שתף קטע נבחר

צילום: AP, רויטרס

מרקל בדיון חירום: תקוצץ רשימת הזכאים למקלט

קנצלרית גרמניה מכנסת את שותפיה כדי לדון במשבר הפליטים אחרי שאישרה להמוני מהגרים להיכנס. בתוכנית: מדינות הבלקן יוגדרו בטוחות, מהגרים מהן לא יזכו כבר למעמד של "פליטים" – וכך יתפנה מקום לבורחים מהמזה"ת. הגרמנים עדיין תומכים במרקל, שותפיה תוקפים: "היא מעבירה מסר שגוי"

החלטתה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל לאפשר לאלפי מהגרים שנתקעו בהונגריה להיכנס לגרמניה מביאה לשיא לא רק את המאבק בין מדינות המזרח של האיחוד האירופי שמתנגדות לקליטות מהגרים לבין מדינות המערב התומכות בקליטה, אלא גם את הביקורת על מרקל בקרב חלק משותפיה הפוליטיים.

 

עוד חדשות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

עוד חדשות בעולם :

 

כבר נקדים ונאמר: תהיה המחלוקת בסוגיית המהגרים אשר תהיה - מרקל היא עדיין האדם הפופולרי ביותר שכיהן אי פעם בתפקיד קנצלר או קנצלרית גרמניה, ואחוזי התמיכה בה עדיין גבוהים מאוד. אפילו בשיא משבר המהגרים התמיכה בה פחתה רק – אם בכלל – באחוז אחד ע' שלושה. עם נתונים של יותר מ-50% ואפילו 60% תמיכה – הירידה הזו יכולה להיחשב כמעט אפסית.

מהגרים עושים את הדרך מהונגריה מערבה, היום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מהגרים עושים את הדרך מהונגריה מערבה, היום(צילום: רויטרס)

מהגרים סורים בפרנקפורט, אחרי הדרך הארוכה מהונגריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מהגרים סורים בפרנקפורט, אחרי הדרך הארוכה מהונגריה(צילום: רויטרס)

ובכל זאת, היום (א') גורם הצעד של מרקע לקרע בגוש השמרני שלה, ובני הברית של מפלגתה במדינת המחוז בוואריה האשימו אותה כי היא "מעבירה מסר שגוי לחלוטין" לאירופה.

 

המחלוקת פרצה אחרי שאוסטריה וגרמניה החליטו לפתוח לרווחה את גבולותיהן בפני אלפי המהגרים המותשים שהוסעו לגבול עם הונגריה, באוטובוסים שאותם מימנה ממשלת הימין של הונגריה, שאינה רוצה לקלוט אותם בתחומיה. גרמניה מעריכה שמספר שיא של 800 אלף מהגרים יגיעו אליה עד לסוף השנה – המספר הגדול ביותר שתקלוט מדינה כלשהי באיחוד האירופי, בלי תחרות בלבד. יותר מ-100 אלף מבקשי מקלט נרשמו בגרמניה בחודש אוגוסט לבדו. גרמניה היא הכלכלה הגדולה והעשירה באירופה, והיא מושכת אליה המוני מהגרים, שלהם יש לעתים קרובות קרובי משפחה שכבר היגרו לגרמניה וחיים בה.

בתחנת הרכבת קלטי בבודפשט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בתחנת הרכבת קלטי בבודפשט(צילום: רויטרס)

מרקל וראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן סיכמו בשיחת טלפון שההחלטה לאפשר לפליטים לחצות את הגבול לגרמניה היא זמנית בלבד ונעשית מסיבות הומניטריות, אבל שר הפנים של ממשלת מחוז בוואריה, יואכים הרמן, שמפלגת "האיחוד הנוצרי-סוציאלי" שאליה הוא משתייך היא מפלגה-אחות של מפלגת "הנוצרים הדמוקרטים" של מרקל, תקף אותה על שהחליטה לקדם את קליטת המהגרים מבלי להתייעץ קודם לכן עם מדינות המחוז שמהן מורכבת הפדרציה הגרמנית, ושצריכות להתמודד עם שטף המהגרים.

 

ראש ממשלת בוואריה, הרסט זיהופר, ומנהיגים איחוד במפלגת האיחוד הנוצרי-סוציאלי, הביעו בישיבה שקיימו דעה אחדה, שלפיה האור הירוק שנתנה מרקל למהגרים שנתקעו בהונגריה להיכנס לגרמניה הוא "מסר שגוי של הממשלה הפדרלית". המפלגה הודיעה כי היא מתכוונת להביא את הנושא לדיון בישיבת בכירי הקואליציה הערב.

 (צילום: getty images) (צילום: getty images)
(צילום: getty images)

"ארה"ב אחראית לטרגדיה, שתשלם!"

מנגד, המפלגה הסוציאל-דמוקרטית מהמרכז-שמאל, שותפה נוספת בקואליציה הגדולה של מרקל, מיהרה לצאת להגנתה. מזכ"לית המפלגה יסמין פחימי כינתה את ההחלטה "הדבר הנכון היחידי שאפשר לעשות". היא הוסיפה: "היינו צריכים להעביר מסר חזק של אנושיות כדי להראות שערכיה של אירופה עומדים בעינם גם בזמנים קשים. הטיפול של הונגריה במשבר היה בלתי נסבל". מרקל זכתה לגיבוי גם מהעיתון "בילד אם זונטג", שכותרתו זעקה היום: "מרקל שמה סוף לבושה של בודפשט".

מהגרים באוטובוס באוסטריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מהגרים באוטובוס באוסטריה(צילום: רויטרס)

סקר דעת קהל שנערך בשבוע שעבר הראה כאמור שהתמיכה במרקל פחתה מעט בשל הטיפול במשבר הפליטים, אבל גם שרוב הגרמנים אינם מודאגים משטף המהגרים. הקואליציה של מרקל צפויה לסכם על שורה של צעדים מאוחר יותר היום, כולל הקלות בהקמת מרכזים למבקשי מקלט, העברת כספים נוספים למדינות המחוז ולערים והחשת בדיקת הבקשות למקלט.

 

על הפרק תעמוד גם הרחבת הרשימה של מדינות המוגדרות כעת "בטוחות", כך שאזרחיהן לא יוכלו לבקש מקלט. סביר להניח שהרשימה הזו תכלול מעתה גם את קוסובו, אלבניה ומונטנגרו, שפליטים רבים מהן הגיעו בשנים עברו לגרמניה. במדינות שכבר מוגדרות "בטוחות" נמצאות כעת סרביה, מקדוניה ובוסניה. ברלין מקווה שכך תוכל להתפנות לטפל במהירות רבה יותר בפליטי מלחמה ממדינות כמו סוריה, עיראק ואפגניסטן.

"אני איילן". חולקים כבוד לילד הסורי שגופתו נמצאה על שפת הים בטורקיה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
"אני איילן". חולקים כבוד לילד הסורי שגופתו נמצאה על שפת הים בטורקיה(צילום: MCT)

בינתיים המפלגה הגרמנית "מפלגת השמאל" אמרה היום שהאשמה למשבר הפליטים מוטלת בכלל על ארה"ב, משום שהיא

גרמה לליבוי המלחמות במזרח התיכון על-ידי כך שתמכה באופן לא ישיר בארגוני טרור באזור. "אם לממשלת גרמניה היה קצת אומץ היא הייתה לפחות מבקשת מארה"ב, כגורמת העיקרית לטרגדיית הפליטים, לכסות חלק מהעלויות", אמרה שרה ווגנקנכט, מחוקקת בכירה מהמפלגה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פליטים צועדים מבודפשט לווינה
צילום: AP
מומלצים