שתף קטע נבחר

חום, זיהום וקוצר נשימה: מדינה בתוך אובך

חולה ריאות שסובל מהחמרה משמעותית במצבו, 92 שהתעלפו ו-207 חולי לב שמצבם הוחמר. מזג האוויר הקיצוני, שבנוסף לזיהום כלל גם טמפרטורות גבוהות במיוחד, היכה באוכלוסיות הרגישות. איפה נרשם שיא החום ומתי יסתיים הסיוט? לתחזית המלאה

כחול, כתום ואפור (צילום: נחמי לוי ) (צילום: נחמי לוי )
כחול, כתום ואפור(צילום: נחמי לוי )
 

מאות בני אדם נזקקו לטיפול רפואי, שיאי חום וזיהום מקומיים נרשמו, הטיסות הפנימיות בוטלו והשמיים נצבעו בכתום או נעלמו בתוך האבק. מדינת ישראל רושמת שתי יממות בתוך אובך כבד.  

 

 

עומס החום והאובך הביאו עמם גם עלייה משמעותית בכמות הנפגעים. במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא אושפזו שני חולים, אחד עם התקף אסטמה חריף והשני חולה עם מחלת ריאות בטיפול נמרץ נשימתי עקב החמרה משמעותית.

 

בבית החולים הדסה נרשמה ירידה משמעותית בכמות הפונים, ביחס לשלשום. רוב הפונים נמנים עם אוכלוסיות בסיכון דוגמת מבוגרים או חולי מחלות לב או ריאות. חלק קטן מן הפונים אושפז במחלקות הפנימיות. לסורוקה בבאר שבע הגיעו כעשרה מטופלים בעקבות החמרה של מחלת האסתמה. שניים מהם אושפזו במחלקות. גם בצפון נרשמה ירידה של כ-50 אחוז במספר הפונים לחדר המיון במרכז הרפואי לגליל בנהריה. שלושה מהפונים נותרו להשגחה.

 (צילום: asaf malka) (צילום: asaf malka)
(צילום: asaf malka)

חוף הים בנתניה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
חוף הים בנתניה(צילום: עידו ארז)

הר הנגב (צילום: גל ביסמוט) (צילום: גל ביסמוט)
הר הנגב(צילום: גל ביסמוט)

חוף גורדון בתל אביב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
חוף גורדון בתל אביב(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

צוותי מד"א העניקו טיפול רפואי ל-712 בני אדם, בהם 413 שסבלו מקוצר בנשימה ומהתקפי אסטמה. 92 בני אדם התעלפו ו-207 סבלו מהחמרה של מחלות לב. לשם השוואה, ביום ממוצע בחודש יוני נרשמו במד"א קריאות ל-109 בני אדם שסבלו מקוצר בנשימה ומהתקפי אסטמה, 59 בני אדם שהתעלפו, ו-98 בני אדם שסבלו מהחמרה של מחלות לב.

 

והיה גם חם. בים המלח נמדדו בלילה שבין שלישי לרביעי 36 מעלות, שיא של כל הזמנים מאז החלו המדידות במקום. כך נמסר מחברת "מטאו טק". בצהריים היה זה שוב קיבוץ גלגל באזור יריחו ששבר את שיא החום עם 45 מעלות בצל.

 

גם הלילה ממשיך להיות חם ועומס החום העיקרי הוא בחוף. בתל אביב נמדדו אמש 31 מעלות, והלחות הגיעה ל-80 אחוז. באזור ירושלים נמדדו גם כן טמפרטורות גבוהות - 28 מעלות ובמהלך הלילה צפויות 27 מעלות. גם בעמקי הכנרת, הבקעה, ים המלח ואילת ישרור עומס חום כבד כל הלילה.

ים המלח (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
ים המלח(צילום: הרצל יוסף)

בקעת הירדן (צילום: אריאל ארד) (צילום: אריאל ארד)
בקעת הירדן(צילום: אריאל ארד)

גולשי רוח באילת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גולשי רוח באילת(צילום: AFP)

פארק הירקון בתל אביב (צילום: ירון ברנר ) (צילום: ירון ברנר )
פארק הירקון בתל אביב(צילום: ירון ברנר )

מצפה רמון (צילום: יהב כהן) (צילום: יהב כהן)
מצפה רמון(צילום: יהב כהן)
 

עמית קרוגל ורואי שניידר, תושבי קרית מוצקין, נישאו אמש באולמי הקאלה שבמפרץ חיפה. בשל האובך הכבד הם נאלצו לשנות את מיקום צילומי החתונה, ובמקום צילומי חוץ הצטלמו במלון בוטיק בחיפה. השניים התחילו לצאת בדיוק לפני שלוש שנים. 

 

היום ימשיך להיות חם מהרגיל לעונה והטמפרטורות בהרים יהיו גבוהות בכ-8 מעלות מעל הממוצע לעונה. החזאי ליאור סודרי אמר כי בהרים יגיעו הטמפרטורות ל-35 מעלות ואילו בחוף ישררו כ-32 מעלות (בתל אביב) ו-33 (בחיפה), אך בתוספת 70 אחוזי לחות.

 

הבשורה של היממה הקרובה היא שקיעתו של האובך. ללא רוח או גשם האובך צפוי פשוט לשקוע במהלך היום, ועד שעות הערב התופעה החריגה אמורה להיות מאחורינו. גל החום, עם זאת, יימשך וסופו לא נראה באופק. בימים ראשון ושני תורגש הקלת מה, אך לדברי סודרי מדובר בהקלה מינורית.

  

מי הייתה שיאנית הזיהום? הריכוז המרבי של הזיהום נרשם בבית שמש, עם יותר מעשרת אלפים מיקרוגרם חלקיקים נשימיים שנרשמו בשעות הצהריים, כך ציינה ראש מערך ניטור אוויר במשרד להגנת הסביבה ד"ר לבנה קורדובה ביז'ונר. מדובר בערכים של פי 6.3 מערך ההתראה. גם במודיעין נרשם זיהום כבד של פי 6.4 מערך ההתראה, ואילו בעיר ערד נרשם זיהום של פי 8.7 מערך ההתראה.

 

ערכי ההתראה הם ערכים שחריגה מהם, בחשיפה לזמן קצר, גורמת לסיכון או לפגיעה בבריאותם של בני אדם, ושיש לנקוט אמצעים מיידיים למניעתם.

 


 

"באופן כללי אפשר לומר שהריכוזים המרביים נרשמו באזור מישור החוף ובבית שמש, במרכז הארץ", אמרה ד"ר ביז'נור. "ריכוזי הזיהום באזור ההר פחתו במחצית, אבל אנחנו עדיין נמצאים פי שניים ויותר מערכי ההתראה, כלומר ערכים שבהם יש סיכון לציבור. ההנחיות של המשרד עדיין עומדות. ההנחיה החשובה ביותר היא לאוכלוסייה הרגישה - עליהם להישאר במבנים סגורים. גם לאוכלוסייה הבריאה יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת. זה בהחלט לא מומלץ.

 

"לגבי מערכת החינוך, אנחנו מבקשים להדגיש - לא לצאת בהפסקות החוצה. שיעורי ספורט יש לקיים במקומות סגורים ולבטל טיולים. לצערנו הרב ראינו שבחלק מהמקומות מנהלי בתי הספר לא נשמעו לאזהרות וזה עצוב מאוד".

 

עקב תנאי מזג האוויר בוטלו אתמול והיום עד לשעה 12:00 כל טיסות הפנים של חברות ישראייר וארקיע לאילת בגלל שיקולי בטיחות. שדה התעופה באילת נחשב למורכב כי בצדו האחד גבול ובצדו השני רכס, ותנאי הנחיתה בו מחייבים קשר עין עם המסלול לפני נחיתה.

מטוס מקורקע בשדה התעופה של אילת (צילום: מאיר אוחיון) (צילום: מאיר אוחיון)
מטוס מקורקע בשדה התעופה של אילת(צילום: מאיר אוחיון)

הנוף ממגדל הפיקוח (צילום: מאיר אוחיון) (צילום: מאיר אוחיון)
הנוף ממגדל הפיקוח(צילום: מאיר אוחיון)

שדה התעופה באילת (צילום: מאיר אוחיון) (צילום: מאיר אוחיון)
שדה התעופה באילת(צילום: מאיר אוחיון)

עולים על אוטובוסים בעיר הנופש הדרומית (צילום: מאיר אוחיון) (צילום: מאיר אוחיון)
עולים על אוטובוסים בעיר הנופש הדרומית(צילום: מאיר אוחיון)
 

"באילת יש מסדרון צר והיות שאין עזרי הנחתה אי-אפשר לנחות על המסלול", אמר ערן רמות, ראש המרכז למחקר תעופתי במכון פישר. "היום תנאי מזג האוויר לא לא אפשרו לטייס בקוקפיט לראות את המסלול לקראת הנחיתה, אולם אם היה באילת מכשור הנחתה מדויק יותר היה אפשר לנחות גם בראות מוגבלת".

 

המטוסים של היום מצוידים במכשור מתקדם וחדיש המאפשר להם לטוס, לנחות ולהמריא בכל מזג אוויר וגם בתנאים קיצוניים כדוגמת קור, קרח, עננות וסופות חול. "ראות לא אמורה להפריע למטוס לנחות בגלל מחשוב מתקדם ויכולת להגיע למסלול בצורה מדויקת", הסביר רמות, "בגלל מכשור הנחתה בשדה התעופה באילת ומהלכי הגישה לנחיתות והמראות שבו השדה נסגר היום".

פורסם לראשונה 09/09/2015 23:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
חוף גורדון
צילום: ירון ברנר
מומלצים