הילרי קלינטון: הסכם הגרעין יחזק את ישראל
מזכירת המדינה לשעבר והמועמדת לנשיאות אמרה שלא הייתה תומכת בהסכם הגרעין עם איראן אם היה מסכן את ישראל. "כנשיאה אזמין את ר"מ ישראל לבית הלבן לחזק את היחסים ולחתום על הסכם הסיוע לעשור הבא"
"לא הייתי תומכת בהסכם הזה לשנייה אחת אם הוא היה מסכן את ישראל. ההסכם הזה יחזק את ישראל", הצהירה היום (יום ד') מזכירת המדינה האמריקנית לשעבר הילרי קלינטון בנאום שנשאה במכון ברוקינגס בוושינגטון. "כנשיאה אזמין את ראש ממשלת ישראל לבית הלבן לחזק את היחסים ולחתום על הסכם הסיוע לעשור הבא. לתושבי ישראל אומר 'אתם לא יכולים להטיל ספק ביחסים בינינו'".
"הצלחת הסכם הגרעין תלויה בנשיא הבא"
קלינטון הבהירה ש"ההצלחה של הסכם הגרעין תלויה בנשיא הבא. אנחנו צופים שאיראן תבחן את הנשיא הבא. אני אציב קווים אדומים, ואטיל עונשים גם על הפרות קטנות. צריך לעצב את הציפיות של איראן מההתחלה. איראן צריכה לדעת שנפעל בנחישות. כנשיאה לא אאפשר להם להתקדם לגרעין, ולא אהסס לפעול. המחויבות שלנו למניעה היא קבועה".
"הסכם הגרעין לא מושלם, אך הוא חזק"
קלינטון היא המועמדת המובילה בפריימריז הדמוקרטי לבחירות לנשיאות. היא הבהירה כי "הסכם הגרעין יעבור בקונגרס ועכשיו צריך להתמקד באכיפת הסכם הגרעין, וזה מה שאצטרך לעשות כנשיאה". בעת כהונתה כמזכירת המדינה מילאה קלינטון תפקיד מרכזי בעיצוב הסנקציות נגד איראן ובשיחות הסודיות שהובילו להסכם הגרעין. "ההסכם לא מושלם. שום הסכם כזה לא יכול להיות מושלם, אבל זהו הסכם חזק. אם איראן תרמה, יהיה לנו זמן לפעול", היא אמרה.
לדברי קלינטון, "התביעה לחזור לשולחן המשא ומתן איננה מציאותית. איראן תוכל לעשות הכול בלי שום מגבלות ובלי פיקוח ובלי סנקציות".
"היו לי שיחות קשות עם בנימין נתניהו פנים אל פנים ובטלפון, אבל לא בפומבי כי זה פותח פתח לכל אחד לדבר נגד ישראל. בהיעדר מטרה גדולה יותר, אני לא חושבת שזו גישה נכונה", אמרה המועמדת הדמוקרטית המובילה.
מאוחר יותר היום תיערך הפגנה גדולה בגבעת הקפיטול בוושינגטון נגד הסכם הגרעין עם איראן. בהפגנה צפויים להשתתף המועמדים הרפובליקנים לנשיאות, הסנאטור טד קרוז ואיל ההון דונלד טראמפ.
היום גם יחלו הדיונים במליאת הסנאט ובבית הנבחרים לקראת ההצבעות בימים הקרובים על הסכם הגרעין. בכל מקרה, הבית הלבן בראשות הנשיא ברק אובמה כבר השיג 42 סנאטורים שתומכים בהסכם הגרעין, ובכך נחסמה הדרך של הרוב הרפובליקני להביא את ההסכם להצבעה במליאת הסנאט.
.
סקר של מכון הסקרים "פיו" קובע כי 49 אחוזים מהאמריקנים מתנגדים להסכם ואילו 21 אחוזים תומכים בו. עוד עלה בסקר ש-70 אחוזים מהאמריקנים לא מאמינים שאיראן תעמוד בהסכם שעליו חתמה עם שש המעצמות בווינה לפני כחודשיים.