היעד: הגדלת היצוא הישראלי לכ-135 מיליארד דולר עד שנת 2020
מסמך שנכתב על ידי מאות יצואנים ובו הצעות אופרטיביות לקידום היצוא הישראלי, הוגש בחמישי האחרון לשר הכלכלה והמסחר אריה דרעי, בעקבות הנתונים המדאיגים על ירידה נוספת של 6% ב-2015. על פי מכון היצוא, גידול של כל מיליארד ש"ח ביצוא יביא לגידול של 675 מיליון ש"ח בתוצר ולכ-2,500 משרות חדשות במשק
נלחמים בהאטה של היצוא הישראלי לחו"ל. במהלך השנים האחרונות חל שינוי מדאיג במגמה: בין השנים 2008 - 2013 גדל היצוא בשיעור מצטבר של כ-16% בהשוואה לגידול מצטבר של כ-91% בין השנים 2003 - 2008. התוצאה היא שבתקופה זו קצב הצמיחה של המשק ירד לשיעור ממוצע של כ-2.5% - נמוך משמעותית מקצב הצמיחה הממוצע בין השנים 2008-2003 שעמד על 5.1%, זאת, למרות התאוששות ההדרגתית בסחר העולמי לאחר המשבר הכלכלי.
עוד בנושא
ביורוקרטיה וחסמי יצוא: עם מה מתמודד ההיי-טק?
אנרגיה ירוקה: הזדמנות ישראלית ליצוא לסין
בחמישי האחרון, הגישו נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, יו"ר מכון היצוא, רמזי גבאי ומנהל מנהל סחר חוץ, אוהד כהן, לשר הכלכלה והמסחר אריה דרעי, את מסמך "יצוא ישראל" - מפת הדרכים ליצוא הישראלי, המציג הצעות אופרטיביות להאצת היצוא והמשק הישראלי. הנתונים המדאיגים שהתפרסמו לאחרונה על ידי הלמ"ס שהראו ירידה נוספת של 6% ביצוא הישראלי במחצית הראשונה של 2015, הביא את התעשיינים לנקיטת עמדה. היעד על פי המסמך: הגדלת היצוא הישראלי לכ-135 מיליארד דולר עד שנת 2020.
מפת הדרכים ליצוא הישראלי
לכתיבת המסמך היו שותפים מאות יצואנים, והוא הוגש לאחר עבודה נרחבת שנעשתה בשנה האחרונה. "היצוא הוא סם החיים של המשק הישראלי. בזמן שמדינות אחרות הגדילו מאוד את היצוא, ישראל נשארה במקום", אמר רמזי גבאי, יו"ר מכון היצוא לשר הכלכלה דרעי. לדבריו, גידול של כל מיליארד ש"ח ביצוא יביא לגידול של 675 מיליון ש"ח בתוצר ולכ-2,500 משרות חדשות במשק.
>>>רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו
"חשיבותו של היצוא לצמיחת המשק, לתעסוקה איכותית, למשיכת כוחות חזקים ויצירתיים ולחיזוק הפריפריה איננה מוטלת בספק. בכלכלה קטנה כשל מדינת ישראל, ישנו הכרח לקיום ולצמיחה של מגזר יצוא משגשג ופורח. כולי תקווה כי העבודה המאומצת שעשו מכון היצוא, הועדה המייעצת, היצואנים הרבים והשותפים למהלך תישא פרי וכי יחד נצליח במשימה הלאומית של הגדלת היצוא והצמיחה".
היצוא הישראלי אחראי ל-25% מכוח העבודה במשק
על פי מחקר כלכלי שנערך לאחרונה במכון היצוא עולה, כי סך תרומת היצוא לתעסוקה במשק מסתכמת בכ-872 אלף משרות מלאות, המהוות כ-25% מסך המועסקים במשק. בנוסף, על פי מחקרים של בנק ישראל, בנוסף לתרומתו של היצוא לצמיחת המשק, יש ליצוא תרומה משמעותית לצמצום פערי השכר ולהגדלת השוויון במשק. זאת משום שחברות יצוא הינן חברות בעלות פריון גבוה יותר ביחס לחברות הפועלות בשוק המקומי, ולפיכך גם משלמות שכר גבוה יותר לעובדיהן.
"היצוא התעשייתי הוא מנוע הצמיחה והתעסוקה החזק במשק", הוסיף שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים. לדבריו, היחלשות היצוא בשנים האחרונות הביאה לירידה מיידית בצמיחת המשק. "אנחנו נחושים לממש את פוטנציאל הצמיחה המלא של המשק באמצעות חיזוק כושר התחרות של התעשייה ופועלים מול הממשלה לייצר תוכנית כוללת שתעבור כבר במסגרת תקציב 2015-2016. התוכנית כוללת הפחתת מס החברות לחברות מייצאות, הגדלה משמעותית בתקציבי עידוד היצוא והפחתת רגולציה".
מה מביא לירידה ביצוא הישראלי?
הירידה החדה בקצב צמיחת היצוא הושפעה רק בחלקה מהירידה בשיעור צמיחת הסחר העולמי.
אם בעבר גדל הייצוא מישראל בשיעור העולה על ממוצע הגידול בסחר העולמי, הרי שבשנים האחרונות הוא גדל בקצב נמוך משמעותית מהגידול בסחר. בין הגורמים לכך הם: מגמת תיסוף ריאלי מתמשך בשער השקל, התייקרות משמעותית בעלויות הייצור בארץ (ארנונה, חשמל, וכו') ושחיקה בתמיכת הממשלה ביצוא (תקציבי תמיכות ביצוא, תקציבי המדען הראשי ותמיכה בהשקעות כאחוז מהתוצר).
השר אריה דרעי שקיבל את המסמך ציין, כי מאחר ועיקר פוטנציאל הצמיחה של המשק הישראלי הוא בקרב העסקים הבינוניים והקטנים, ובשל בעיית הריכוזיות ביצוא הישראלי (כ-50% מסך היצוא הישראלי נעשה ע"י כ- 10 חברות גדולות), "היעד שלנו הוא עידוד אותם יצואנים קטנים והגדלת חלקם בעוגת היצוא. אנחנו נביא בקרוב החלטת ממשלה לחיזוק הייצוא. משרד הכלכלה בראשותי פועל לסייע למאמצי השיווק, הפיתוח והייצוא של כלל העסקים במשק בדגש על עסקים קטנים ובינוניים וכבר בתקופה הקרובה נביא בשורות לתעשייה".