נשיאת העליון נגד ארדן: לא נפחד מאיש
השר לביטחון פנים הציע לפגוע בקידום שופטים שלא יענישו בחומרה מיידי אבנים, והנשיאה נאור הגיבה באופן חסר תקדים: "הצעה שמתאימה למדינות שלא היינו רוצים להידמות אליהן, ולא למדינה יהודית ודמוקרטית"
נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור, יוצאת במתקפה חריפה נגד השר לביטחון פנים. בהודעה מיוחדת של נשיאת העליון היא כתבה כי הצעתו של השר גלעד ארדן, לפיה יש לפגוע בקידומם של שופטים שהענישו באופן קל מדי לטעמו מיידי אבנים, "מתאימה למדינות שלא היינו רוצים להידמות אליהן, ולא למדינתנו כמדינה יהודית ודמוקרטית. שופטי ישראל ימשיכו לעשות מלאכתם נאמנה, ולא יגורו מפני איש".
הסיבה לאותה תגובה יוצאת דופן היא פרסומים לפיהם ייפגש ארדן ביום רביעי, לאחר צאת החג, עם שרת המשפטים איילת שקד. לפי אותם דיווחים, ארדן יציג בפני שקד כ-30 פסקי דין מהשנים האחרונות שבהם נגזרו על ידי שופטים עונשים על מיידי אבנים שהם, לטעמו, קלים מדי. בהודעת דוברות בתי המשפט נאמר כי על פי מה שנמסר עמדת ארדן היא שגזרי דין אלה צריכים להוות קריטריון בהחלטה אם לקדם שופט מבית משפט השלום לבית המשפט המחוזי.
"ככל שהפרסומים אכן משקפים גישה של השר ארדן, נשיאת בית המשפט העליון רואה אותם בחומרה רבה", נכתב בהודעה מטעם הנשיאה נאור. "הדברים נוגדים את עקרון העצמאות האישית של השופט, שהוא מרכיב מרכזי בכל משטר דמוקרטי. הם נוגדים את העקרון הקבוע בחוק-יסוד: השפיטה, לפיו אין מרות על מי שבידו סמכות שפיטה זולת מרותו של הדין. אם גזר דין זה או אחר נראה לרשות המבצעת קל מדי, הדרך הראויה היא לערער עליו".
בהודעתה חסרת התקדים של נאור נאמר כי "נשיאת העליון אינה מביעה כל עמדה לגבי העונשים הראויים, אך היא מבקשת להביע מחאתה על הניסיון להשמיע לשופטים אזהרה כי אם לא יפסקו כפי שסבורה הרשות המבצעת שראוי לפסוק - לא יקודמו. הדברים המיוחסים לשר ארדן מתאימים למדינות שלא היינו רוצים להידמות אליהן, ולא למדינתנו כמדינה יהודית ודמוקרטית".
מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה כי "הדרך לטפל משפטית במיידי אבנים וזורקי בקבוקי תבערה, היא על ידי מעצר מנהלי עד תום ההליכים, חקיקת עונשי מינימום ואכיפתם. זו הדרך המיידית והיעילה ביותר שהממשלה והכנסת יכולות לטפל בפורעי חוק אלה".
מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה כי "פנינו לשר גלעד ארדן וביקשנו ממנו לחזור בו מעמדתו לפיה המבחן לקידום שופטים ייגזר מאופי פסקי הדין שלהם. יודגש כי אין בכך כדי לנקוט עמדה לגופו של עניין. אם המחוקק סבור כי יש להחמיר בענישה, אזי יתכבד וישנה את החוק ואת רף הענישה הקבוע בו וחזקה על מערכת המשפט והשופטים כי יפעלו בהתאם לחוק. אנו מכבדים את רצונו של השר לביטחון הפנים להשיב את הסדר והביטחון האישי לאזרחי המדינה אך סבורים כי יש לעשות זאת באמצעות חקיקה מתאימה ולא על-ידי ענישת שופטים".