אסד: 'על אירופה להפסיק לתמוך בטרוריסטים'
בראיון לתקשורת הרוסית אמר הרודן הסורי ש"פיתרון פוליטי יהיה אפשרי בסוריה רק אחרי שהטרוריסטים יושמדו". ויש לו פיתרון למשבר הפליטים
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
הרודן הסורי, שמאז מרס 2011 מצליח לשרוד מלחמת אזרחים עקובה מדם, עריקה של חיילים מצבאו, בריחת מיליוני אזרחים מהמדינה וקרבות קשים מדי יום נגד ארגוני מורדים וארגוני טרור, לא אותת על כוונתו לעזוב את כיסאו למרות הלחצים הכבדים שמופעלים עליו. הוא התייחס למשבר המהגרים שפוקד את אירופה, החמור ביותר ביבשת מאז מלחמת העולם השנייה, ואמר כי על אירופה להפסיק לתמוך בטרוריסטים אם ברצונה לפתור את משבר הפליטים.
הראיון שהעניק אסד לתקשורת הרוסית יתפרסם במלואו מחר. לא במקרה מדבר אסד עם העיתונאים הרוסים. מערכת היחסים בין דמשק לבין מוסקבה קרובה במיוחד, ורוסיה היא זו שמעניקה תמיכה צבאית וטכנולוגית למשטרו של הרודן הסורי ודוחה את כל הקריאות להדחתו. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין המשיך להגן גם היום על נוכחותו של אסד בסוריה. "זה בלתי אפשרי להביס את ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) ללא שיתוף פעולה עם השלטון בדמשק", אמר פוטין במסיבת עיתונאים בטג'יקסטן.
פוטין: "אסד לא ישרוד ללא הסיוע שלנו"
נשיא רוסיה קרא למדינות נוספות לקחת דוגמה ולסייע לאסד. "אנחנו מסייעים לשלטון הסורי נגד פעולות טרור ומעניקים ונמשיך להעניק סיוע צבאי וטכני", אמר פוטין והדגיש כי ללא סיוע כזה, יהיה קשה למשטר הסורי לשרוד. פוטין אמר שאסד היה מוכן לבצע מהלכים פוליטיים ולערב את "החלק הבריא של האופוזיציה", אבל הוסיף ש"הזרמת כוחות למאבק נגד הטרור עומד כרגע בראש סדר העדיפויות.
"סיוע צבאי ואחר של רוסיה למשטר אסד הוא דבר מזיק. אסד ממשיך לאבד שטחים, ועזרה לאסד היא לצד המפסיד", אמר הערב דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט. "זו לא הפעם הראשונה שקשה להעריך את המוטיבציה של פוטין. המסר שהעברנו לרוסים בשיחות טלפון של מזכיר המדינה ג'ון קרי עם עמיתו הרוסי סרגיי לברוב הוא שהאינטרס של רוסיה הוא להשתתף בקואליציה נגד דאעש, אבל גם לתמוך במעבר פוליטי בסוריה שהכרחי לפתור את הבעיות ואת המשבר האנושי האיום".
אף שפוטין מתעקש על הישארות אסד בשלטון בדמשק, היום אמר נשיא פינלנד לשעבר וחתן פרס נובל, מרטי אטיסארי, לעיתון הבריטי "גרדיאן" כי רוסיה הציעה לפני שלוש שנים להדיח את אסד מהשלטון במסגרת תוכנית שלום.
עם זאת, לדבריו המעצמות כמו ארצות הברית ובריטניה העדיפו להתעלם מההצעה בטענה ש"אסד ייפול לבדו בשל הלחימה והפגיעה בכוחותיו ובשלטונו".
"הייתה לנו הזדמנות בשנת 2012 לסיים את שפיכות הדמים ואיבדנו אותה", אמר הנשיא הפיני לשעבר. "צ'ורקין (השגריר הרוסי באו"ם) אמר לי שלא צריך לתת נשק לאופוזיציה ושצריך לפתוח בדיאלוג ואז למצוא דרך טובה שאסד יזוז הצדה".