מתי ובכמה יירדו מחירי האלכוהול?
רפורמת המיסוי באלכוהול החלה ב-2010 והיום התבצע בה שלב נוסף שייכנס לתוקף החל מהלילה. בדקנו עם יבואנים ובעלי ברים את ההשפעה של הפחתת המיסוי על המשקאות החריפים. אז כמה יעלו לכם כוס בירה ושוט של וודקה?
האם בקרוב נשלם פחות על משקאות חריפים? הצו עליו חתם היום שר האוצר, משה כחלון, מפחית החל מהלילה את מס הקנייה על הבירה בכ-46%, והמס על משקאות משכרים יופחת ב-21%. אך האם נרגיש את ההחלטה הזו בכיס ובכמה יוזלו באמת הבירה ושאר המשקאות שהבליינים שותים?
שאלנו יבואנים ובעלי ברים את השאלות האלה וקיבלנו תשובות מגוונות, אך הרושם הכללי שנוצר הוא שהוזלת המס תתגלגל בסופו של דבר לצרכן.
"תוך חודשיים שלושה נתחיל לראות מחירים נמוכים יותר"
גל יניב, מנהל תחום האלכוהול ביבואן "הכרם", סיפר: "בתור יבואן, כמו שהייתה עלייה במיסוי לפני שנתיים והיו לנו גם אז מלאים קיימים ומחירים קודמים, יצא שהעלייה במחירים הייתה הדרגתית. מה שיקרה עכשיו זה בדיוק ההפך וגם עכשיו הירידה תהיה הדרגתית. אנחנו כמובן נוריד מחירים אבל הדבר הכי משמעותי זה מחירי הבירות כי המחירים שלהן עלו ברפורמה הקודמת והגיעו למחירים שערורייתיים וגבוהים מאוד.
המחירים של הבירה יירדו בחזרה למחירם בשלב הקודם של הרפורמה?
"זה לא יקרה מהלילה, אבל אני מאמין שבטווח הקצר, חודשיים שלושה, נתחיל לראות מחירים נמוכים יותר".
מה המהלך הזה אומר מבחינתך?
"בסופו של דבר הסכום של מה שאני משלם על מוצרים ומפיץ אותם בארץ – יירד. זה מאפשר למחיר על המדף לרדת. בסופו של דבר, נמכור יותר כי זה יוריד את המחירים בארץ. בדיוטי פרי למשל מחירי האלכוהול יחסית דומים למחירים בארץ וההבדל הוא שולי".
יניב נתן לנו כמה דוגמאות על ההוזלות הצפויות במשקאות נבחרים:
וודקה סטולי שעולה היום 90 שקל יירד בערך ל-75 שקל.
קוניאק מסוג רמי מרטין VSOP שעולה 250 שקל כיום יירד ל-235 שקל.
ייגרמייסטר יירד מ-100 שקל ל-85 שקל
בירה בוטיק מלכה – תרד ב-2-3 שקלים כלומר מ-16 ל-14 ו13 שקלים.
יניב הוסיף כי "מי שחטף הכי הרבה ברפורמה הקודמת זה המבשלות הקטנות שעבורן זה היה גזר דין מוות, מאחר שעלויות הייצור בארץ מאוד יקרות ובאיזשהו שלב לא הצליחו לייצר יותר. אנחנו מקווים עכשיו שהייצור הישראלי יוכל להתרומם ולמכור בעקבות ההוזלה וכך לקבל חשיפה גדולה יותר. השאיפה של כולנו היא שבסופו שלדבר הירידה במיסוי תוריד את ישראל ממיקומה הגבוה כל כך ברשימת המדינות עם הבירה היקרה ביותר".
בעלי הברים: "ייקח זמן עד שנרגיש את ההוזלה"
בר שירה, מבעלי בר האמפריאל והאוטרה, בתל אביב, סיפר לנו: "עוד לא עשיתי את המתמטיקה המדויקת אבל אני מניח שזה יוזיל את המחירים. אני מאוד מקווה שכל הגורמים האחרים בשרשרת, ספקים ויבואנים, יגלגלו את ההוזלה הזאת שבסופו של דבר תוכל לבוא לידי ביטוי בכיס של הצרכן הסופי".
אתם מתכוונים להוזיל את המחירים החל ממחר או שאתם מחכים לראות איך יגיב השוק?
"אנחנו לא מחכים לראות איך השוק יגיב, יש לנו עדיין סחורה על המדפים אז כרגע נמכור אותה באותו המחיר ואני מאמין שגם אצל בעלי הברים האחרים המצב דומה אז אני משער שזה ייקח קצת זמן עד שהשינוי יגיע. אנחנו לא מחפשים להתעשר מהוזלה של כמה השקלים הללו מהאנשים שיושבים אצלנו על הבר. הכסף של הצרכנים בסופו של דבר יהיה שווה יותר.
יואב זינגר, אחד מהבעלים של בר הפאטיו בתל אביב הבהיר כי "נרגיש את הירידה במחירים מהרגע שהמשווקים ימכרו לנו במחירים נמוכים יותר. עדיין לא יודעים איך זה יתבטא בדיוק. נדע לעשות את ההתאמות רק כשנקבל את המחירים החדשים. אני מקווה שמחירי הבירה יירדו לרמה שהיו לפני כן. כולי תקווה שהרפורמה הזו תביא יותר אנשים למקומות הבילוי השונים ושיקבלו תרומה לכספם".
חיים לוזון מבעלי בר הפלמנקו ומסעדת TYO בתל אביב אמר כי "בסופו של דבר יהיה ניתן למכור מוצר בסיסי כמו בירה במחירים סבירים והגיוני יותר מהמחירים שנמכרים היום". הוא הוסיף כי תהיה הוזלה בבירור וכי "ברגע שההודעה תתקבל מהספקים הגדולים שלנו, אנחנו נתאים את המחירים שלנו לצרכן הסופי ומי שיהנה מזה יהיו הבליינים. ברפורמה הקודמת מחירי המשקאות האלכוהוליים הזולים זינקו ומצד שני חלה הוזלה את המחירים של האלכוהול פרימיום. לאנשים השתלם להזמין אלכוהול איכותי במחיר כמעט זהה לאלכוהול הזול"
ברשת מסעדות בני הדייג, עסק ותיק שמונה 6 סניפים ברחבי הארץ, אמרו לנו שפעם נהגו לשתות יותר מהיום. מחירי האלכוהול היו הרבה יותר נמוכים ואנשים לא חשבו פעמיים לפני שהזמינו בקבוק יין בארוחה.
אתה חושב שהמחירים יוזלו?
"התשובה המתבקשת היא כן. אבל השאלה האמיתית היא כמה הספקים יורידו את המחירים. אני בטוח שהירידה תורגש אבל לא תהיה דרמטית".
לדעתך לקוחות יזמינו יותר משקאות אלכוהוליים?
"אני לא חושב שזה הולך לשנות את המצב בצורה דרסטית. תמיד נחמד לשלם כמה שקלים פחות או להשקיע אותם בעוד כוס יין".
האם בעקבות הרפורמה הקודמת (של עליית המחירים) אנשים הפסיקו להזמין אלכוהול או הזמינו פחות?
"אני חושב שבאופן כללי אנשים הפכו להיות מחושבים יותר בכל מה הקשור להוצאות כספיות. גם אם הייתה ירידה במכירות, אנשים לצערי שוכחים מהר עליות מחירים ובמיוחד בארץ ישראלים אוהבים ליהנות. אז עוד כמה שקלים לא ימנעו מהם להזמין אלכוהול"
רשות המסים: "לא הייתה תוספת במס כתוצאה מההעלאה הקודמת"
ברשות המסים הסבירו לנו שהרפורמה ב-2010 שינתה את דרך החישוב של המס אל האלכוהול ועשתה שינוי באופן המיסוי של האלכוהול. ניקח לדוגמא בקבוק אלכוהול בגודל ליטר אחד עם 40% כוהל. לפני הרפורמה, מס הקנייה עליו היה 43 שקל ולאחר הרפורמה מחירו יירד ל-34 שקל, ירידה של 9 שקלים
היה מעבר מחישוב של מס לפי מחיר האלכוהול למס שהוא קצוב בשקלים ומוטל על אחוז האלכוהול במשקה. ככל שיש אחוז אלכוהול גבוה יותר במשקה – המס עליו גבוה יותר.
בעקבות השינוי היום, מס הקנייה על ליטר כוהל יעמוד על 85 שקל. ב-2013 היה חור של 40 מיליארד שקל בגירעון והיה צורך במקורות תקציביים והחליטו להקדים את השלב האחרון של הרפורמה ולהעלות את המס, במקום 85 שקל, במחירים של היום, קבעו 106.9. המשמעות של ההחלטה היום היא נטרול אותה התוספת. "אף אחד לא שינה את הרפורמה", הבהירו לנו ברשות. "היא פשוט חזרה לתוואי המקורי שלה שהיה צריך להביא אותנו למס של 85 שקל לליטר כוהל".
"העלאת המס אז הייתה מוגזמת מדי לטעמנו. אחרי שחישבנו את היישום של העלאת המס, ראינו שלא הייתה תוספת במסים כתוצאה מהרפורמה. כשאתה מעלה יותר מדי מס, זה תמריץ להברחות וזיופים. היו לנו לאחרונה כמה תיקים של זיופי אלכוהול והברחות אלכוהול ואנחנו נערכים לתגבר את האכיפה".
.
את תגובת.הייבואן טמפו, שאחראי בין היתר על בירות גולדסטאר, הייניקן ועוד, לא היה ניתן להשיג עד סיום הכתבה.
החברה המרכזית למשקאות, שאחראית בין היתר על בירה טובורג, סירבה להתייחס לכתבה.
"אקרמן", שאחראי בין היתר על הייבוא הבלעדי של וודקה גרייגוס, פינלנדיה, ג'ק דניאלס ועוד, סירב להתייחס לנושא.