עוקץ הדבש: אל תשלמו 50 שקל לקילו
לקראת ראש השנה מפרסם משרד החקלאות את מחיר הדבש המומלץ לצרכן - אשר לא אמור לעלות על 34 שקלים לק"ג. מצד שני מזהירים במשרד מפני מחיר של פחות מ-20 שקל - אשר ככל הנראה מעיד על כך שהמוצר אינו דבש אמיתי. שר החקלאות, אורי אריאל: "בחלק מהחנויות המחיר מופרז ולא הוגן"
לקראת ראש השנה משרד החקלאות מפרסם את מחיר הדבש המומלץ לצרכן - ומבהיר כי המחיר לק"ג לא אמור לעלות על 34 שקלים לק"ג דבש. בנוסף מזהירים במשרד החקלאות מפני מחיר למוצר העומד על פחות מ-20 שקל - אשר ככל הנראה מעיד על כך שהמוצר אינו דבש אמיתי.
עוד בערוץ הצרכנות :
איפה העוף הכי זול לחג? ואיפה הרימונים? בדקנו
שלא יעבדו עליכם: זהירות מבצעים לחג
לחמם את הלב: מתנות לחג שתורמות לקהילה
המחיר המומלץ לצרכן מחושב לפי עלות ייצור דבש לחקלאי, הנאמדת בכ-17 שקלים לק"ג. חלק מהדבש נמכר למשווקים, כדוגמת "יד מרדכי", "עמק חפר" וכדומה, וחלקו ישירות לרשתות השיווק ונמכר לצרכן לעתים במחירים שמגיעים אפילו ל- 45-50 שקלים לק"ג. לדעת כלכלני המשרד, עד מחיר של 29 שקלים לק"ג דבש, לפני המע"מ, נחשב כרווח קמעוני סביר. על פי תחשיב זה, בתוספת מע"מ, המחיר לצרכן לא צריך לחצות את ה- 34 שקלים לק"ג דבש.
40% מהתצרוכת השנתית של דבש בישראל מתרכזת בתקופת חגי תשרי, ובעיקר בראש השנה. מדובר בכ- 1,600 טון דבש הנצרכים בחודש אחד. ישראלי ממוצע צורך בחודש תשרי כ-200 גרם דבש בממוצע.
שר החקלאות ופיתוח הכפר, אורי אריאל, מסר: "מחובתנו לספק לאזרח מידע שקוף וברור, בכדי לסייע בידו לקבל החלטות צרכניות נבונות, עתה ההחלטה בידי הצרכן. צרכנות נבונה מסייעת להפחית את יוקר המחייה. המחיר המומלץ הוא עד 34 שקלים לק"ג דבש. לצערי המחיר שנדרש הקונה לשלם בחלק מהחנויות בגובה של 40 שקלים לק"ג הינו מופרז, ולא הוגן".
צפו: כך תיזהרו מה"אותיות הקטנות" במבצעים המיוחדים לחג:
דגים
רמות המחירים של הקרפיון, האמנון והבורי לא צפויות להשתנות לעומת השנה שעברה - המחיר המומלץ לקרפיון עומד על 25-23 שקלים לק"ג, המחיר המומלץ לאמנון עומד על 35-25 שקלים לק"ג, והמחיר המומלץ לבורי - 37-28 שקלים לק"ג.
בחודש ממוצע צורך ישראלי כ-1 ק"ג דגים, ואילו בחודש תשרי נוסקת הצריכה פי שניים ומגיעה ל-2 ק"ג לנפש. בסה"כ צורך ישראלי כ-15 ק"ג דגים בממוצע בשנה. לקראת ראש השנה צופים פעילות שיווק מוגברת, כאשר הדג המוביל במכירות הוא הקרפיון, אחריו האמנון ובמקום השלישי הבורי.
בארץ צריכת הדגים לנפש נמוכה יחסית למדינות אחרות. במדינות הים התיכון הצריכה השנתית עומדת על 20-40 ק"ג לנפש, ביפן מדובר בצריכה חודשית של 60 ק"ג לנפש, ובארה"ב - רק כ-8 ק"ג לנפש לשנה.
רימונים
בתקופת החגים צורכים הישראלים כ-10,000 טון רימונים. ישראלי אוכל בממוצע כ-3 רימונים בשנה, מתוכם 2 בחודש תשרי.
תפוחים
ישראלי אוכל בממוצע כ-125 תפוחים בשנה - כמות גדולה מאוד באופן יחסי, שלעומתה עליית הצריכה לקראת חגי תשרי נותרת מינורית. לקראת עונת החגים צורכים הישראלים כ-17-16 תפוחים לאדם בחודש, לעומת צריכה של כ-13-12 תפוחים לאדם בשאר חודשי השנה.