מכורים לעבודה? אתם עובדים גרוע יותר
לחץ בלתי פוסק מצד המעסיקים עלולים ליצור התמכרות לעבודה המלווה בחרדות ודאגנות מתמדת, בקרב אנשים חדורי רצון להצליח. כתוצאה - התפקוד נפגע בכל תחומי החיים. איך מזהים את הבעיה - ומה אפשר לעשות?
אוהבים להגיד כי מי שעובד קשה מצליח - אבל אנשים חדורי רצון להצליח עלולים לפתח נטיות להתמכרות למקום העבודה. נטיות אלו מלוות בחרדות ודאגנות מתמדת המשתלטים על כל תחומי החיים ופסיכולוגים רואים בכך הפרעה התנהגותית טורדנית (OCD), המכורים לעומת זאת, לא מודים בחרדות אלו וטוענים כי הם פשוט משקיעים את מירב זמנם וכוחם כדי להשיג את שאיפתם - הצלחה בקריירה.
- לכתבות נוספות בערוץ קריירה
ההגשמה העצמית של בני האדם מונעת מהאגו הפנימי של כל אחד מאתנו, אבל למכורים לעבודה ולהצלחה יש סופר אגו המשפיע עליהם יותר בהשוואה לממוצע. הם רואים את החיים דרך משקפיים של שחור או לבן, "הכול או כלום", ואין דרך של אמצע. משום כך, הם חווים קשיים רבים במהלך היום יום, שאחד המרכזיים הוא תהליך קבלת החלטות.
על פי מחקרים, 95% מההחלטות שאנחנו מקבלים במהלך היום הם במצב של אי וודאות, אבל וורקוהוליק פרפקציוניסט ינסה לקבל את כל המידע ועד שיעשה כן, ידחה את קבלת ההחלטה כדי שזו תהיה הטובה ביותר על פי דעתו. לרוב הוא ייכשל, ולכן זהו גורם מכריע לחרדות של אלו הסובלים מההפרעה ההתנהגותית בצד האפל של ההצלחה.
המעסיקים בעולם המערבי מצידם, דורשים כיום מהעובדים שלהם את המקסימום כדי שיבצעו את העבודה על הצד הטוב, ביותר אך אינם מודעים לעובדה כי הדרישות הללו יכולות לגרום לעובדים שלהם לחרדות ולהפרעה התנהגותית כפייתית שנזקיה מתבטאים לטווח הארוך.
קושי בקבלת החלטות
חושדים שאתם מכורים לעבודה? לפניכם מספר מאפיינים לזיהוי אדם המכור לעבודה וסובל מחרדות ודאגנות יתר:
• הרצון להיות מספר אחד - הרצון להיות במקום הראשון מאפיין את המכורים לעבודה בחברה המערבית, שדוגלת בתחרותיות. הרצון של המצליחנים הוא תמיד לשאוף כמה שיותר גבוה ומקום שני לא מגיע בחשבון. כשלא משיגים את התוצאה הרצויה מתפרץ דיכאון שעלול להשפיע על הסובבים.
• חרדה - חרדה מתמידה בנוגע לאסונות העלולים לקרות למכור הופכים את העובדים לזהירים יתר על המידה ואף להיפוכונדרים. חרדות מתאפיינות בשאלות בלתי פוסקות על מחלות כאלה ואחרות, קריאה של מאמרים רפואיים וניסיון להשוות למצב הבריאותי.
• אי הודאה - בקרב מכורים התנגדות נחרצת להודות בהתמכרות ולמתן טיפול תרופתי או פסיכולוגי על מנת לנסות לטפל בה. הסיבה המרכזית להתנגדות היא הרצון לשליטה של המכור דרך קריאה של כל תופעות הלוואי של טיפולים אפשריים להתמכרות.
• העבודה משתלטת על החיים - עבודה מסביב לשעון מעבר לשעות הרגילות גורמות לביטול הזמן הפנוי לדברים שאינם קשורים לעבודה או לחתירה למצוינות.
טיפים להתמודדות
סובלים מהתמבכרות לעבודה - או מכירים אנשים כאלו? לפניכם דרכים לטפל בבעיה:
• ריפוי בעיסוק - על מנת לנסות לשחרר את הכבלים של המכורים לעבודה יש להשאר עסוקים, אך לא במשימות מורכבות מדי, אלא במשימות פיסיות מעוררות עניין, שעוזרות לשכוח לאורך הזמן את החרדות. דוגמאות שונות לריפוי בעיסוק אצל מכורים לעבודה הם קדרות, ציור, כתיבה ובעצם כל פעולה שאינה נחשבת לתחרותית ומצליחה להוציא את המחשבות הטורדניות ממוחו של המכור.
• טיפול תרופתי - הקדמה של הפסיכולוגיה הביאה עמה תרופות מסוגים שונים המונעות ספיגה חוזרת של סרטונים במוח.טיפול זה עלול לייצר ירידה בחרדה ובדיכאון אצל הסובלים מההפרעה.
• מעסיקים מכורים לעבודה? על מנת שהעובדים ימשיך לתפקד בצורה מיטבית - אפשרו להם לשבור שגרה אחת לכמה זמן; עודדו אותם לשאוף הכי גבוה שאפשר אך העניקו חיזוקים גם אם הגיעו למקום השני; והכי חשוב - אם אתם רואים אותם עובדים הרבה מעבר לשעות העבודה, וודאו שייקחו פסק זמן, הפסקה קצרה אחת יכולה להועיל הרבה מעבר לשעות עבודה נוספות.
• חיזוקים חיוביים - הסעיף הזה מיועד לקרובים אל הסובלים מהפרעה כפייתית של מצוינות יתר והתמכרות לעבודה ורוצים לעזור להם. הדרך הטובה ביותר היא לחזק אותם בכל צעד שהם עושים, שכן טבעם הוא לשאוף הכי גבוה שאפשר וכל חיזוק מתקבל על ידם כצעד נוסף אל עבר המטרה העיקרית - ניצחון. החיזוק החיובי חייב להופיע בדברים המשפרים את ההפרעה שלהם ולא מעמיקים אותה.
הכותב הוא מביה"ס למדעי ההתנהגות, המכללה האקדמית נתניה