משבר האקלים - מסוכן יותר מהפצצה האיראנית / טור
נמצא שלמשבר האקלים תפקיד חשוב בפריצת המשבר בסוריה, בעלייה בכמות הפליטים שנמלטים מאפריקה והוא המשבר המורכב ביותר שאיתו התמודדה האנושות עד כה
כולנו התעוררנו השבוע למזג אוויר אפוקליפטי משהו - שמיים צהובים, אובך וחום כבד בכל רחבי הארץ. אפילו החזאים שעבורם שבוע שכזה הוא חגיגה של ממש, נותרו חסרי מילים. הם הופתעו, לא פחות ממני, מהתזמון של סופת החול הזו, הקשה ביותר מזה 75 שנה בעונה זו, והן מהמקור שלה - הסופה הגיעה מהמזרח ולא מהדרום, כמו רוב סופות החול בארץ. אירועים קיצוניים ובלתי צפויים כגון זה הופכים לשגרתיים בשנים האחרונות בכל רחבי העולם והסיבה לכך ברורה - שינויי האקלים.
שינויי האקלים נגרמים עקב עלייה בריכוז של גזים באטמוספירה הנקראים גזי חממה - פחמן דו-חמצני, מתאן ועוד. ככל שריכוזם הולך ועולה, קשה יותר לחום המגיע מהשמש לעזוב את כדור הארץ (בדומה למה שקורה בחממות חקלאיות, לכן גם הכינוי "אפקט החממה") מה שגורם להתחממותו. אלא שהאקלים של כדור הארץ הוא אחת המערכות המורכבות ביותר שידועות לאדם ולכן ההשפעות שאנחנו רואים בפועל אינן סתם התחממות אלא מגוון תופעות משונות, כגון בצורות, שיטפונות ובאופן כללי עליה בתדירות של אירועי מזג אויר קיצוניים.
חשוב לציין שאין היום כל מחלוקת על החלק שלנו, בני האדם, במשבר האקלים - בסקר ספרות של מעל 10,000 מאמרים מדעיים שהתפרסמו בנושא האקלים בשנים האחרונות, מעל 97% תומכים בצורה ברורה בתיאוריה שאומרת שפליטת גזי החממה המוגברת מאז המהפכה התעשייתית היא הגורם לתהליך שינוי האקלים המואץ שאני עדים לו בשנים האחרונות.
מלבד מחקרים בנושא סביבה ואקלים, בשנים האחרונות החלו להתבצע גם מחקרים על ההשפעות החברתיות של שינויי האקלים ונמצא שהן רבות - עקב יצירת תנאי אקלים קיצוניים כגון בצורות ושיטפונות מופעל לחץ רב על קהילות אנושיות ברחבי העולם, במיוחד במדינות המתפתחות, שגורם לפריצתם של סכסוכים מקומיים ואסונות אחרים. למעשה נמצא שלמשבר האקלים תפקיד חשוב בפריצת המשבר בסוריה, בעלייה בכמות הפליטים שנמלטים מאפריקה ובכלל - על פי פרסומים של האו"ם, ישנם בעולם מיליוני פליטים ברחבי העולם עקב משבר האקלים, מספר שרק ילך ויגדל עם הזמן אם העולם ימשיך עם "העסקים כרגיל".
משבר האקלים הוא ללא ספק הוא איום גדול יותר מהפצצה האיראנית ונחשו מה - נראה לי שאפיו המורכב ביותר שהאנושות התמודדה איתו עד כה. ראשית, זהו המשבר הראשון שהוא באמת חובק עולם. שנית, הוא נוגע בכל תחומי החיים - פליטות הפחמן שלנו מגיעות מתחבורה, חקלאות, תעשיה וכמעט כל פעילות אנושית מודרנית. מאידך, גם ההשפעות שלו הן רחבות ונוגעות לכל תחומי חיינו. עקב כך, גם על הפתרונות להיות רחבים וכוללים - לצד הורדה בכמות פליטות הפחמן, עלינו גם להיערך לכך שהאקלים לא ישוב לקדמותו לעולם.
בעוד שכל העולם מדבר על משבר האקלים, מהאפיפיור דרך סין ועד ברק אובמה, בישראל לא עסקו בנושא בצורה רצינית מזה שנים. למעשה, ישראל היא אחת המדינות המפותחות הבודדות בעולם שלא התחייבה על שום יעד לצמצום פליטות הפחמן שלה ויותר מכך - אחת המדינות הבודדות שלא מתכננת לשלוח אף נציג לוועידת האקלים הבינלאומית בפריז בדצמבר הקרוב, ועידה המתקיימת מדי שנה ובה דנות מדינות העולם במשבר האקלים וקובעות יעדים לצמצום פליטות הפחמן.
לאחרונה שלח ארגון מגמה ירוקה מכתב לנשיא המדינה, בשיתוף עשרות גופים מהמגזר הציבורי והעסקי, הקורא לנשיא המדינה ריבלין לקחת אחריות ולנסוע לוועידה בפריז על מנת לייצג את מדינת ישראל ולקחת חלק במאבק לשמירה על האקלים. כל המי ומי התחייבו כבר להורדה משמעותית של פליטות גזי החממה, אלו המשליכים ישירות על זיהום האוויר ובתוך כך על הבריאות של כולנו. ארה"ב התחייבה להוריד עד 2030 את רמת הפליטות ב-32%, האיחוד האירופי התחייב להוריד את הפליטות ב-40%, וישראל? עם הסגולה נותר מאחור כי נכון לרגע זה ממשלת ישראל לא התחייבה לשום דבר.
לא רק אני חושב שנכון, צודק ופשוט חובה שישראל תצטרף למדינות העולם הנאור ותאמץ לא רק את הקדמה והטכנולוגיה אלא גם את המעבר לאנרגיה מתחדשת, או לכל הפחות תתחייב להורדה משמעותית של רמת הפליטות.
זו זכותי לקום בוקר אחד למציאות אחרת, לשמיים בהירים ולשקט נפשי, לקחת נשימה עמוקה בלי לדאוג שמה שאני נושם מסכן אותי. נחשו מה- זה לא רק הרצון האישי שלי, למעלה מעשרים ארגונים סביבתיים וחברתיים המייצגים מאות אלפי אנשים חושבים כמוני. המראות של הימים האחרונים של אנשים הולכים ברחוב ועוטים מסיכות לא עוזב אותי, ואם אנחנו לא נתעורר ונדרוש מהמנהיגים שלנו לקחת אחריות על הסביבה בה אנו חיים, המסכות האלו לא רק שלא יעזבו אותנו, אלא שבשלב מסוים כבר יפסיקו להיות חיוניות. העתיד שלנו תלוי בעצירת פרויקטים מזהמים כמו הרחבת בתי הזיקוק בחיפה, קידוחי נפט ברמת הגולן ובלחץ שנפעיל על ממשלת ישראל לקבוע יעד שאפתני של הורדת הפליטות בלפחות 30% בתוך 15 שנים.
הכותב הוא מארגן קהילתי בארגון "מגמה ירוקה" ומתמחה בשינוי אקלים