ביום א': שביתה בעל-יסודיים למשך שעתיים
ארגון המורים הודיע כי הלימודים ביום ראשון יחלו ב-10:00, כאות הזדהות עם מאבק בתי הספר הנוצריים ששובתים מתחילת שנת הלימודים עקב הקיצוץ בתקציב משרד החינוך. רן ארז: "אין להם נציג בכנסת ולכן מתעללים בהם"
המחאה מתרחבת: ארגון המורים העל-יסודיים הודיע הערב (ה') כי יקיים ביום ראשון שביתה בת שעתיים בכל מוסדות החינוך העל-יסודיים, כהזדהות עם מאבקם של בתי הספר הנוצריים ששובתים מתחילת שנת הלימודים במחאה על הקיצוץ בתקציב משרד החינוך לבתי הספר. עקב שביתת ההזדהות, הלימודים ברחבי הארץ בבתי הספר העל-יסודיים יחלו בשעה 10:00.
"כבר לפני פתיחת שנת הלימודים רציתי להיפגש עם נציגי הנוצרים ומשרד החינוך, אפילו כתבתי שלושה מכתבים וכלום לא קרה", אומר יו"ר ארגון המורים רן ארז. "חשבתי לעצמי שזה מוזר שבתי ספר איכותיים מאיימים לשבות. הם סיפרו לי שהם נמצאים לפני קריסה. כשפניתי למשרד החינוך נאמר לי שהכול בסדר ואין שום בעיה".
רק אתמול, יותר משבועיים לאחר פתיחת שנת הלימודים, הסכימה מנכ"לית משרד החינוך להיפגש עם נציגי בתי הספר הנוצריים ונציגי ארגון המורים, פגישה שבסופה הוחלט להמשיך בשביתה. בפגישה הוצע לנציגי הנוצרים להסתפק בתקציב של 50 מיליון שקלים לשנה שיועברו באופן חד פעמי (במקום 200 מיליון שהם דורשים), ובנוסף תקום ועדה משרדית שתבחן את הבעיות שלהם.
"הגיעו מים עד נפש וכראש ארגון המורים מחובתי לעזור", אומר ארז. "הדרישה שלנו היא פשוטה, להשוות את התנאים לבתי הספר של ש"ס או אגודת ישראל, אבל משרד החינוך מסרב. המנכ"לית אפילו אמרה להם 'תהפכו לבתי הספר של המדינה'. הם צודקים, כי הם נלחמים על הזהות שלהם. אסור להפלות אותם לרעה". ארז הפנה טענות קשות על התנהלות משרד החינוך ואיים כי לאחר החגים ישקול להשבית את כל מערכת החינוך, אם לא יימצא פתרון שמוסכם על כל הצדדים. "הם מיעוט שתורם למדינה. בכל העולם יש חרם נגדנו, BDS, ואצלנו לא נותנים שוויון למיעוטים? זה לא נורמלי. הבעיה של הנוצרים היא שאין להם נציג בכנסת ולכן מתעללים בהם".
בתי הספר הנוצריים מוגדרים כזרם "מוכר שאינו רשמי" ולכן הם זכאים לתקצוב בשיעור של 75 אחוז מתקציב בתי הספר הרשמיים. עם פתיחת שנת הלימודים החליטו במשרד החינוך להעביר למוסדות החינוך הנוצריים 29 אחוז בלבד מתקצוב בתי הספר הרשמיים.
33 אלף תלמידים מ-47 בתי ספר שובתים מאז ה-1 בספטמבר.
בבתי הספר הנוצריים טוענים כי נציגיהם שוחחו רבות עם נציגים בממשלה ובכנסת במשך שנה וחצי, ואף ניהלו משא ומתן עם משרד החינוך בנושא. "משא ומתן זה לא הניב פרי הואיל ומשרד החינוך הציע שבתי הספר הנוצריים יהפכו לבתי ספר רשמיים או לחלופין יהפכו לייחודיים. כך יאפשרו גבייה של אלפי שקלים אך לא יפתרו את הקושי בתקצוב".
במשרד החינוך אמרו לאחר פרוץ המאבק כי "המוסד החינוכי מתוקצב באופן שוויוני כמו כל המוסדות המוכרים שאינם רשמיים במדינת ישראל. לא חל כל קיצוץ בשנת הלימודים האחרונה, ולא יחול כל קיצוץ בשנת הלימודים הקרובה. משרד החינוך מקיים עם נציגי המוסד החינוכי מפגשים משותפים, וכל החלופות שהועלו במפגשים אלה נעשו בשיתוף וללא כל כפייה. משרד החינוך ימשיך לקיים דיאלוג משותף".
תלמידות שהשתתפו בהפגנה של מורים, הורים ותלמידים בבתי הספר הנוצריים, חוששות מאוד מהמצב אליו נקלעו. "עוד מעט יתחילו בחינות הבגרות ואנחנו עוד לא התחלנו ללמוד", הן אמרו.