בירת איסלנד: חרם מוחלט על מוצרים מישראל
מועצת העיר של הבירה רייקיאוויק אימצה החלטה להחרים מוצרים מכלל ישראל, ולא רק מההתנחלויות. משמעות ההחלטה ככל הנראה סמלית בלבד משום היא לא מחייבת את העסקים. ישראל בתגובה: "הר געש של שנאה"
מדובר ככל הנראה בהצהרה סמלית בלבד, מאחר שלא היה בה אזכור פרטני של חברות או מוצרים ישראליים, וכלל לא ברור אם הרשות המוניציפאלית רייקיאוויק קיימה עד כה קשר עסקי עם חברות ישראליות או רכשה מוצרים ישראלים.
המפלגה שהעלתה את ההצעה, "הברית הדמוקרטית", מהווה את הרוב במועצת העיר, אולם היא לא מהווה רוב בפרלמנט האיסלנדי. המועצה אימצה החלטה המכירה בזכותם של הפלסטינים בעצמאות ומדינה ריבונית ומביעה מורת רוח מ"מדיניות האפרטהייד הגזענית" של ממשלת ישראל.
חברת המועצה וילהמדוטור אמרה: "אני מאמינה שהעיר שולחת מסר ברור שהיא לא תרכוש מוצרים מישראל כל עוד ישראל מדכאת עם אחר על בסיס מוצא וגזע וממשיכה בקיומה של החומה בתוך פלסטין".
מנהיג המפלגה העצמאית במועצה, האלדור האלדורסון, היה סקפטי לגבי האפקטיביות של ההצעה והסביר מדוע מפלגתו החליטה להתנגד לה: "סחר חופשי הוא הדרך הטובה ביותר להבטיח שלום. יש לבנות גשרים בין העמים, ועסקים הוא אחד הקשרים הטובים ביותר שקיימים".
נשיא מועצת העיר, ביורט בלונדאל, שהוא גם מנהיג מפלגת "עתיד ורוד", אמר שמדובר בהחלטה סמלית בלבד. לדבריו, מדובר ב"דרך של שלום למחות על אי צדק".
דובר משרד החוץ בירושלים עמנואל נחשון מסר בתגובה: "הר געש של שנאה מתפרץ מבניינה של מועצת העיר רייקיאוויק. ללא שום סיבה והצדקה, מלבד שנאה לשמה, נשמעות קריאות להחרמת מדינת ישראל. אנחנו מקווים שמישהו באיסלנד יתעשת ויפסיק את העיוורון והחד צדדיות שמופגנת נגד מדינת ישראל, הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון".
ככלל נחשבת איסלנד מדינה ביקורתית מאוד כלפי ישראל. במהלך מבצע עמוד ענן עמד שר הפנים דאז של איסלנד, אוגמונדור יוהנסון, בראש הפגנה של 1,000 איש שהתקיימה מול שגרירות ארה"ב ברייקיאוויק במחאה על ההתקפה הישראלית (לישראל אין שגרירות באיסלנד). המפגינים הניפו דגלי ישראל מגואלים בדם והשר האשים את ישראל בביצוע שואה של העם הפלסטיני.
גם שר החוץ לשעבר של איסלנד, אוסור סקרפרדינסון, גינה בעבר את ישראל והודיע שארצו תשקול לנתק את יחסיה הדיפלומטיים עם ירושלים. לבסוף הוחלט לא לנתק את היחסים, וסקרפרדינסון הסביר שלאיסלנד יש עדיין יחסים גם עם איראן, סוריה, סודן וצפון קוריאה.
בהמשך שימשה איסלנד שושבינה להצעה לשדרג את פלסטין למעמד מדינה משקיפה באו"ם.