שתף קטע נבחר
 

חשבון נפש אנרגטי

בעולם המערבי ניתן לראות כי מדינות ותאגידים נבחנים על פי סטנדרטים של ניהול חכם ויעיל של אנרגיה, אבל בישראל לצערנו הרב נושא זה לא נמצא על סדר היום

שנה טובה ואנרגטית למדינת ישראל. זה מה שהייתי מאחל למדינתנו לקראת כניסת השנה העברית החדשה. אנרגיה במלוא מובנה - גם מבחינת הקצב שבו מתנהלת המדינה, גם מבחינת גילוי וייצור האנרגיה, אך גם מבחינת ניצול נכון של אותה האנרגיה - ניהול נכון מרמת הייצור, דרך הובלת האנרגיה ועד לשלב השימוש.

 

השיח הציבורי ממשיך לסוב סביב נושא ייצור ומתווה הגז. רק בימים האחרונים אנו ערים לסאגות הפוליטיות סביב ההצבעות בכנסת על מתווה הגז הטבעי ונדמה שאנחנו שוב מפספסים משאב חשוב שיכול להזרים הרבה כסף ועצמאות למדינה. אך לא די לסוגיה לזו, עלינו לערוך חשבון נפש נוקב בנוגע לניהול האנרגיה הבאה עלינו לטובה, כך שנוכל להרוויח אותה גם בדורנו וגם בדורות הבאים.

 

בעולם המערבי ניתן לראות כי מדינות ותאגידים נבחנים על פי סטנדרטים של ניהול חכם ויעיל של אנרגיה. נושא ההתייעלות האנרגטית הינו תו תקן של ממש בכל מפעל, או גוף ציבורי שמכבד אותו. ישנם דירוגים של חברות בנושא ניהול אנרגיה, הנקבעים לאחר בדיקות מדוקדקות במספר קריטריונים. החברות המובילות ממנפות את דירוגן הגבוה על מנת למצב את עצמן טוב יותר אל מול הציבור.

 

לעומת זאת, במדינת ישראל נושא זה, לצערנו הרב, לא נמצא באג'נדה. נדמה כי אנו עדיין "תקועים" סביב הטרנד הירוק ואנו לא ממש יודעים כיצד להוציא אותו אל הפועל, בכל הקשור להתנהלות האנרגטית שלנו, הן ברמת המדינה, הן ברמת החברות והן ברמת האדם הבודד. זאת ועוד, לא רק שאג'נדת ההתייעלות האנרגטית אינה מצויה בד.נ.א שלנו, למעשה אנו חוזים בהתדרדרות סביב נושא זה. אם בעבר הלא רחוק היו ניסיונות ברמת המדינה לקדם צעדים של התייעלות אנרגטית, כיום אנו לא רואים אף צעד בתחום - נושא זה לא עלה באג'נדה של אף מפלגה בתקופת הבחירות ונושא זה אף לא נמצא בתכניות של שום גוף.

 

על כך עלינו לערוך חשבון נפש נוקב לקראת השנה החדשה.  עלינו להבין, כי זהו האינטרס של כולנו – מרמת המדינה (הרגולטור) דרך החברות ועד אלינו הצרכנים הפרטיים.

 

על הרגולטור להבין כי רק שילוב של חקיקה ואכיפה להתייעלות אנרגטית, לצד חינוך הציבור הרחב, יביא לשינוי האמיתי. הרגולציה פעלה בעבר על מנת לקדם תחום זה וישנו רצון טוב גם היום. אך אנו עדיין נמצאים בשלבים הראשוניים ביותר לקידום התחום ונחכים אם נלמד מההצלחות של המדינות המערביות שכבר פועלות.

 

החברות, והתאגידים צריכים להתגייס גם כן - להטמיע תשתיות לניהול חכם של אנרגיה, קודם כל לטובתם הפיננסי ולטובת סיפוק הביקושים ההולכים וגוברים מצד לקוחותיהם, אך גם בכדי לנצל את עוצמתם לטובת קידום הנושא.  וגם האזרח הבודד, צריך להבין כי זהו האינטרס הישיר שלו, גם כפוטנציאל כלכלי וגם סביבתי, לזהות ולהחליף מוצרי צריכת אנרגיה בזבזניים למוצרים יעילים יותר.

 

תהליך זה בכל הרמות, יוביל כבר בטווח הזמן הקצר לצמצום דרמטי בהוצאות המשק, יוביל את מדינת ישראל לעצמאות אנרגטית אמיתית , גם בדורות הבאים ויהפוך את האנרגיה שלנו לנקייה ובטוחה יותר לכולנו.

 

פיליפ ברמי, מנכ"ל חברת ניהול האנרגיה שניידר אלקטריק ישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
תחנת הכוח באשקלון
צילום: רועי עידן
מומלצים