הזרוע על איתור "דמויות חריגות" במצעד וברחובות הסמוכים לו. ראש לשכת מודיעין ובילוש במרחב מוריה, רפ"ק צחי חלפון, יועבר מתפקידו נוכח אי מימוש אחריותו וחלק מהנחיות מפםקד המרחב. לקצין אג"מ של מרחב מוריה, סנ"צ שלמה בכר, תירשם הערה פיקודית, נוכח אחריותו אחריותו על תדרוך מפקדי משימות בצעדה. לקצין אמ"ן של מרחב ציון, רפ"ק יצחק שמעיה, תירשם הערה פיקודית.
כמו כן, מפקד מקטע ב' בציר התהלוכה, פקד אולג גולנד, יועבר מתפקידו ולא ישמש בתפקיד פיקודי למשך חמש שנים. ראש מרכז דיווח ותיאום, רפ"ק דורון שלום, יועבר מתפקידו ותבוטל יציאתו המתוכננת לקורס פיקוד ומטה. בעל תפקיד נוסף שיודח הוא שוטר מג"ב שעמד בחסימה ברחוב וושינגטון. הא לא ישמש בעתיד בתפקיד פיקודי.
בהודעתה הבהירה ועדת הבדיקה שעל אף ההכנות וההיערכות של המטרה, עבודת המטה, הפיקוד והמודיעין לקו בכשלים שגרמו לכך שההתראות והאיומים לא קיבלו בפועל מענה הולם ולא מנעו במבחן התוצאה את כניסתו של שליסל לתהלוכה. ניצב סאו הורה על יישום ההמלצות באופן מהיר באמצעות צוות עבודה בראשות תת ניצב עמי אשד. לגבי ההמלצות האישיות הורה סאו להחמיר עם חלק מהקצינים.
הוועדה דנה גם בממשק בין המשטרה לשב"ס, שממנו שוחרר שליסל כמה שבועות קודם לכן אחרי ריצוי עשר שנות מאסר בעקבות דקירה במצעד הגאווה. שב"ס העביר מידע לתחנת המשטרה הרלוונטית - בנימין - על מקום מגוריו האחרון של האסיר המשוחרר. אלא שמאחר שהתגרש, הוא לא גר עוד בביתו אלא באזור מועצה אזורית נחל שורק ליד רחובות. עם זאת, הדיווח עליו הועבר גם למערכות המידע הארציות והגיע גם למחוז ירושלים, ולמרות זאת לא בוצעו פעולות אופרטיביות חרף הנחייה מפורשת של מפקד המחוז לראש ענף המודיעין.
ביום הפיגוע ניסה שליסל להיכנס למתחם הצעדה דרך אחת החסימות. הוא זוהה כדמות חריגה, התבקש לעזוב ואכן כך עשה. הוא חדר בניסיון השני ברחוב אחר, שם עמדו שוטרת מג"ב ושוטר נוסף. השוטר זיהה אותו, קרא לו לעצור והחל לרדוף אחריו. מאותו רגע החל שליסל לרוץ ופתח במסע הדקירות.
כמו כן, נבדק מדוע הנחיות של קצינים במשטרה שהתריעו ששליסל השתחרר מהכלא ועלול לפגוע במשתתפים במצעד, לא הגיעו לשוטרים בשטח או לא בוצעו בפועל. חלק מהקצינים שתוחקרו פנו לייעוץ משפטי טרם עדותם בוועדה. במסגרת עבודתה נגבתה עדות מ-26 שוטרים וקצינים.
המצעד התחיל בגן העצמאות שבאחריות מרחב ציון שבפיקודו של נצ"מ חביביאן, והסתיים בגן הפעמון שבאחריות מרחב מוריה, בפיקודו של נצ"מ דוידיאן. האירוע היה בגבול הגזרה בין שניהם.