"תכירו את שרית חדד - בפקודה!". צפו בביקור בבית ספר צבאי לישראלים מתחילים
עולים שהתגייסו לאחרונה לצה"ל נשלחו לטירונות חדשה שמטרתה היא להטמיע בהם תרבות ומורשת ישראלית. בין מערכי השיעור: מהפכת המוזיקה המזרחית ומבצע אנטבה. "אני לומד איך להיות סובלני לישראלים", מסביר יהונתן מאנגליה
השיעור הצבאי בקולנוע ישראלי של קורס "מולדת" עומד להתחיל. החניך התורן, עולה חדש בן 24, צועק "הקשב" והשאר מתמתחים. הסמלת רון צמח, בת 19, מעבירה את התדריך לקראת הצפייה בסרט "מבצע יהונתן" (1977) בבימויו של מנחם גולן. "אנחנו מדברים על מבצע אנטבה, מבצע יהונתן. מתי קרה המבצע הזה? ב-4 ביולי 1976. כדאי לכם לזכור את התאריך כמו את תאריכי היום הולדת שלכם!", היא פוקדת. "המבצע הוא על שמו של מפקד סיירת מטכ"ל, יוני נתניהו, שנפל בקרב. הוא היה אחיו של ראש ממשלת ישראל ביבי נתניהו".
מדובר בקורס המכונה "מולדת", שנפתח לראשונה ביולי האחרון בבסיס מחו"ה (מרכז חינוך והשכלה) אלון שבגליל. הוא למעשה טירונות המשולבת בקורס בסיסי בישראליות, והוא מיועד לעולים ועולות שהתגייסו לצבא עם פז"ם מסוים בארץ, ועם עברית טובה, אבל זיקתם לתרבות ולהוויה בארץ עדיין נמוכה.
המעבר החד בין האזרחות לצבא קשה לרוב המתגייסים, קל וחומר לאלה שרק הגיעו לארץ. בין השאר יושבים שם עולים מאוקראינה, ארצות הברית, אתיופיה, בלארוס, דרום אפריקה, גיאורגיה, קובה, קזחסטן, קירגיזסטן ועוד.
אורך הקורס שבעה שבועות והוא כולל משמעת צבאית ודיסטנס כמו בטירונות. החיילים מוכשרים לדרגת רובאי 02, ובנוסף הם רוכשים ידע בתחומי מורשת ישראל, תרבות ישראלית ואזרחות. הם עוברים שיעורי ציונות וישראליות, לומדים על אירועים היסטוריים בתולדות העם היהודי, מורשות קרב ודמויות מרכזיות.
בינתיים, בכיתה הממוזגת, הטירונים צופים בפנים אטומות וחסרות הבעה ביהורם גאון נפרד בנשיקה רומנטית וקשוחה מבת זוגו הקולנועית ויוצא למשימה הגורלית. הם לא מזהים אותו כשחקן וזמר ישראלי ידוע. מבחינתם הוא אלמוני בסרט אקשן ישן. אם לא המשמעת הצבאית סביר שחלק מהם היו נרדמים בקלילות.
מ"פ הקורס, סגן סיון אזואלוס, מסבירה: "הבעיה היא ההיכרות של החניכים עם הארץ. אם ההורים שלהם לא הכירו להם את אריק איינשטיין - אריק איינשטיין לא אומר להם כלום".
את מערכי השיעור בנושא "תרבות ישראלית" כתבו חיילות בנות 19 במיוחד לכבוד הקורס הראשון. הקורסיסטים מייצגים היטב את ההתפתחות של התרבות הפופולרית בישראל בשנים האחרונות. כשהם מתבקשים לציין שמות של אמנים ישראלים הם מזכירים את עומר אדם, אייל גולן, עינת שרוף, שרית חדד ואבי ביטר. אריק איינשטיין, שלמה ארצי ומשינה לא ממש מוכרים להם.
המדריכה מחדדת את התמונה העדכנית ומסבירה על המהפך של המוזיקה המזרחית: "עד 2009 הז'אנר לא היה במיינסטרים. לא שמעו אותו בגלגל"צ ולא בטלוויזיה. המון אמנים ישראליים לא הצליחו להגיע לתודעה ולפרוץ לרדיו. אז הם עושים מחאה שמצליחה".
טוראי יהונתן עציון (22) עלה מבריטניה בגיל 18. לאחר עיכוב של ארבע שנות בירוקרטיה מול משרד הפנים, רק עתה הוא התגייס לצבא. "לכל ישראלי שמתגייס יש אחים או חברים או הורים שיכולים לספר שבלילה הראשון תהיה הקפצה, אבל אנחנו לא ידענו את זה", הוא מסביר. "אז כאן זה קצת יותר קל, קצת יותר אנושי. הכי קשה ללמוד איך להיות סבלנים לישראלים. צריך ללמוד איך להשתמש בביטוי הישראלי 'לזרום עם כל השטויות שקורות כאן'".
- זה קשה להפוך לישראלי?
"במידה רבה זה קל. זאת חברה פתוחה שרוצה לקבל אנשים".
- אם אני ארצה להיות אנגלי?
"לא תצליח, כי האנגלים לא אוהבים אנשים אחרים".
טוראית ברנדי קישרוני עלתה מצרפת לפני חצי שנה. "אבא שלי ישראלי ואימא שלי צרפתייה. עשינו הלוך חזור אחרי שההורים התגרשו", היא מסבירה. "אני חושבת שלהיות ישראלי זה להתגייס לצבא. אם לא הייתי מתגייסת - לא הייתי מרגישה ישראלית".
- מה הכי קשה לך בהבדל בין התרבויות?
"אני מתרגלת להתנהגות של הישראלים. לא להגיד 'שלום', 'תודה', 'בבקשה', 'להתראות', שאנשים מנסים לעקוף אותי בתור בסופרמרקט. למדתי לא לסגור את הפה".
קישרוני אופטימית לגבי סיכויי ההשתלבות שלה בארץ ומדברת עברית טובה, אבל יש דבר אחד שממש מטריד אותה: "רק בישראל יש בנים שיוצאים לבילוי במועדון לבושים ג'ינס, חולצה מכופתרת - ועם כפכפים".