שתף קטע נבחר

 

הלך לעולמו מפקד צד"ל לשעבר אנטואן לאחד

אלפי לבנונים מוחים ברשת על הכוונה לקיים הלוויה או טקס אשכבה לגנרל אנטואן לאחד, מפקד צבא דרום לבנון לשעבר, שמת בפריז בגיל 88. "לא נאפשר את חזרתו של מי שצבאו גורש עם אדוניו מדרום לבנון אפילו כגופה"

מותו של מפקד צבא דרום לבנון הגנרל אנטואן לאחד (88) בפריז חולל סערה בלבנון. הלבנונים זעמו על הכוונה לקיים הלוויה או טקס אשכבה בכפר שבו נולד ואלפים הצטרפו למחאה ברשתות החברתיות. הם קראו לקיים הפגנה ביום שני הקרוב אחר הצהריים בכביש המוביל לנמל התעופה הבינלאומי בביירות בקריאה למנוע את קבורתו בלבנון.

 

לאחד שימש כמפקד צבא דרום לבנון משנת 1984 ועד פירוקו במהלך יציאת צה"ל מלבנון במאי 2000. בסוף השבוע פורסם בעיתון "לאוריינט דה ז'ור" כי לאחד לקה בלבו. לפי אותו מקור, הלוויה תתקיים ב-18 בספטמבר בפריז וטקס יתקיים גם ב-20 בספטמבר בכפר הולדתו קטרה בדרום לבנון. אותו מקור סיפר שהצער הגדול ביותר עבור לאחד היה שלא יכול היה לשוב לכפרו בדרום לבנון.  

עם הנשיא לשעבר חיים הרצוג ואלוף פיקוד הצפון דאז יוסי פלד (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
עם הנשיא לשעבר חיים הרצוג ואלוף פיקוד הצפון דאז יוסי פלד(צילום: דובר צה"ל)

עם אשתו ובנם  (צילום: יריב כץ "ידיעות אחרונות") (צילום: יריב כץ
עם אשתו ובנם (צילום: יריב כץ "ידיעות אחרונות")

הזהיר מפני השלכות הנסיגה החד-צדדית  (צילום: שאול גולן "ידיעות אחרונות") (צילום: שאול גולן
הזהיר מפני השלכות הנסיגה החד-צדדית (צילום: שאול גולן "ידיעות אחרונות")
 

לאחד נולד בכפר קטרה בהרי השוף בלבנון. הוא בן למשפחת חקלאים וסוחרים נוצרית אמידה. בגיל צעיר התגייס לצבא לבנון והחל לפתח קריירה צבאית. לאחד נחשב לאחד ממקורביו של הנשיא הלבנוני כמיל שמעון, קרבה אשר סייעה לו להתקדם בסולם הדרגות. עם פרוץ מלחמת לבנון ב-1982 שימש כמפקד אזור ג'וניה.

 

ב-1983 החלה מערכת הביטחון בחיפוש אחר מחליף לסעד חדאד, מפקד צד"ל באותה העת, שסבל ממחלה קשה. לאחר משא ומתן קיבל עליו לאחד את התפקיד (1984) ועבר עם משפחתו מביירות לדרום לבנון. במהלך כהונתו כמפקד צד"ל פעל להפיכתו ממיליציה מאורגנת בעלת זהות נוצרית לארגון צבאי מקצועי המחוייב לתושבי דרום לבנון כולם.

 

לאחד נשפט בלבנון (שלא בפניו) לשלושה גזרי דין מוות בעוון בגידה במולדת. בנובמבר 1988 נפצע קשה כשנורה מטווח קצר על ידי צעירה לבנונית שניסתה להתנקש בחייו, ככל הנראה בשליחות ארגון קומוניסטי לבנוני.

 

עם יציאת צה"ל מלבנון בשנת 2000 ביקש להצטרף לרעייתו וילדיו המתגוררים בפריז, אך בקשתו נדחתה על ידי שלטונות צרפת. הוא עבר להתגורר בישראל. בראיונות שהעניק לאחר מכן מתח ביקורת קשה על התנהלותה של ממשלת ישראל, ובעיקר על ראש הממשלה דאז אהוד ברק, במהלך הנסיגה מלבנון.

 

לאחד הזהיר מפני יציאה חד-צדדית, וגילה על נסיגת צה"ל בשעה שהיה בפריז. בראיון שהעניק ל-ynet לפני תשע שנים סיפר: "לא התנגדתי לנסיגה, להיפך. אפילו הייתי באותה עת בשליחות בצרפת כדי לבדוק מה הסיכוי שייכנס כוח צרפתי במקום צד"ל בשעה שישראל נסוגה במהירות, אבל התנגדתי נחרצות ליציאה בלי הסכם ותראה מה קרה. כשאנחנו היינו שם לחיזבאללה היו טילים? היו להם מקסימום מקלעים. אנשיי החזיקו 46 מוצבים וצה"ל עוד 11 וכל התמונה היתה שונה לגמרי".

 

עוד סיפר בשעתו: "ברק התחייב מבעוד מועד לסגת תוך שנה באופן חד צדדי, ניצח בבחירות וביצע זאת ותראה מה קרה. למען האמת אני בכלל לא הופעתי ממה שקרה. ידעתי שחיזבאללה יהפוך למכשול בעקבות הדרך בה נסוגה ישראל".

המחאה בפייסבוק נגד קבורה באדמת לבנון  (צילום: מתוך פייסבוק) (צילום: מתוך פייסבוק)
המחאה בפייסבוק נגד קבורה באדמת לבנון (צילום: מתוך פייסבוק)
 

"הקהילה כולה מתאבלת על גנרל לאחד" 

ב-2003 הוא פתח מסעדה בסגנון לבנוני בטיילת בתל-אביב. במשך שנים נדד על קו תל אביב-פריז ולפני חמש שנים קבע את מקום מושבו בפריז. כאמור, הדיווח בלבנון על אודות מות לאחד כבר הספיק לעורר תרעומת ברשתות החברתיות בלבנון. בין השאר הושק דף פייסבוק שאליו הצטרפו עד כה יותר מ-6,000 בני אדם שקורא לא לאפשר את קבורתו בשטח לבנון על רקע שיתוף הפעולה שלו עם ישראל. "כיוון שלבנון היא אדמת ההתנגדות והשהידים וכיוון שהמשת"פ אנטואן לאחד ודומיו היו הפצע המדמם של המשפחות שלנו על אדמת המולדת. לא נשכח את עשרות מעשי הטבח, הפשעים והמחסומים שהיו כדי להגן על ישות הכיבוש". עוד נכתב: "אנחנו לא נאפשר את חזרתו של מי שצבאו גורש עם אדוניו מדרום לבנון אפילו כגופה. האזרחות בטלה עבור מי שבגד במולדת וביצע מעשי טבח נגד עמו. אנטואן לאחד למזבלה של ההיסטוריה".

 

סוהא בשארה, הלבנונית שבשנות השמונים ניסתה להתנקש בלאחד בשליחות המודיעין הסורי ואף ישבה בכלא הגיבה בסיפוק לדיווחים על מותו: "מותו של המשת"פ אנטואן לאחד עבורי הוא מותו של המפעל הציוני בלבנון אחרי שהונצח מאז 1948 בפלסטין". לדבריה, "לאחד מת כאשר חזרו בני המולדת, בני הדרום הלבנוני לאבן, לאדמה ולעץ. הוא מת ב-24 במאי 2000 עם עליית תושבי אל-חיאם(בדרום בלבנון), שבירת כל הסורגים, סורגי הכלא וברגע גירוש הכיבוש".

 

בישראל חיות כיום כ-700 משפחות של יוצאי צד"ל ויותר ממחציתן עדיין נאבקות להכרה של הממסד הישראלי. מרלן אבו רעד העומדת בראש פורום יוצאי דרום לבנון בישראל ומתגוררת במעלות אמרה: "הקהילה כולה מתאבלת על גנרל לאחד ובימים הקרובים נקיים גם תפילה לזכרו. הוא היה הגנרל של כולנו, הראש של הגוף שממנו מורכבת הקהילה. הוא עצמו עבר תקופות לא פשוטות אחרי הנסיגה מלבנון. ייתכן שהיה יכול לעזור יותר לשאר אנשי הקהילה אבל בסופו של דבר הוא היה רק בן אדם אחד", אמרה. 

 

האלוף (במיל') יוס פלד​, יו"ר קצא"א ולשעבר אלוף פיקוד צפון, ספד ללאחד: "גנרל לאחד היה פטריוט לבנוני. על תרומתו רבת השנים לבטחון אזרחי דרום לבנון ותושבי גבול הצפון הישראלי חבה לו מדינת ישראל חוב מוסרי גדול. במסגרת תפקידי הכרתי את גנרל לאחד ברמה האישית. הוא היה מנהיג, מפקד ואדם. על רקע הזעזועים במזרח התיכון חשוב שנזכור את אלו משכנינו שחתרו ליציבות, להבטחת הבטחון ולזיהוי אינטרסים משותפים. יהיה זכרו ברוך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
אנטואן לאחד
צילום: עופר עמרם
מומלצים