היסטוריה בארה"ב: הפד העלה את הריבית ב-0.25%
לראשונה מאז 2006 - יו"ר הבנק המרכזי ג'נט ילן הודיעה הערב על העלאת הריבית לאחר שנים ברמה אפסית של 0%-0.25%. אם לא מדובר במהלך חד-פעמי - החלטת הבנק המרכזי באמריקה תשפיע על שיעור התעסוקה, היקף הצמיחה ויוקר המחייה המקומיים, ואם תשפיע גם על הריבית המקומית - היא עשויה בסופו של דבר גם להוריד את מחיר הדירות בישראל
היסטוריה בארה"ב: יו"ר הבנק המרכזי ג'נט ילן הודיעה הערב על העלאת הריבית ב-0.25%. הריבית האמריקאית תעמוד כעת על רמה של 0.25%-0.5%. כל חברי ועידת השוק הפתוח של הפד, 10 במספר, הצביעו בעד ההעלאה. במקביל פורסמה תחזית לפיה בסוף 2016 תעמוד הריבית על 1.4%.
הודעתה של ג'נט ילן הערב בניו יורק:
הריבית בארה"ב שמשגעת את העולם. מדריך
ההודעה מגיעה על רקע הסימנים הטובים שגילתה לאחרונה כלכלת ארה"ב, המבשרים על התאוששות אמיתית של המשק האמריקני - נתוני מאקרו חיוביים שכוללים עלייה בצמיחה וירידה משמעותית באבטלה. מצבה המשתפר של הכלכלה האמריקנית לא מצדיק הותרת ריבית ברמה אפסית. הפד שינה את שיעור הריבית בפעם האחרונה בהחלטה של דצמבר 2008 - אז ירדה הריבית מרמה של 1% לרמה של 0.25%-0%.
ילן אמרה במסיבת העיתונאים לאחר הודעת הריבית כי "ההתאוששות הכלכלית עשתה דרך ארוכה, אם כי היא עדיין לא הושלמה".
"העלאת הריבית מסמנת סיום של תקופה, 7 שנים שבהן עמדה ריבית הפד על רמה אפסית, על מנת לתמוך בהתאוששות של הכלכלה מהמשבר הגרוע ביותר מאז תקופת המיתון הגדול", אמרה ילן, ומתייחסת בכך למשבר הכלכלי של תחילת שנות ה-30.
מידת ההשפעה של העלאת הריבית בארה"ב על כלכלת ישראל תלויה, כמובן, בהחלטות הריבית המקומית מעתה ואילך. אם העלאת הריבית הנוכחית הינה מהלך חד-פעמי שממנו ייסוג הבנק הפדרלי בחודשים הבאים, תסתכם ההשפעה על כלכלת ישראל בתנודות בשוק ההון שיאזנו את עצמן בטווח הזמן הארוך.
השפעה על מחירי הדירות בישראל
אם אכן מדובר בשינוי מגמה, הרי שזהו אחד האירועים הכלכליים החשובים של העשור - גם בישראל. עליית הריבית בארה"ב, לאחר עשור של ריביות אפסיות, תשפיע על שיעור התעסוקה, היקף הצמיחה ויוקר המחייה בישראל.
ראשית, מבשרת העלאת הריבית על התחזקות הכלכלה האמריקאית. מדובר בשוק הצריכה העיקרי ליצוא ישראלי והתחזקות של הביקושים בשוק זה תביא לגאות מחודשת בתעשייה הישראלית ולהיווצרות מקומות עבודה חדשים.
להעלאת הריבית בארה"ב תהיה גם השפעה ישירה על הריבית בישראל. הריבית הנמוכה בארץ היא, במידה רבה, תוצאה של הריבית הנמוכה בארה"ב. כדי לשמור על כושר התחרותיות של היצואנים הישראלים, צריך בנק ישראל למנוע התחזקות של השקל מול מטבעות הסחר העיקריים ובראשם הדולר האמריקני.
כאשר הריבית בארה"ב היא אפסית והריבית בישראל אינה אפסית, נוצר פער ריביות בין ישראל לארה"ב שמייצר ביקוש לשקל וגורם לו להתחזק מול הדולר. כדי למנוע התחזקות כזו מוריד בנק ישראל את הריבית לרמה קרובה לזו של הריבית בארה"ב. על אותו משקל, אם הריבית בארה"ב תעלה בעקביות ולאורך זמן, יידרש בנק ישראל להעלאת ריבית בישראל כדי למנוע החלשות דרמטית של השקל מול הדולר שתגרום להתייקרות של מוצרים מיובאים.
להעלאת הריבית בישראל תהיה בעיקר השפעה על הביקוש לדירות להשקעה. ביקוש זה, שגורם לעליות מחירים חדות בשוק הדיור, נובע מהריבית האפסית באפיקי השקעה חלופיים, כמו פיקדונות בבנקים. הכל תלוי כמובן בהיקף ההעלאה ובעקביות שלה, אבל ההחלטה שהתקבלה היום בארה"ב, עשויה להשיג בסופו של דבר את המטרה ששלוש ממשלות ישראליות לא הצליחו להשיג עדיין - הורדת מחיר הדירות בישראל.
במידה ויוחלט בבנק ישראל להעלות גם את הריבית במשק המקומי, הדבר ישפיע גם על שוק המשכנתאות. ייקור המשכנתא באופן כללי, עשוי אולי למתן במעט את הביקוש למשכנתאות ובכך גם כן להביא לירידה בביקוש לדירות.
עם זאת, בשוק מעריכים כי יחלפו כמה שבועות ואולי חודשים עד שתעלה הריבית גם אצלנו. כאשר זה יקרה, גם ריבית המשכנתא במסלול הפריים (ריבית משתנה לא צמודה) תעלה בשיעור דומה. בהערכה שהריבית תעלה ברבע אחוז, הרי שהתשלום החודשי עשוי לגדול סביב 20-50 שקל בחודש, תלוי מה שיעור המשכנתא שנלקחה במסלול הפריים.
השפעה נוספת לעלייה בריבית הפריים תהיה על כלל ההלוואות (כולל אלו שאינן לדיור) המתומחרות במסלול זה, והן יתייקרו גם כן. כך גם הלוואות מהבנקים, חברות כרטיסי האשראי וכן הריבית על האוברדראפט בחשבון הבנק. מנגד צפויה לעלות גם הריבית על הפיקדונות ולהחזיר להן ולו במעט חלק מהמשקיעים שחיפשו אלטרנטיבות, אם בשוק ההון ואם בשוק הנדל"ן, לאור הריבית האפסית.
השפעה מתונה על השווקים
בהעלאת הריבית יש פוטנציאל סיכון לשווקים, אך יש במהלך גם מבחן לבנק המרכזי בארה"ב ולאמינותו, כך אמר בשיחה עם ynet, אביחי שורצקי, האסטרטג הראשי של IBI בית השקעות. "בטווח הקצר העלאת הריבית עלולה לגרור תגובה שלילית - ירידה בשוק המניות ועלייה בתשואות האג"ח", אמר. "לעומת זאת, בטווח הארוך ה"פד" ינסה למתן את התגובה של השווקים למהלך בכך שינסה לשכנע את המשקיעים שייקח זמן עד שתהיה העלאת ריבית נוספת ולמעשה הריבית האמריקנית עדיין תישאר נמוכה זמן רב. אם ה'פד' יצליח לשכנע בכך את השווקים, ההשפעה של העלאת הריבית תהיה מתונה ולא תחולל סערה גדולה מאוד".
בלאומי שוקי הון סבורים כי העלאת הריבית לא תגרום לתנודתיות חריגה - כיוון שמלכתחילה הייתה גלומה הסתברות די גבוהה בשווקים להעלאת הריבית. "העלאת הריבית עשויה עשויה לחזק את הדולר, להעלות תשואות אג"ח ממשלתיות וקונצרניות ואולי להביא לירידות בשוקי המניות. בטווח הבינוני-ארוך נראה כי כיוון השווקים ייקבע הרבה יותר על פי תוואי העלאת הריביות בארה"ב ובעולם - הצפוי להיות ארוך ואיטי", מסכם דודי רזניק, מנהל דסק מחקר מאקרו בלאומי שוקי הון.