החלו העבודות על "הגדר המזרחית": "להבטיח השליטה בגבול"
ראש הממשלה, שר הביטחון ובכירים נוספים ביקרו בתוואי שבו תוקם הגדר בגבול ירדן. נתניהו: "רואים מה קורה למדינות שאיבדו שליטה על גבולותיהן"
כלים כבדים של משרד הביטחון החלו היום (א') בעבודות להכשרת השטח שעליו תוקם "הגדר המזרחית". את העבודות מוביל ראש מנהלת התפר ושעון חול, תת-אלוף ערן אופיר, שניהל את פרויקט הקמת הגדר בגבול מצרים וברמת הגולן. במקביל, החל אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון בפרסום מכרזים להקמת הפרויקט כולו.
הגדר בגבול ירדן: יש תקציב רק ל-30 ק"מ
על פי החלטת הממשלה, אורכו של המקטע שייבנה הינו כ-30 קילומטרים - מאילת ועד לחולות סמר (צפונית לתמנע). עבודות ההקמה בהיקף של כ-300 מיליון שקל יימשכו כשנה, מתקציב ייעודי שהעבירה הממשלה למשרד הביטחון. העבודות מתחילות בזמן שיא, פחות משבוע לאחר העברת התקציב.
המכשול שיוקם יכלול גדר מתקדמת, שתתבסס על מודל הגדר שהוקמה בגבול מצרים וברמת הגולן, כבישי מערכת, מגדלי תצפית, חמ"לים ואמצעים מתקדמים נוספים. העבודות יכללו גם הקמת מיגון ייחודי באזור שדה התעופה 'אילן רמון', המוקם בימים אלה סמוך לתמנע.
בתכנון הפרויקט ניתן משקל רב לתוואי השטח הייחודי של הערבה ולמזעור הפגיעה בנוף, בתאום עם גורמי הגנת הסביבה. בין השאר פותחו פתרונות הידרולוגיים, שיאפשרו את הקמת המכשול בתוואי נחל הערבה, מעברי מים רבים לחיזוק עמידות המכשול, מעברים אקולוגיים לבעלי חיים, וכן פתרונות למניעת קורוזיה, בשל הקרבה לים.
יש לציין כי המקטע הראשון, שבנייתו החלה היום, מגן רק על חלק קטן מהגבול המזרחי של מדינת ישראל, שמתמתח על פני כ-235 ק"מ מאילת ועד למצדה. עד כה אושר רק תקציב לקטע הזה שמשתרע על פני 30 קילומטר.
בקטע שבין ים המלח ועד למשולש הגבולות עם סוריה בחמת גדר קיימת זה שנים ארוכות גדר מערכת המתריעה על כל נגיעה בה והיא אף עברה כמה שדרוגים בשנים האחרונות באזורים המועדים לפורענות כחלק מהערכת מצב שהתקיימה בנושא בפיקוד המרכז.
לגבי גזרת הערבה, הקבינט אישר עקרונית הקמת גדר חדשה לאורך הגבול עם ירדן, שכיום פרוץ לחלוטין ובמקרה הטוב ניתן למצוא לאורכו גדר תיל קרועה או סימוני אבן או שלטים המהווים איתות יחיד שמדובר בגבול בין ישראל לממלכה ההאשמית.
"טרור אכזרי, מסתנני עבודה ומבריחים"
ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון משה יעלון ושר התחבורה והמודיעין ישראל כץ ערכו היום ביקור לאורך התוואי. בסיור השתתפו, בין השאר, סגן הרמטכ"ל אלוף יאיר גולן, מנכ"ל משרד הביטחון, ראש עירית אילת, ראש המועצה אילות וקציני צה"ל, כולל אלוף פיקוד הדרום הנכנס אייל זמיר.
ראש הממשלה נתניהו אמר במהלך הסיור: "אנחנו מתחילים היום בבניית גדר הביטחון בגבולנו המזרחי כהמשך לגדרות הביטחון שבנינו בגבול מצרים ומה שהתחבר בסופו של דבר לגדר הביטחון שבנינו ברמת הגולן. אנחנו רואים היום מה קורה למדינות שאיבדו שליטה על גבולותיהן. השילוב של טרור אכזרי מאוד ומתפשט בגבולותינו של מסתנני עבודה ומבריחים וגם של אובדן שליטה אל מול טרגדיה אנושית שמתרחשת 360 מעלות – אומר שאנו חייבים להחזיר, להבטיח את השליטה של ישראל בגבולותיה, כמעט 360 מעלות כי יש לנו כמובן גם גבול ימי.
"זה מה שאנחנו עושים הלכה למעשה. תקצבנו 280 מיליון שקל למקטע הראשון שייגן גם על שדה התעופה תמנע. אנו עושים כל זאת בלי לפגוע פגיעה כלשהיא בריבונות שלנו עם ירדן שאותה אנו מכבדים ורואים בה שותפה לשמירה על גבול של שלום. המאמץ הזה יתקדם אני מקווה לא רק בלוח הזמנים שאמרתם לי, כשנה וכמה וחודשים, להשלמת המקטע שדיברנו עליו".
ראש הממשלה הוסיף ואמר: "אנו מתייחסים בכובד ראש ואמפטיה לטרגדיה האנושית סביבנו. ישראל הייתה המדינה הראשונה שנתנה סיוע הומניטרי שנתנה סיוע לנפגעי המלחמות בסוריה. ישראל גם מגישה סיוע נרחב למדינות באפריקה, דבר שאנו מתכוונים להגדיל אותו בעזרת מדינות נוספות כדי לטפל במשבר במדינות המקור. אבל ישראל היא מדינה קטנה מאוד. אין לנו עומק, לא גיאוגרפי ולא דמוגרפי, ואנו חייבים לשלוט בגבולותינו. זה רגע בעל חשיבות מירבית למדינת ישראל לעתיד הנגב ולאילת".
שר הביטחון משה יעלון אמר כי "בערבה נותרה החוליה החלשה במה שקשור לגדרות שלנו. אנחנו בתחילת הדרך, מתוך הנחה שגדר גבוהה עושה שכנים טובים ואני מקווה שכך זה ימשיך להיות כי באמת השכנות היא שכנות טובה. יש אפשרות שמבקשי העבודה או גורמי טרור כאלה ואחרים ינסו להגיע אלינו למרות ששני הצדדים מתאמצים, ולכן טוב שיהיה מכשול שהוא גם מערכת עם אמצעים שיסייעו לנו לבצע את הפעילות הזו באופן יותר יעיל ומועיל".