פצועים, גז וסילוני מים: עימותים בגבול הונגריה
המשבר באירופה עובר לפסים אלימים: ממשלת הונגריה נחושה לא לפתוח את גבולותיה, והמהגרים בגבול סרביה מוחים. הונגריה נמצאת גם תחת מתקפה דיפלומטית. "גדרות, כלבים, רובים, זה כמו שנות ה-30", אמר ראש ממשלת רומניה. גם באו"ם ובסרביה טוענים: "זו התנהגות לא אירופית"
משבר הפליטים באירופה: משטרת הגבולות של הונגריה השתמשה אתמול (ד') בגז מדמיע ובתותחי מים כדי למנוע מעבר של פליטים שניסו להיכנס אליה מסרביה. גברים וילדים מן הצד השני של הגבול יידו אבנים לעבר השוטרים ודרשו להיכנס, אך נתקלו בהתנגדות תקיפה. בהונגריה מדווחים ש-20 שוטרים ושני ילדי פליטים לפחות נפצעו בעימותים.
עוד סיפורים מרתקים בדף הפייסבוק של דסק החוץ
עוד חדשות בעולם :
- כבר לא אכזרית: המהפך בתדמית של מרקל
- לך ולנסה ל-ynet: בפולין אין מקום למהגרים מוסלמים
- אלטון ג'ון: פוטין צלצל אליי. הנשיא: לא נכון
- שם הסרסור מקועקע בעור. עבדות 2015
בכך ממשיכה הונגריה לאכוף את סגירת הגבולות שהיא מיישמת בימים האחרונים, בניגוד להוראות האיחוד האירופי בנוגע לקליטת פליטים הנמלטים מהסכסוכים במזרח התיכון. ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן אמר מוקדם יותר שהמדינה, שכבר החלה בהצבת גדר בגובה 3.5 מטרים בגבול עם סרביה, תעשה כך גם לאורך הגבולות עם קרואטיה ורומניה במטרה לעצור את מעבר הפליטים. סרביה הצהירה שתשלח כוחות משטרה נוספים לגבול עם הונגריה כדי למנוע מעבר של הפליטים להונגריה.
עם זאת, אלפי פליטים השוהים במדינות הבלקן עדיין מחפשים נתיבים אחרים להגיע ליעד המרכזי שלהם – גרמניה, אוסטריה ומדינות סקנדינביה. הנתיב העיקרי יהיה דרך קרואטיה.
"זה הופך מכוער מאוד", אמר אחמד (58), חנווני מבגדד שהתראיין לסוכנות הידיעות רויטרס. הוא ניסה לעבור מסרביה להונגריה, אבל במהלך היום הבין שעדיף לו לנסות לעבור לקרואטיה ואז להמשיך צפונה ומערבה. "ברגע ששמענו על הנתיב לקרואטיה לא חיכינו הרבה. אני רוצה להגיע לשבדיה כדי לפגוש את המשפחה שלי. אני מקווה שיתייחסו אלינו טוב יותר בקרואטיה".
קרואטיה הודיעה מוקדם יותר ששלחה מומחים לפינוי מוקשים אל אזור הגבול עם סרביה. המשטרה היא שהזעיקה את הצוותים לפינוי מוקשים, מחשש ששדות מוקשים שנותרו באזור מימי מלחמות יוגוסלביה, בשנים 1995-1991, יגרמו להרג מהגרים.
מוקדם יותר אתמול תקף ראש ממשלת קרואטיה, זוראן מילנוביץ', את החלטת הונגריה לסגור את הגבול שלה עם סרביה. הוא אמר שקרואטיה לא תעשה אותו הדבר, ותאפשר למהגרים להמשיך להיכנס דרך העיירה הקרואטית טוברניק.
מזכ"ל האו"ם באן קי מון הביע הלם מהיחס של הונגריה לפליטים בגבול סרביה. מסוכנות האו"ם לפליטים, UNHCR, נמסר: "עצוב לראות פליטים סוריים, בהם משפחות עם ילדים, סופגים מים וגז מדמיע ולא מורשים להיכנס לשטחי האיחוד האירופי".
הפעולות של ההונגרים גוררות ביקורת גם מהמדינות השכנות. ראש ממשלת רומניה, ויקטור פונטה, הגיב לבניית הגדר על הגבול: "גדרות, כלבים, שוטרים ורובים. זה נראה עמו אירופה בשנות ה-30 של המאה הקודמת. האם פתרנו בכך את בעיית הפליטים? הצבת גדר רק מעבירה את הבעיה לסרביה, לקרואטיה, לרומניה".
ראש ממשלת סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' האשים את ההונגרים בברוטליות ובהתנהגות "לא אירופית" כלפי המהגרים בגבול המשותף: "לא ניתן לאף אחד להשפיל אותנו. אני קורא לאיחוד האירופי להגיב ולמדינות החברות להתיישר לפי הערכים האירופיים. אם האיחוד לא יגיב, אנחנו נמצא דרך להגן על הגבולות שלנו ועל הערכים האירופיים".
אבל כאמור, זרם הפליטים לבלקן נמשך. מחמד, פליט סורי בן 43 שנשא את בתו בת השלוש בזרועותיו, חצה במהלך היום את הגבול בין יוון למקדוניה ואמר לרויטרס: "אם לא נעבור דרך הונגריה, נמצא דרך אחרת. כנראה קרואטיה, ומשם נראה".