זיקוקי די נוּר. ציוצי המלכה צורמים לירדנים
בני משפחת המלוכה בירדן, למעט המלך ויורש העצר שלו, לא נוהגים להביע את עמדותיהם האישיות, בייחוד בסוגיות מדיניות רגישות. אלמנתו של המלך חוסיין, שפעילה מאוד בטוויטר, הפרה את המוסכמות והביעה תמיכה בהסכם הגרעין עם איראן. אבל מה שהכעיס במיוחד את הירדנים קשור בכלל לחמור
מאז מותו של חוסיין מלך ירדן ב-1999, עוסקת רעייתו בפעילות הומניטרית וחברה באגודה נגד הפצת נשק גרעיני. אלא שירדנים רבים לא רואים בעין יפה את העובדה שהמלכה נור מתבטאת בפומבי בסוגיות שהיו עד כה נחלתו הבלעדית של השלטון הרשמי.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
המלכה נור צייצה מאמר ישראלי: על נשים ומלחמה
בניגוד לעמדה הירדנית, למשל, המלכה בת ה-64 הצטרפה לשורה של ידוענים מהוליווד והביעה תמיכה בהסכם הגרעין בין איראן לבין שש המעצמות, והעלתה לטוויטר תמונה שלה ובידה שלט שקורא לתמוך בהסכם שהושג לפני כחודשיים בווינה.
כמה פרשנים בירדן טוענים שהמלכה הפרה את המוסכמות והמסורות המלכותיות משום שלדבריהם לא מקובל שבן למשפחת המלוכה מביע את עמדתו בסוגיה מדינית רגישה. לכך יש להוסיף את העובדה שירדן היססה אם להביע עמדה בנושא הסכם הגרעין, ומסרה שהיא צריכה לבחון את פרטיו לעומק.
הציוץ שהכעיס ממלכה
אם הציוץ של נור על הסכם הגרעין עצבן כמה אנשים בירדן, הרי שציוץ אחר שלה בטוויטר כבר עורר את זעמם של רבים. "בעלי ארבע הרגליים האלה שמחפשים אוכל במקום הזה הזכירו לי מראה דומה לפני ארבעים שנה כשהגעתי לירדן בפעם הראשונה", היא כתבה על תמונה שהעלתה מעמאן ובה נראים רועה צאן, כבשים וחמור. חצי מיליון בני אדם, רובם מחוץ לירדן, עוקבים אחר חשבון הטוויטר של המלכה הירדנית, ורבים דרשו ממנה להסביר את עצמה כדי שלא יובן מדבריה שהיא העליבה את בית המלוכה ופגעה בתדמית המדינה מול המערב.
אשת התקשורת הירדנית דימא עילם פראג', שנחשבת מקורבת למלכה ראנייה, מתחה ביקורת חריפה על המלכה נור, שלא הבהירה את דבריה למרות הפצרות הגולשים. מנגד, היו בממלכה מי שפקפקו במתקפה של אשת התקשורת וטענו כי מדובר בקמפיין הכפשה מכוון נגד המלכה נור.
"למה לפרסם חמור ברחוב?"
"אם היא ראתה חמור ונתקפה געגועים זה אסון ועלבון גדול", אמרה אשת התקשורת פראג'. עבד אל-פתאח אל-כאיד, גם כן איש תקשורת, אמר: "המלך (עבדאללה) מחפש השקעות ורוצה להראות לעולם עד כמה ירדן מתפתחת, ומלכת ירדן מפרסמת שיש חמור ברחובות המדינה. זו סתירה ברורה, חברים". עם זאת, היו גם כאלה שיצאו להגנתה של המלכה הירדנית. "אני חושב שהיא ניסתה להראות את הפשטות שעדיין קיימת בעמאן כמו לפני ארבעים שנה", אמר טארק הנדאווי על "מלכת הלבבות" שלו.
אלא שהקש ששבר את גב הירדנים הגיע בסוף חודש אוגוסט. המלכה נור שיתפה אז בטוויטר כתבה באנגלית שמותחת ביקורת על מצב החירויות בירדן ומאשימה את המלך עבדאללה שהוא סותר את עצמו בנושא זה. הציוץ שלה הכעיס את הירדנים, שכמה מהם תהו מדוע היא לא מפרסמת לצד "הכתבה הפוגענית" את הדו"ח הבינלאומי האחרון לפיו ירדן ניצבת במקום הראשון בעולם הערבי מבחינת שמירה על זכויות אדם.
בהודעת משפחת המלוכה לא הוזכר שמה של המלכה נור באופן מפורש, וצורפו אליה קישורים לחשבונות הרשמיים ברשת של מלך ירדן ויורש העצר שלו.
חילוקי דעות ומריבות בתוך בית המלוכה הירדני הם לא תופעה חריגה וכבר נראו לא פעם בעבר. היחסים בין הנסיך חסן, אחיו של המלך חוסיין בן טלאל המנוח, לבין המלך עבדאללה ידעו עליות ומורדות בשנים האחרונות. כמו כן, הירדנים עדיין לא שכחו את ההדחה ב-2004 של הנסיך חמזה, אחיו למחצה של עבדאללה ובנה של נור, מתואר יורש העצר.