שתף קטע נבחר

 

בקצה העולם: למה האיסלנדים רוצים פליטים?

מ-1956 עד היום קלטה איסלנד רק 549 פליטים. גם עכשיו הסכימה לקבל רק 50 סורים, אבל דווקא אחרי משבר כלכלי איום שמוטט את המדינה והביא לירידה חדה באיכות החיים, האיסלנדים לוחצים על הממשלה: תביאו עוד. הצלב האדום מתרגש: "האיסלנדים התעוררו מחלום". סיפור על אירופה אחרת

 

מהגרים מגיעים למינכן, גרמניה    (צילום: רויטרס)

מהגרים מגיעים למינכן, גרמניה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"בני זוג עתידיים, החברים הכי טובים, הנשמות התאומות שלנו". במילים אלה מתארת הסופרת איסלנדית ברינדיס ביורגבינסדוטיר את הפליטים המגיעים לחופי אירופה, בקמפיין פייסבוק באיסלנד שעליו דיווחנו לכם בשבוע שעבר, ושסייע להגביר את התמיכה בקליטת מהגרים במדינת האי הקטנטנה שבצפון האוקיינוס האטלנטי.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

עוד חדשות בעולם :

 

בשעה שבה רוב מדינות אירופה מהססות, דווקא איסלנד – שבשנים האחרונות הצליחה להשתקם מהשפעותיו ההרסניות של משבר כלכלי קשה – נראית כמי שמאמצת בחום את הרעיון של קליטת פליטים סורים הבורחים מארצם מוכת המלחמה. מדובר בשינוי היסטורי באי, שבעבר לא היה נלהב במיוחד לקלוט זרים.

הסופרת ברינדיס ביורגבינסדוטיר, ממובילי הקמפיין ()
הסופרת ברינדיס ביורגבינסדוטיר, ממובילי הקמפיין
מהגרים באי לסבוס ביוון (צילום: AP) (צילום: AP)
מהגרים באי לסבוס ביוון(צילום: AP)

תנועה עממית התומכת בקליטת הפליטים העושים את הדרך המסוכנת לאירופה כבר נהנית מהשפעה על מדיניותה של ממשלת איסלנד, וגורמים רשמיים מטעם הממשלה פנו לסוכנות הפליטים של האו"ם כדי להודיע שאיסלנד נכונה לקלוט פליטים נוספים. אפילו עיירות קטנות מעורבות בפרויקט, והעיר אקוריירי שבצפון איסלנד הביעה רצון לצרף פליטים סורים לאוכלוסייתה, שמונה 17,000 איש.

 

"אני חושב שרוב האיסלנדים רוצים מאוד לסייע לפליטים להשיג חיים טובים יותר", אומר ראש מועצת העיר אקוריירי, גודמונדור בלדווין גודמונדסון, "יש לנו חברה שתהיה טובה מאוד עבורם ויש לנו ניסיון בקליטת פליטים".

ריקיאוויק, בירת איסלנד. מסורת של אי קבלת פליטים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ריקיאוויק, בירת איסלנד. מסורת של אי קבלת פליטים(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ביולי האחרון הודיעה ממשלת איסלנד שתסכים לקלוט 50 פליטים במהלך השנתיים הבאות, אבל המספר הזעום הזה – שתואם את מדיניותה של איסלנד שקלטה רק 549 פליטים מאז 1956 – צפוי לגדול לאור הלחץ הציבורי. השלטונות כבר נערכים לקליטת פליטים נוספים, ויש אפילו אזרחים איסלנדים שקוראים לקלוט עד 5,000 פליטים – לא מספר קטן עבור מדינה שבה חיים כ-300 אלף איש בלבד.

 

התנועה העממית החלה עוד לפני פרסום תמונתו המזעזעת של הפעוט הסורי בן השלוש שטבע למוות ונסחף לחופי טורקיה, תמונה שעוררה דאגה בינלאומית בנוגע לגורלם של המהגרים המנסים להגיע לאירופה. הרוח ההתנדבותית מרשימה במיוחד לאור העובדה שאיסלנד סבלה ממשבר כלכלי איום ונורא בשנת 2008, שגרם להתמוטטות הבנקים הגדולים שלה ולירידה חדה ברמת החיים.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

אחד ממובילי התנועה העממית למען הפליטים הסורים הוא עמוד הפייסבוק Syria Calling ("סוריה קוראת") שהושק בשבוע שעבר על-ידי הסופרת והפרופסורית האיסלנדית ברינדיס ביורגבינסדוטיר. כ-15 אלף איש סימנו "לייק" על העמוד כדי לתמוך בקריאה שלה למשרד הרווחה לאפשר לפליטים רבים יותר להגיע לאיסלנד ולהשתקע בה כחוק.

 

"פליטים הם משאב אנושי, הם ניסיון והם כישורים", היא כותבת בעמוד. "פליטים הם בני הזוג העתידיים שלנו, החברים הכי טובים העתידיים שלנו, הנשמות התאומות העתידיות שלנו, הם המתופף בלהקה של הילדים שלנו, העמית הבא שלנו לעבודה, מיס איסלנד 2022, הנגר שסוף סוף תיקן את השירותים שלנו, השף בקפטריה, הכבאי, ההאקר ומנחה הטלוויזיה, אנשים שלעולם לא יהיו מסוגלים לומר: 'החיים שלך שווים פחות משלי'".

 (צילום: getty images) (צילום: getty images)
(צילום: getty images)

משרד הרווחה של איסלנד הודיע לאו"ם כי איסלנד מוכנה לקבל יותר מ-50 הפליטים שלאירוחם התחייבה, וביקש מתושבים ליצור קשר עם המשרד אם הם רוצים להתנדב או לספק סיוע חומרי לפליטים שעשויים להגיע ללא שום ציוד: "אנשים צריכים עבודה, בית ובגדים לדוגמה, וללמוד איך עובדת המערכת הבנקאית".

 

גם תושבי איסלנד נכנסים לפעולה. יותר מ-900 איש נרשמו כמתנדבים של הצלב האדום בימים האחרונים כדי לסייע לפליטים

סורים כשהם מגיעים לאיסלנד. "מה שקרה בימים האחרונים הוא דבר מעניין מאוד, תנועה שצמחה מלמטה למעלה", אומר דובר הצלב האדום באיסלנד ביורן טאיטסון. "נראה שאנשי איסלנד התעוררו מחלום רע ומאמצים לחיקם את משבר הפליטים שאיתו צריך העולם להתמודד. שמחנו מאוד מהאנרגיה החיובית הזו ומהרצון לסייע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הם לעולם לא יגידו: 'החיים שלך שווים פחות משלי'"
מומלצים