"לוזון קבע את ההקצבות לקבוצות ללא הכנת תחשיבים מסודרים"
דו"ח חמור שנערך ביוזמת השרה מירי רגב מציג התנהלות כספית מביכה של אנשי ההתאחדות לכדורגל, בראשם היו"ר לשעבר, שהביאה לגירעון אדיר ולהעברה של 38.5 מיליון שקל לקבוצות בניגוד לכללים. לוזון טען שלא ידע על החריגות, אולם נמצאו סתירות רבות בתשובותיו. הנושא יעבור לטיפול היועץ המשפטי וייבדק חשד לפלילים
ההתאחדות לכדורגל העבירה בשנים האחרונות 38.5 מיליון שקל לקבוצות בניגוד לכל כללי המנהל התקין - כך עולה מדו"ח חמור המציג התנהלות מביכה של בכירי ההתאחדות, שהביאה לגירעון ענק. "בהתנהלות תקינה מצופה היה לעצור לאחר השנה הראשונה ולפעול מיידית לקיזוז עודף ההעברות בשנה העוקבת. בפועל, לא רק שהסכום העודף לא קוזז, הוא הלך וגדל", כך נכתב בטיוטת הדו"ח שהכין רו"ח עופר אלקלעי, שמונה לבדוק את מחדליה הכספיים של ההתאחדות על ידי השרה מירי רגב. כעת ניתן לחשוף לראשונה כיצד הכדורגל הישראלי התנהל מאחורי הקלעים בשנים האחרונות.
דו"ח החקירה היה בנושא גירעון בסך 22.8 מיליון שקל שהתגלה בהתאחדות בגין עודף השימושים ועודף ההעברות לקבוצות, מעבר לתקבולים אשר התקבלו מהמועצה להסדר ההימורים ומזכויות השידור. רו"ח אלקלעי נפגש עם דמויות מרכזיות, כולל עופר עיני שלא היה מעורב בניהול ההתאחדות באותן השנים, אבל בעיקר עם אבי לוזון, החשב לשעבר מאיר ליבר, מנכ"לי ההתאחדות רותם קמר ואורי שילה, היועץ המשפטי בדימוס משה אביבי ויו"ר הבקרה התקציבית עופר אורליצקי, יחד עם עיון בפרוטוקולים של ישיבות הנהלה ו-ועדות כספים, ניתוחי כרטיסי הנהלת חשבונות של הקבוצות ועוד. במהלך השבוע אמורים נושאי המשרות השונים, בדגש על לוזון שקיבל לידיו את הטיוטה, להשיב לטענות החמורות שעולות נגדם. ייתכן כי לאור המנהל הלא-תקין המובהק שעולה מהדו"ח, תיחסם האפשרות להזרים להתאחדות הקצבות מכספים ציבוריים.
אבי לוזון על המוקד
יו"ר ההתאחדות בדימוס, לוזון, נמצא כאמור במרכז העניינים. "הוא היה יו"ר פעיל אשר השקיע שעות רבות בפעילות ההתאחדות. טביעת האצבע שלו ניכרת בכל פעילות", נכתב בדו"ח. "מבדיקתי עולה כי ההקצבות לקבוצות נקבעו מדי שנה על ידי יו"ר ההתאחדות, ללא הכנת תחשיבים מסודרים אשר מנתחים את הסכומים האמורים להתקבל מהטוטו ומזכויות השידור למול הכספים שאמורים להיות מועברים לקבוצות. קיימת אי ודאות לגבי היקף הכספים שהתקבלו בפועל בהתאחדות מהמקורות השונים למול ההתחייבות שניתנה לקבוצות בתחילת כל עונה, שכן קיימים מרכיבים קבועים ומרכיבים משתנים, ובכל מקרה חלק מהכספים מותנים בביצוע בפועל של תנאי ההסכם עם הטוטו".
רו"ח אלקלעי טען כי לא הצליח לאתר דו"ח בקרה של תכנון למול ביצוע או "דו"ח תזרים מזומנים" שהוצג בפני הוועדות השונות בכל הקשור לעודף העברות ושימושים למול תקבולים מזכויות שידור והטוטו (הגירעון שנוצר). חשב ההתאחדות לשעבר, מאיר ליבר, טען כי היה מודע לכך שנוצר בפועל גירעון בין הסכומים שהתקבלו לבין הסכומים שהועברו ודיווח על כך לגורמים שונים בהתאחדות, בכלל זה ליו"ר ההתאחדות לוזון.
"כפועל יוצא של התנהלות לוזון נוצר במהלך השנים 2008 ל-2012 תשלום עודף לקבוצות שהלך וגדל משנה לשנה עד לסכום של 38.5 מיליון ש"ח, כתוצאה מהעברות היתר לקבוצות למול הסכומים שהתקבלו בפועל מזכייני השידור ומהטוטו", קבע רו"ח אלקלעי. "לוזון דיווח למזכירות ולהנהלת ההתאחדות על העברת כספים בחסר מזכויות שידור וחתם על ההסכמים עם הטוטו שכללו קנסות והתניות לקבלת הכספים. הוא לא דאג לקבל מחשב ההתאחדות דו"חות בקרה תקציבית ותזרים מזומנים שבוחנים את ההפרש בין הכספים שהתקבלו בפועל, לעומת הסכומים שחולקו לקבוצות, טרם קבע את סכומי ההקצבות לקבוצות בתחילת כל עונה".
בתשאולים לטובת הכנת הדו"ח טען לוזון עצמו כי נודע לו על הפרשה רק במהלך 2014. "טענה זו עומדת בסתירה הן לגרסאות שמסרו גורמים שונים בהתאחדות לגבי מעורבתו בנושא זה, והן לאמירות שלו בפרוטוקולים השונים המלמדים על הכרת הנושא. יתרה מכך, חשוב לציין כי מר לוזון שימש כיו"ר פעיל בפעילות ההתאחדות והיה מעורב בהיבטים הכספים שלה", הבהיר אלקלעי שהצביע בצורה ברורה על לוזון.
החשב התריע על גירעון עתידי, לוזון השיב: "יהיה בסדר"
אחד מהמקורות הכספיים העומדים לרשות קבוצות הכדורגל הינו העברות מההתאחדות, שמקורן בין היתר בכספים המתקבלים מהמועצה להסדר ההימורים בספורט וממכירת זכויות השידור. בשנים המדוברות לא הועברו כספים ישירות לקבוצות מהטוטו אלא להתאחדות, שניכתה כספים לטובת מנגנון תפעולי. כלומר, היא היוותה צינור להעברת כספים שלא נרשמו בדו"חות הכספיים וההקצבות לקבוצות נקבעו על ידי יו"ר ההתאחדות.
מתברר כי לא הוצגו תחשיבים מסודרים אשר מנתחים את הסכומים האמורים להתקבל מהטוטו ומזכויות השידור, למול הכספים שאמורים להיות מועברים לקבוצות. קיימת אי-ודאות לגבי היקף הכספים שקיבלה ההתאחדות בפועל מהמקורות השונים (כפי שאכן קרה בפועל) למול ההתחייבות שניתנה לקבוצות בתחילת כל עונה, שכן קיימים מרכיבים קבועים ומרכיבים משתנים ובכל מקרה, חלק מהכספים מותנים בביצוע בפועל של תנאי ההסכם עם הטוטו.
"במסגרת הדיונים השונים בהתאחדות לא איתרתי כי הוצגו חישובים או ניתנו הסברים לאופן קביעת סכום ההקצבות. עם זאת, אותרו אמירות על תקצוב יתר של הקבוצות. חשב ההתאחדות לשעבר ליבר מסר כי היקף הסכומים אשר יחולקו ע"י ההתאחדות לקבוצות בליגות השונות נקבע במהלך השנים על ידי היו"ר לשעבר מר לוזון. לדבריו, הוא הכין גיליונות אלקטרוניים (אקסל) של התקציב. עם זאת, גיליונות אלו לא נמסרו לי במסגרת החקירה", נכתב בדו"ח. לוזון טען כי ידוע היה לכולם שההתאחדות מממנת את הליגה הלאומית מכספים שמיועדים להתאחדות, ועל כן לא לקחה את כל הכספים שנקבע בהסכם כי הם מיועדים עבורה.
חשב ההתאחדות מסר שכשלוש שנים לפני שנושא הגירעון עלה לדיון במסגרת הכנת הדו"חות הכספיים לשנת 2013, התריע בפני גורמים שונים בהתאחדות, בהם יו"ר ההתאחדות מר לוזון, על כך שיש גירעון. לדבריו אמר לו לוזון בתגובה: "יהיה בסדר, בשנים הבאות נצליח להביא כספים ממקורות אחרים ולסגור את ההפרש". בנוסף, מסר חשב ההתאחדות כי בכל שנה בעת הדיון שנערך עם הרו"ח המבקר ועם יו"ר ההתאחדות לשעבר מר לוזון, טרום הוצאת טיוטת הדו"חות הכספיים, התפתח דיון קולני בין השניים על נושא הצגת סעיף החייבים, וכי לוזון ציין כי ידאג לכספים לסגור את החוסרים. לוזון מסר כי במהלך השנים לא היה מודע להיווצרות הגירעון וכי החשב ליבר לא עידכן אותו כי קיים עודף העברות על מקורות. "כל הצרה הזאת נפלה עליי לפני כארבעה חודשים, ואל תתפסו אותי בשבועיים יותר או פחות. לפני ארבעה חודשים הזמינו אותי לפגישה והציגו לי את הנתונים", אמר.
במסגרת דו"ח החקירה הוצג דו"ח סל שערך ליבר משנת 2013, שסותר את גרסתו של לוזון לגבי מועד גילוי הגירעון. יו"ר ההתאחדות בדימוס טען כי לא זכור לו כי מסמך זה הוצג לו ע"י ליבר. ב-31.8.2014, לאחר שהסביר יו"ר ההתאחדות שעודף החלוקה לקבוצות נובע מכך שההתחייבות לבקרה התקציבית הייתה גבוהה מהסכומים שקיבלו ממועצת ההימורים כפי שהסתבר רק בסוף כל עונה, הוא הוסיף ואמר: "סברנו שכל חסר כזה נוכל לקזז בעתיד, דבר שבפועל לא קרה. לא ברור כיצד מתיישבת אמירת היו"ר בדבר הכוונה העתידית לקזז כספים, כאשר לדבריו לא ידע כלל כי קיים חוסר כאמור".
רו"ח אלקלעי ציין כי לא איתר מסמכים או קבצים של ניתוח תקציב מול ביצוע של חשבות ההתאחדות, או דיונים כלשהם במוסדות ההתאחדות בהן הוצג התקציב מול הביצוע של הכספים המשולמים לקבוצות באופן שוטף. מעיון בפרוטוקולים של ועדת הכספים, מזכירות והנהלה עולה כי לא הוצג באף פורום תזרים מזומנים המציג את כל מקורות ההכנסה לעומת ההוצאות שעוברים דרך חשבונות הבנקים של ההתאחדות. המסמכים היחידים שאותרו מתייחסים לדיון והצגת מסמך של תקציב מול ביצוע לחלק מהכספים.
מהבדיקה עולה כי בפועל בשנים הרלוונטיות התקבלו בפועל 25.8 מיליון שקל פחות ממה שהיה צפוי לקבל. לפי ההסכמים, על פי החישובים, סך חוסר התקבולים בפועל לעומת המתוכנן על בסיס התמורה שנקבעה בהסכמים הינו 25,779,185 שקל. עולה כי קיים פער בין היקף הכספים שאמורים היו להתקבל לבין הסכומים שהתקבלו בפועל. בעונות 2011/12 ו-12/13 למשל, החישוב של החשב לא כלל את מלוא הסכום של 21.24 מיליון שקל שהיה אמור להיות מועבר לתפעול ההתאחדות בהתאם להסכם החתום מול הטוטו, שבפועל העביר להתאחדות רק 13 מיליון שקל (גם בגין הטוטו וגם בגין זכויות שידור) בכל עונה.
לאור זאת, למעשה, עודף הכספים שחולקו לקבוצות הינו 38.5 מיליון שקל ולא 22 מיליון. חשב ההתאחדות לשעבר ציין כי היה מודע לגירעון שהולך ומתפתח, אולם לא דאג לטפל בנושא ולהציפו במוסדות ההתאחדות, אלא הסתפק בהבטחות של יו"ר ההתאחדות כי הנושא יטופל. נוצר פער בסך 25.8 מיליון ש"ח בין היקף הכספים שהיו אמורים להתקבל מהטוטו ומזכויות השידור ואשר היוו את הבסיס לכל חישוב של הכספים שצריכות הקבוצות לקבל דרך ההתאחדות, לבין הכספים שהתקבלו בפועל.
בעונות 2011/12 ו-12/13 בין היתר חולקו לקבוצות הליגה הלאומית כ-20 מיליון שקל מעבר להסכם החתום עם הטוטו. מרבית הכספים העודפים חולקו לקבוצות "קטנות" בליגת העל ובליגה הלאומית. עוד מתברר, כי לא נערכה כלל בדיקה אילו קבוצות חייבות כסף, לא נעשתה אליהן פנייה להשבת כספים ולא נבדק האם הן יכולות להשיב כספים לאור מצבן הכספי הבעייתי של חלקן ושינויי הבעלות הקיימים בתחום. למעשה, הדו"חות הכספיים שנערכו על ידי ההתאחדות הציגו בצורה לא מדויקת מבחינה חשבונאית את מצבה הכספי של ההתאחדות, וכי עודף ההעברות לקבוצות הוצג כנכס, למרות שמבחינה חשבונאית אינו יכול להיחשב ככזה. הדו"חות הכספים לשנים 2008 עד 2012 לא הציגו בצורה נכונה את מצבה הכספי של ההתאחדות. עולה כי עודף ההעברות לקבוצות היה בסכום גבוה יותר, וחלקו כוסה על ידי כספי ההתאחדות.
בנוסף, עולה כי לאחר שפרשת הגירעון עלתה לדיון במסגרת הכנת הדו"חות הכספיים לשנת 2013, הוזמנו שתי חוות דעת אשר בחנו את הנושא. למרות היות הנושא מהותי ובעל חשיבות עליונה, נעשה ניסיון לקזז את הסכומים מהקבוצות בצורה רוחבית מבלי שהיה ידוע באותה עת מי בדיוק חייב כספים.
יתרה מכך, בטיוטות של הדו"חות הכספיים לשנת 2013 נרשם כי התקבלה החלטה לקיזוז כספים כאשר בפועל לא התקבלה כל החלטה כאמור והנושא לא הועלה כלל לדיון.
"אף פעם לא ידעת אם יועבר כסף בחודש הקרוב או לא"
אלמלא התעקשותו של עו"ד מורן מאירי, שנכח בישיבות ההנהלה, לגילוי מלא של כל המידע הרלוונטי לנושא הגירעון והדרישה שלו לשקיפות ומניעת ניגוד עניינים של המעורבים בישיבות, יתכן כי הגירעון לא היה נחשף אלא ממשיך להיות מוצג כנכס בדו"חות הכספיים, וההתאחדות הייתה פועלת להקטנת הגירעון ללא עדכון הגורמים השונים בהנהלה מחד והקבוצות מאידך.
"רוב הקבוצות זוכו בהקצבות בהתאם להתחייבות ההתאחדות לבקרה התקציבית. יחד עם זאת, מצאתי מקרים בהם הקבוצות זוכו יותר או פחות מהסכומים שהובטחו בבקרה התקציבית. לא הייתה עקביות בשיטת הרישום החשבונאית בהנהלת החשבונות, החישוב של הזיכוי המופחת בוצע ע"י חשב ההתאחדות בעל-פה או בנייר טיוטה שלא תועד ונשמר, הקבוצות נתקלו בקשיים בקבלת חומר מההתאחדות לצורך ביצוע התאמות של כרטיסי הנהלת חשבונות ובדיקת נכונות הקיזוזים שבוצעו, וכן באשר למועדי קבלת הכספים מההתאחדות. לא היה מועד תשלום קבוע ואף פעם לא ידעת אם יועבר כסף בחודש הקרוב או לא, דבר אשר פגע משמעותית ביכולת של הקבוצות לנהל את הפעילות הכספית של הקבוצה. לא הייתה שוויוניות במועדי העברת הכספים לקבוצות או קריטריונים ברורים. בנוסף עולה כי לא הייתה שקיפות למול חלק מהקבוצות לצורך ביצוע התאמות עם ההתאחדות לגבי הכספים המגיעים לקבוצות".
אחרי הדו"ח החמור על ההתנהלות הכספית בהתאחדות, נראה כי העניין יועבר לטיפולו של היועץ המשפטי לבחון אם מדובר בעבירות פליליות, וייתכן כי בכל מקרה, נושאי משרה בכירה בהתאחדות יואשמו במספר סעיפים.