ההתרעה הועברה אשתקד, מאז נרצחו 7 נשים
היעדר תקציבים מספקים לטיפול באלימות במשפחה הניע מנהלי מרכזים שעוסקים בנושא לפנות לפני שנה למשרד הרווחה בתחינה: "הגדילו את המשאבים". הבעיה לא טופלה כראוי ו-7 נשים שילמו ב-2015 בחייהן. יו"ר ויצו: "הממשלה צריכה לפעול באופן מערכתי". משרד הרווחה: "התקציב יגדל ב-20%"
"המצב הקיים בתחום האלימות במשפחה בארץ מחייב חשיבה מחודשת על חלוקת המשאבים בתחום". החשד שלפיו גבר בן 37 דקר למוות אתמול לפנות בוקר (יום ה') את אשתו בדירתם בבת ים מסכם נתון עגום: שבע נשים נרצחו בתוך המשפחה מאז תחילת 2015, בהן גם אירנה בונגרט שלפי החשד נרצחה על-ידי בן זוגה גבריאל קסימוב בשבוע שעבר. מכתב שנשלח לפני שנה למנכ"ל משרד הרווחה לשעבר יוסי סילמן (כיום מכהן בתפקיד עו"ד אליעזר יבלון) ושמתפרסם כאן לראשונה, ממחיש את ההתייחסות הרופסת של הרשויות בכל הקשור לטיפול באלימות במשפחה.
מנהלי מרכזים למניעת אלימות במשפחה התריעו על שורה של קשיים תקציביים, אך מבדיקת ynet עולה כי אף על פי שחלפה שנה הבעיה כלל לא זכתה לטיפול הראוי. במשרד הרווחה הבטיחו היום כי בתקציב המדינה שיובא לאישור הכנסת יוגדל תקציב המרכזים, אולם עד אז נראה כי קידום המשאבים למיגור האלימות במשפחה, שפעמים רבות מהווה סימן מקדים למעשי הרצח, לוקה בחסר.
כ-90 מרכזים למניעת אלימות במשפחה פועלים בשירות משרד הרווחה ומופעלים על ידי הרשויות המקומיות או על ידי עמותות כמו ויצו ונעמת. במרכזים מטופלים מדי שנה יותר מעשרת אלפים משפחות, שמקבלות טיפול פרטני או משפחתי באמצעות פסיכותרפיה לגברים אלימים, לבני משפחה אחרים והתערבויות של עובדים סוציאליים ומטפלים אחרים. כל זאת נעשה מול נתון מזעזע שמצביע על 220 נשים שנרצחו בתוך המשפחה מאז 2004.
במכתב, שנשלח כאמור לפני שנה, ציינו המנהלים כי הפעלת פרויקט "עיר ללא אלימות" ופעילות המרכזים הגבירה את המודעות לפעילותם ואת מספר הפניות אליהם. זאת, כך התריעו המנהלים, בזמן שהתקציב שאותו מקבלים המרכזים עבור כל מטופל לא עודכן זה עשור, ובשעה שהמרכזים חסרים את כוח האדם המיומן הנדרש למתן מענה לכמות הפניות".
המנהלים ציינו עוד במכתב כי ברוב המרכזים מנוצל התקציב עד תומו כבר בחודשים יוני-יולי, ולכן מספר רב של פניות מצד קורבנות/פוגעים לא מקבל את המענה הנדרש. "כידוע", צוין במכתב, "ההתערבות בתחום האלימות במשפחה מחייבת מענה מיידי. ככל שההתערבות תינתן בשלבים הראשונים, הפרוגנוזה להצלחה תהיה גבוהה יותר. במצב הקיים קיימת רשימת המתנה לטיפול של גברים ונשים, וזה אינו עולה בקנה אחד עם התפישה המקצועית של טיפול באלימות".
המנהלים גם הסבירו עוד כי תקצוב שכר העובדים מתבצע לפי שכר עובד מתחיל, בעוד הטיפול באלימות במשפחה מחייב עובדים בעלי ניסיון, ידע ומיומנויות גבוהים. כמו כן הזהירו המנהלים כי אין כל התייחסות תקציבית לפעילות להגברת המודעות למניעה ולטיפול באלימות, שאותם אמור המרכז לתת כשירות לקהילה.