שתף קטע נבחר

הגז ייצא מהאדמה? מתווה הגז והעברת הסמכויות של דרעי מגיעים לכנסת

המליאה תקיים דיון ראשון באישור המתווה ובסוגיית הסמכויות של שר הכלכלה, שמעוניין להמתין לממונה על ההגבלים העסקיים. למתווה יש לנתניהו רוב, אך בנוגע להעברת הסמכויות יש תיקו וייתכן שהנושא כלל לא יובא להצבעה

 

אסדת הקידוח תמר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אסדת הקידוח תמר(צילום: AFP)

מבחן הקואליציה הגדול יגיע היום (ב') למליאת הכנסת, שתערוך דיון ראשון סביב מתווה הגז והעברת הסמכויות בנושא משר הכלכלה אריה דרעי לידי הממשלה.

 

מדובר באחת הסוגיות הסבוכות ביותר שהעסיקו את קואליציית ה-61 מאז הקמתה, בעיקר בשל הקושי לגייס רוב ובחירתם של חלק מחברי הממשלה לא להשתתף בהצבעה בשל ניגוד עניינים.

 

כבר בשלב מוקדם הודיעו השרים משה כחלון, יואב גלנט וחיים כץ כי לא יצביעו, ובשל כך חשש בנימין נתניהו להביא את סוגיית העברת הסמכויות והמתווה למליאה ולהסתכן בהפסד בהצבעה.

 

עיכוב נוסף שנגרם נוצר בשל התעקשותו של השר דרעי לאשר את המתווה במליאה לפני שיחתום על העברת סמכויות, ובנוסף רצונו להמתין למינוי של ממונה חדש על ההגבלים העסקיים.

 

בשל העיכוב הגדול החליט נתניהו לקיים את ההצבעה בכל זאת, לפחות בכל הנוגע למתווה עצמו, ועל רקע זה בונים בקואליציה על תמיכת חלק מחברי ישראל ביתנו שעשויים להצביע בעדו.

 

גורמים בישראל ביתנו אמרו כי בסיעה יתאפשר חופש הצבעה בעניין המתווה. ככל הנראה יתמכו בו ארבעה מתוך ששת חברי הכנסת של המפלגה. ח"כ אורלי לוי תצביע נגד, והיו"ר אביגדור ליברמן לא ישתתף בהצבעה בשל נסיעה לחו"ל. בעניין העברת הסמכויות הנושא מורכב מעט יותר, היות שכל חברי ישראל ביתנו מתנגדים ומציבים את הקואליציה במצב של תיקו. נכון לעתה, קיים ספק אם נושא העברת הסמכויות יעלה להצבעה, ובמקרה כזה לא יהיה טעם גם בהצבעה על המתווה.

 

שאר סיעות האופוזיציה מתכוונות להערים קשיים עד הרגע האחרון. למעט שניים לא יתאפשרו קיזוזים, וחברי הכנסת לדוגמה במחנה הציוני התבקשו לדחות נסיעות וטיסות ולהתייצב להצבעה. שני הקיזוזים שבכל זאת התאפשרו הם של חיים ילין (יש עתיד) עם בני בגין (הליכוד), ויאיר לפיד השוהה בחו"ל, שהתקזז עם יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט, היושב שבעה על אביו.

 

נתניהו מחפש את תמיכת הח"כים הערבים

אתמול פורסם ב"כלכליסט" כי ראש הממשלה נתניהו מנסה לשכנע חלק מחברי הרשימה הערבית המשותפת להיעדר מההצבעה בתמורה לתוספות תקציביות גדולות. בשבוע שעבר נפגש נתניהו באופן חריג עם ראשי ארבע המפלגות המרכיבות את הרשימה - איימן עודה, אחמד טיבי, ג'מאל זחאלקה ומסעוד גנאים, וכן עם יו"ר פורום הרשויות הערביות מאזן גנאיים, וסיכם עמם על תוספת רב-שנתית של כ-900 מיליון שקלים לרשויות הערביות.

 

הפגישה באה בשל איומי הרשויות לצאת לשביתה כוללת עם פתיחת שנת הלימודים על רקע כישלון השיחות שקיימו עם משרד האוצר. הרשימה הערבית הציגה דרישות של 600 מיליון שקל, אולם עד אותו שלב הסכים האוצר לתוספת של 250 מיליון שקל בלבד.

 

לפי הדיווח, מלבד הסכמה על שיתוף פעולה בין הרשויות למשרדי הממשלה, הוסכם שכבר בתקציב 2015 תתוגבר התמיכה בתקציב השוטף של הרשויות המקומיות הערביות ב-150 מיליון שקל.

 

כמו כן, לתקציבי הפיתוח שלהן יתווספו 50 מיליון שקל. עוד הוחלט על תקציב של 350 מיליון שקל לחמש שנים לרשויות מצטיינות שיגדילו את הכנסתן ויתייעלו; 135 מיליון שקל הוקצבו לחינוך בלתי פורמלי ו-150 מיליון שקל לחיזוק הביטחון האישי. סעיפים נוספים בתוכנית מיועדים לפיתוח הרשויות.

 

ברשימה המשותפת מכחישים בתוקף את קיומה של העסקה. גורמים ברשימה המשותפת אמרו כי בכוונת כל חברי הכנסת שלה להתייצב להצבעה על מתווה הגז ולהצביע נגדו, כמו גם להצביע נגד נטילת סמכויותיו של דרעי.


פורסם לראשונה 06/09/2015 22:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
נתניהו ודרעי
צילום: הרצל יוסף
מומלצים