שתף קטע נבחר

צילום: AP, רויטרס

בדרך אל הלא נודע: יום בחיי פליטים בגרמניה

משפחת חאבשייח נמלטה מסוריה והצליחה לפלס את דרכה לברלין. משם היא הועברה לעיר קמניץ, אך מסע התלאות לא הסתיים שם והם נאלצו לנדוד לדרזדן. יחד עם החשש מפני שונאי מהגרים וחוסר ודאות לגבי חוקיות השהייה, המשפחה אובדת עצות: "חיים בסיוט"

"אני מפחדת. אני שונאת את זה", פרצה בבכי ראג'ד חאבשייח, בת למשפחה סורית שהיגרה לגרמניה בניסיון למצוא חיים חדשים. סיפור המשפחה הסורית הזו הוא רק אחד מני רבים של תלאות שעוברים פליטים שנעקרו ממדינותיהם בשל המלחמות באזור וחיפשו מוצא באירופה, שמוצפת כעת במאות אלפי מהגרים.

 

המשפחה הסורית הגיעה אחרי יום ארוך ומתיש לעיר קמניץ בסקסוניה. כשירדו מהרכבת נתקלו בני המשפחה בצעיר גלוח ראש שהביט בהם במבט של שנאה, דבר שעורר את חששותיה של ראג'ד בת ה-11. חמשת בני המשפחה הגיעו לבסוף למרכז הקליטה בעיר, ששימש בעבר את הצבא הסובייטי ואת הנאצים במלחמת העולם השנייה, אך קמניץ לא הייתה התחנה האחרונה במסעם המייגע לאושר. 

יורדים מהרכבת ומאושרים אך לרגעים בודדים (צילום: AP ) (צילום: AP )
יורדים מהרכבת ומאושרים אך לרגעים בודדים(צילום: AP )

הבת רג'אד כבר לומדת גרמנית (צילום: AP ) (צילום: AP )
הבת רג'אד כבר לומדת גרמנית(צילום: AP )

 (צילום: AP ) (צילום: AP )
(צילום: AP )

אם המשפחה קוואלה קארים וילדיה היו סחוטים בתום היום המפרך. הם ברחו מדמשק, המופצצת מדי יום, באמצעות סירת גומי קטנה בים התיכון תוך תלות בחסדיהם של מבריחי המהגרים, ואז הגיעו לאוסטריה במיניבוס ומשם לברלין.

 

כשהגיעו למרכז הקליטה, הם לא ציפו למראה המבנה הצבאי המיושן המוקף גדר תיל. "שמעתי מחברים שהמקום הזה לא טוב ושלא מקבלים כאן זרים", אמרה אם המשפחה.

 

מוקדם יותר באותו יום, בדרך לקמניץ, נסעו בני המשפחה הסורית ברכבת וחזו בנוף האירופי הירוק כשהציוד שהם נושאים הוא רק שלוש מזוודות, ושקיות זבל עם נעליים, מעילי חורף וצעצועים. לבסוף הגיעה המשפחה לקמניץ, אך האווירה שם שונה לחלוטין מזו שלה ציפו: שלושה מסגדים עבור פחות מ-500 סורים שמצאו את עצמם בעיר והם בגדר מיעוט בקרב 14 אלף הזרים שמתגוררים שם.

 

"יש לי ספקות לגבי ההגעה שלנו לכאן", מספרת קוואלה קארים. "בעלי מת לפני שלוש שנים אז אני צריכה להחליט. בתוך תוכי, אני עדיין אומרת שטוב שעזבנו את סוריה כי היינו יכולים למצוא את מותנו שם. בכל זאת פחדתי לעשות משהו לא חוקי, אך אני חרדה לגורל משפחתי ואני אעשה הכול בשביל להגן עליהם".

המשפחה הסורית במרכז הקליטה בקמניץ. לא הספיקו להישאר שם זמן רב (צילום: AP ) (צילום: AP )
המשפחה הסורית במרכז הקליטה בקמניץ. לא הספיקו להישאר שם זמן רב(צילום: AP )

 (צילום: AP ) (צילום: AP )
(צילום: AP )

 

בינתיים, ראג'ד מנסה ללמוד לאטה את השפה הגרמנית וממלמלת כמה מילים. אמה מקווה שהיא תוכל ללמוד באוניברסיטה בגרמניה כשתהיה גדולה כדי שיהיה לה עתיד טוב יותר.

 

אבל כאן לא הסתיים המסע של המשפחה הסורית. לאחר שהועברו מיד אחת ליד שנייה בין השומרים במתחם, נאלצו לבסוף בני המשפחה לעזוב את קמניץ ולנדוד שוב. "השומרים רק אמרו לנו שמרכז הקליטה מלא ואף אחד מהם לא דיבר אנגלית או ערבית אז לא ידענו לאן לוקחים אותנו מכאן", סיפרה האם.

 

הם מצאו את עצמם באוהלים על הדשא מחוץ למתחם עד שש בבוקר, אז עלו על אוטובוס ונסעו שעה נוספת יחד עם עוד מאות מבקשי מקלט. לבסוף, ה-GPS בטלפון של הבת הקטנה גילה את היעד: דרזדן. ועדיין המשפחה לא יודעת מה יעלה בגורלה. "אין לנו מושג מה יקרה. אנחנו חיים בסיוט", אמרה הבת רים.

 

גרמניה מעריכה שמיליון פליטים ייכנסו לשטחה עד סוף השנה האזרחית, מתוכם מאות אלפים ממוצא סורי, אפגני ועיראקי. היא צופה נהירה של יותר מ-100 אלף מבקשי מקלט רק בחודש הקרוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים