המפרציות משיבות אש: "רוב התושבים - זרים"
מדינות המפרץ ספגו ביקורת רבה לאור משבר הפליטים שהוביל לנהירה המונית לאירופה. בסעודיה טוענים שכ-40% הם מהגרים ובאיחוד האמירויות למשל חצה רף הזרים את ה-80%. עם זאת, הקריקטורות על התנהלות המדינות העשירות ממשיכות לככב בעולם הערבי
התשובה של מדינות המפרץ: תמונת גופתו של איילן כורדי, הפעוט הסורי שטבע למוות בדרכו עם משפחתו לחיים טובים יותר מחוץ לסוריה, עוררה זעם גדול בעולם הערבי בעיקר נגד מדינות המפרץ העשירות. הביקורת הייתה על כך שמדינות המפרץ לא מקבלות פליטים בניגוד למדינות ערב אחרות ונחשלות הרבה יותר כלכלית שנושאות בעיקר העול וביניהן ירדן ולבנון.
על רקע אותה ביקורת, והקריאות ברשתות החברתיות למפרציות, לקבל מיידית את אותם פליטים עקורים שלא מצליחים למצוא בית, פתחו השבוע השלטונות באותן מדינות בקמפיין הסברתי בכלי התקשורת המזוהים עמם כדי להפריך את הטענה שהן מתכחשות לפליטים הסורים.
"35 עד 40 אחוז מכלל תושבי סעודיה הם בכלל לא סעודים", אמר השבוע שגריר סעודיה באיטליה ראיד בן חאלד קרמלי. "ביניהם יש מיליון וחצי תימנים ויותר מ-500 אלף סורים". לדבריו, מאז פרוץ המשבר בסוריה ובתימן, סעודיה העניקה לשני העמים זכות לקבל אישור שהייה חוקי בממלכה, שאפילו מוותרת על כל הדרישות והתנאים הדרושים כדי לקבל את הגושפנקא.
"אנחנו לא קוראים למהגרים פליטים מאז שהם קיבלו את אישור השהייה באופן חוקי, דבר המאפשר להם ליהנות מזכויות הקשורות לחינוך, בריאות, מגורים ומקומות עבודה", אמר השגריר הסעודי והזכיר כי מדינתו היא המדינה שתורמת הכי הרבה כסף לתוכניות סיוע הומניטריות בתימן וגם עבור הפליטים הסורים. "סעודיה מארחת 500 אלף פליטים סורים ובתי הספר שלה פתוחים בפני 100 אלף סורים", נכתב אתמול בעיתון "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון.
היום (ו') פירט גורם במשרד החוץ הסעודי את המאמצים הרבים שמשקיעה סעודיה עבור הפליטים הסורים כולל אירוח סורים. לטענתו, מאז תחילת המשבר בסוריה קיבלה הממלכה לא פחות מ-2.5 מיליון סורים והיא הקפידה שלא להתייחס אליהם כפליטים או להכניסם למחנות פליטים כדי לשמור על כבודם ושלומם והעניקה להם חופש תנועה מוחלט.
אחרי סעודיה הגיעה תורה של איחוד האמירויות להצטדק. "אנחנו רוצים לראות את הפליטים הסורים קרוב למולדתם ולהעניק להם סיוע בכל המקומות האלה", אמר גורם ממשלתי לרשת CNN בשפה הערבית. לדבריו, לא פחות מ-100 אלף פליטים סורים הגיעו לשטחה של איחוד האמירויות מאז 2011 וניתנו להם אשרות שהייה. בכך מספר הסורים שמתגוררים במדינה נאמד ב-250 אלף סורים.
בדומה לסעודיה, גם באיחוד האמירויות טוענים לסיוע כספי גדול עבור הפליטים. "איחוד האמירויות העניקה 530 מיליון דולר כסיוע מאז תחילת המשבר בסוריה והתחייבה להעניק עוד 100 מיליון דולר", אמר הגורם. בכוויית הודיעו השלטונות בעיתוי מעניין כי הם יעניקו לסורים שנמצאים כבר על אדמת הנסיכות אשרת שהייה לתקופה ארוכה כשתקופה השהייה תסתיים. זאת כשברקע קמפיין מקומי הקורא לשלטונות לארח פליטים סורים.
"אצלנו יש מאות אלפי זרים ובבריטניה 8 אחוז"
התשובות האלה, כך נראה, מתקשות לספק את הגורמים הרלוונטיים שעוסקים בנושא והביקורת מהגופים הבינלאומיים לא מאחרת להגיע. "הזרמת כספים היא דרך להתחמק מהסוגיה וזה לא משביע רצון", אמר השבוע שליח האו"ם להגירה ופיתוח פיטר סנדרלנד במסיבת עיתונאים בז'נבה. "אני אומר שאירוח הפליטים הוא סוגיה נפרדת מהזרמת הכספים".
תחקיר של סוכנות הידיעות רויטרס העלה שאף אחת מהמדינות החברות במועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ, קרי סעודיה, עומאן, איחוד האמירויות, כוויית, בחריין וקטאר לא חתמו על אמנת האו"ם לפליטים שמסדירה את החוק הבינלאומי בעניין מאז מלחמת העולם השנייה. במקביל, באותה מתכונת של שאר הזרים במדינות המפרציות (שמהווים רוב שם), רוב הסורים שהגיעו, נכנסו עם אשרות עבודה זמניות וכך צריכות לחכות להם משרות תעסוקתיות לפני הגעתם או שמשפחותיהם ערבות להם.
הדאגה של מדינות המפרץ נוגעת להשלכות במישור הפוליטי, חברתי, כלכלי וגם ביטחוני כתוצאה מנחשול פליטים האדיר שיגיע לשטחן, ואז הם יהפכו לתושבי קבע וידרשו זכויות אזרחיות נרחבות. "אנחנו מדברים על מדינות שהאזרחים שלהן הם מיעוט", הסביר היועץ הביטחוני הכוויתי של מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ, סאמי אל-פרג'.
הוא הוסיף כי "כשהעניין קשור לסוגיית הפליטים, אנחנו אימצנו עמדה של סיוע למדינות האחרות לייצב את מצבם של הפליטים". מי שהצטרף לכתב ההגנה הסעודי הוא העיתונאי הסעודי הנודע, עבד א-רחמן א-ראשד, שהשבוע במאמר דעה בעיתון "א-שרק אל-אווסט" הסביר כי אמנם סעודיה צריכה לעשות יותר עבור קבלת פליטים במסגרת מנגנון איחוד המשפחות, אך שיעור הזרים הגבוה ברוב מדינות המפרץ לא מאפשר להן לקבל עוד.
"השיעור של הזרים באיחוד האמירויות ובקטאר חוצה את ה-80 אחוזים. בבחריין שליש מהאזרחים זרים, בסעודיה מדובר על 40 אחוזים ובכוויית מחצית מהאזרחים זרים. לאחוזי הזרים במדינות המפרץ אין אח ורע במדינות אחרות, אפילו באירופה שמתלוננת כעת על שיעור הזרים. שיעור הזרים בבריטניה הוא שמונה אחוזים למשל".
"בושה שישראל דנה בקבלת פליטים"
עוד נדבך לנושא הוא כמובן העניין הביטחוני. בעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", היוצא לאור בלונדון והמזוהה מאוד עם האג'נדה של קטאר, נכתבה השבוע כתבה בנושא תחת הכותרת "המפרץ והפליטים הסורים - תמיכה אך לא קבלת פנים". בכתבה הוסבר כי ההשקפה הרשמית של הממשלות במפרץ בנושא הפליטים הסורים נובעת בעיקרה מחששות ביטחוניים ומכך שיהיה ניצול של כניסת הפליטים למדינות על מנת להחדיר תאים הנאמנים למשטר הסורי או לארגון דאעש בנוסף לחששות אחרים.
מי שלקח מאוד קשה את הביקורות הנוקבות נגד מדינות המפרץ הוא העיתונאי הסעודי, טארק אל-חמיד, שגם כן כתב השבוע בעיתון "א-שרק אל-אווסט" מאמר אמוציונלי במיוחד שבו הדף את כל ההאשמות נגד מדינות המפרץ והתייחס אפילו לשיח בישראל על קליטת פליטים סורים: "צריך להגיד את האמת בבירור: בושה שישראל דנה בסוגיה של קבלת פליטים בעוד שחלק מסיתים נגד מדינות המפרץ במקום למתוח ביקורת על סוחרי ה'התנגדות' השקרית", טען העיתונאי.
"בושה לארגונים האיסלאמיים, ובייחוד האחים המוסלמים ואלה שמתיימרים לקבל בעלות על הערביות. בושה לאיראן והכפופים לה שישראל דנה באפשרות לקבל פליטים סורים ואסד רוצח סורים בנשק כימי, בחביות נפץ ובכספים של אנשים איראנים וזאת מבלי שהמתיימרים להיות בעלי ה'התנגדות' השקרית שוברים את שתיקתם ומגנים את אסד ובני בריתו בזמן שהמיעוט והרוב נשחטים בסוריה ובעיראק".
בעוד אל-חמיד ניסה להעביר את כדור השלג של משבר הפליטים למגרש של המשטר הסורי, דאעש ותומכיהם, בתקשורת של המשטר הסורי רוכבים על גל הביקורת נגד מדינות המפרץ השנואות וסעודיה בפרט ומנצלים אותו היטב. בדף הפייסבוק של סוכנות הידיעות הסורית הופיעה תמונה באדום של גופתו של הפעוט איילן כורדי ומתחתיו תמונות של נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, מלך סעודיה סלמאן בן עבד אל-עזיז, ואמיר קטאר השייח תמין בן חאמד אל-תאני. בכיתוב נאמר: "הילד יישאר בליבי כדי לשנוא אתכם. שהידיים שלכם יוסרו (מאיתנו - ר"ק)".
אז האם מדינות המפרץ יקבלו את הפליטים בהמוניהם בטווח הנראה לעין? כנראה שלא. עם זאת, עבדאללה א-שמרי, הדיפלומט הסעודי בעברו, העריך כי ההמולה סביב סיפורו של איילן כורדי יעשה את שלו ויפעיל לחץ על הממשלות במפרץ לשנות את מדיניותן בנושא או לאמץ דרכי מדיניות חדשים, אבל השינויים האלה יהיו בגבולות של מתן קדימות לסורים מבחינת עבודה, הקלה באישור אשרות ביקורים לקרובי משפחה סורים ואיחוד משפחות, בנוסף לעידוד החברות להעסיק את הסורים יותר מאשר זרים בעלי אזרחויות אחרות.