שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, רויטרס

1,500 ב-4 שנים: אירופה במשבר, ארה"ב שותקת

בזמן שהאירופים נאנקים תחת גלי ההגירה, בוושינגטון קלטו 1,500 פליטים בלבד מתחילת המלחמה בסוריה. "ארה"ב יכולה וצריכה לעשות יותר, שתיקתה לא מתקבלת על הדעת", אמרו בנציבות הפליטות. הבית הלבן, הלילה: "בוחנים מגוון גישות"

אירופה מנסה דרך להתמודד עם משבר המהגרים , אבל מנהיגת העולם החופשי שומרת בינתיים על שתיקה רועמת: לחץ כבד הופעל על ארה"ב כדי לסייע לאירופה למצוא מקלט לזרם המהגרים ששוטף את היבשת, אבל וושינגטון לא מראה שום סימנים שהיא מתכננת להגדיל באופן דרמטי את מספר הפליטים שהיא קולטת בתחומה. עם זאת, הלילה כבר אמרו בבית הלבן כי "הם בוחנים מגוון גישות". על הגדלת משמעותית של מכסות עדיין לא מדברים.

 

דיוויד מיליבנד, ראש ארגון ההצלה הבינלאומי ולשעבר שר החוץ הבריטי, קרא לארצות הברית להראות את "המנהיגות שאמריקה הראתה בעבר בנושאים כאלו". בראיון ל-ABC אמר מיליבנד כי "ארצות הברית תמיד הובילה בקליטת מהגרים, אבל 1,500 איש בארבע שנים זו תרומה זעירה מאוד כדי להתמודד עם הבעיה האנושית". מישל בראנה מנציבות הפליטות אמרה דברים אפילו יותר חדים: "ארצות הברית יכולה וצריכה לעשות יותר. השתיקה של בית הלבן לא מתקבלת על הדעת".

 

אתמול הודיע ראש ממשלת בריטניה כי יסכים לשכן בתחומי מדינתו 20 אלף מהגרים בתוך חמש שנים. לפני כן הסכימו מנהיגי גרמניה וצרפת על קליטת מספר פליטים גדול בהרבה, כחלק מתוכנית אירופית שלמה, שבה לא נכללת בריטניה - וכמובן שגם לא ארצות הברית. לתוכנית זו קמו לא מעט מתנגדים ובין היתר חלק מהמדינות הביעו רצון לקלוט רק פליטים נוצרים. בינתיים, נמשכו העימותים בהונגריה ושוטרים ריססו בגז מדמיע שניסו לפרוץ מחסום בעיירה רוז'קה שסמוכה לגבול סרביה.

 

צועדים בבודפשט, גז מדמיע במחנה פליטים

צועדים בבודפשט, גז מדמיע במחנה פליטים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

על הרכבת. פליטים שחצו את גבול יוון-מקדוניה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
על הרכבת. פליטים שחצו את גבול יוון-מקדוניה(צילום: AFP)


פליטים בנקודת אסוף בהונגריה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
פליטים בנקודת אסוף בהונגריה(צילום: gettyimages)

שלשום אמרו בממפלגה הגרמנית "מפלגת השמאל" כי האשמה במשבר הפליטים מוטלת בכלל על ארצות הברית, משום שהיא גרמה לליבוי המלחמות במזרח התיכון על-ידי כך שתמכה באופן לא ישיר בארגוני טרור באזור. "אם לממשלת גרמניה היה קצת אומץ היא הייתה לפחות מבקשת מארצות הברית, כגורמת העיקרית לטרגדיית הפליטים, לכסות חלק מהעלויות", אמרה שרה ווגנקנכט, מחוקקת בכירה מהמפלגה. לא ברור אם בקשה כזו הגיעה - אבל קליטת מהגרים כנראה אינה על הפרק.

 

חשש הביטחוני

דובר מחלקת המדינה בארצות הברית, ג'ון קירבי, שהתראיין לרויטרס ביום שבת, לא נתן שום אינדיקציה לכך שהאמריקנים יגדילו באופן משמעותי את מספר הפליטים שאותו יסכימו להכניס לשטחם. הוא ציין כי ארצות הברית מעניקה 4 מיליארד דולר לסוכנות הסיוע והדגיש את החשש הביטחוני בוושינגטון מהגעת מהגרים רבים. 

 (צילום: getty images) (צילום: getty images)
(צילום: getty images)

"יש תהליך בדיקה ממושך לאנשים שבאים מסוריה שעלינו לבצע", אמר קירבי וציין כי ממשל אובמה נמצא בקשר עם בני בריתו האירופים ובוחן את האופציות השונות. הרשויות האמריקניות מעוניינות למנוע מחמושים מדאעש ומאל-קאעידה להסתנן למדינה כפליטים. הלילה כבר נשמעו זמירות מעט אחרות מוושינגטון. הדובר פיטר בוגארד אמר כי הבית הלבן "בוחן באופן אקטיבי מגוון גישות כדי להיות קשובים יותר למשבר הפליטים, ובכלל זאת יישובם מחדש".

 

בכל מקרה, יש גם סיכונים הנובעים מהיצמדות למדיניות הנוכחית ומההחלטה לא למלא תפקיד מרכזי יותר בסיוע לאירופה. בכיר אמריקני אחר הודה כי על הרקע התמונות הקשות המגיעות מאירופה תעמוד וושינגטון בפני בעיית תדמית בינלאומית בכך שהיא מאפשרת מספר מהגרים נמוך מאוד, ביחס למדינות המערב האירופיות. מאז תחילת מלחמת האזרחים הסורית, בתחילת 2011, ארצות הברית הכניסה לשטחה 1,500 פליטים בלבד - מרביתם השנה. קירבי אמר כי קיימת אפשרות ש-1,500 נוספים יוכנסו עד סוף השנה.

 

"התירוצים של האמריקנים חולניים"

הגירה הפכה לנושא מרכזי בקמפיין בחירות 2016 בארצות הברית. דונלד טראמפ, המוביל בסקרים במפלגה הרפובליקנית, קורא לגירוש מהגרים בלתי חוקיים ובניית חומה בגבול ארצות הברית-מכסיקו, אבל בשבוע שעבר הוא דווקא קרא לשקול הכנסת סורים לארצות הברית.

 

מועמד רפובליקני אחר, ג'ון קאסיץ', אמר כי ארצות הברית צריכה לשנות מעט את מדיניותה, אבל הבעיה המרכזית אינה של וושינגטון: "יש לנו אחריות בנוגע להכנסת כמה אנשים לכאן, ועלינו לדאוג שהם ייטמעו. אבל הבעיה ביסודה היא אירופית. אנחנו יכולים לספק עזרה הומניטרית עבורם".

 

לעומתם, פרופ' מייקל איגנטייף, לשעבר מנהיג המפלגה הליברלית בקנדה, אמר כי ארצות הברית, קנדה ומדינות המזרח התיכון שוגות בנוגע להגדרתן את המשבר כבעיה אירופית. "לארצות הברית ולבנות בריתה יש אחריות לפליטים הסורים, שמספרם נאמד ב-4 מיליון, מכיוון שהם מחמשים את המורדים הסורים ונלחמים בדאעש", כתב במאמר ב"ניו יורק טיימס". "להאשים את האירופים זה להעניק אליבי, ויתר התירוצים - כמו לטעון כאילו לפליטים אין את המסמכים הדרושים - הם ממש חולניים".

פליטים שהצליחו להגיע למינכן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פליטים שהצליחו להגיע למינכן(צילום: רויטרס)

מהגרים בבודפשט, הונגריה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מהגרים בבודפשט, הונגריה(צילום: EPA)

פרופ' איגנטייף קרא לארצות הברית ולקנדה לקחת לפחות 25 אלף סורים ואמר כי לחץ על הממשלות הללו עשוי לגבור לאחר התמונות הדרמטיות שפורסמו בשבוע שעבר - הן אלה מהונגריה והן הצילומים של הפעוט איילן כורדי, שגופתו נסחפה לחוף טורקיה.

 

פיילין: המהגרים צריכים לדבר אמריקנית

גם שרה פיילין, שהייתה המועמדת הרפובליקנית לסגנית נשיא ארצות הברית לפני שמונה שנים, התייחסה לנושא המהגרים - אך אלו ממכסיקו ולא מסוריה. פיילין, שכמה מביטוייה באותו קמפיין הפכו לקלאסיקה וזכור במיוחד "אני רואה מהבית באלסקה את רוסיה", הצהירה בראיון לרשת CNN כי כל המהגרים לארצות הברית "צריכים לדבר אמריקנית".

 

נושא המהגרים דוברי הספרדית עלה לכותרות לאחר שטראמפ הבטיח כי אם ייבחר יגרש את כל 11 מיליון המהגרים, כולל את ילדיהם שנולדו בארצות הברית. כשהמועמד היריב במרוץ הרפובליקני, ג'ב בוש, דיבר באחרונה לבוחריו בספרדית, טראמפ העיר שהוא צריך לדבר רק אנגלית. 

 

בראיון אמרה פיילין כי "זה מועיל לבוש שהוא יכול לדבר ספרדית שוטפת, כי יש לנו אוכלוסיה גדולה ונפלאה של דוברי ספרדית שעוזרת לבנות את אמריקה. אבל מצד שני אנחנו יכולים לשלוח מסר שאומר: אתה רוצה להיות אמריקני? מוטב שתהיה כאן באופן חוקי, ואם אתה כבר כאן - אז בוא נדבר אמריקנית".

  

פיילין תומכת בטראמפ והודתה בראיון כי אם טראמפ ייבחר לנשיא ארצות הברית היא תהיה מוכנה לשמש שרת האנרגיה שלו. "למה משרד האנרגיה? כי אנרגיה זה הבייבי שלי. נפט, גז ומינרלים אלוהים הפיל על האנושות בחלק הזה של העולם, במקום לסמוך על ייבוא ממדינות לא ידידותיות".


פורסם לראשונה 07/09/2015 21:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פליטים בהונגריה. לארה"ב הם לא מגיעים
צילום: רויטרס
מומלצים