מנובמבר: תרופה לסוכרת שגם מפחיתה תמותה ב-38%
לראשונה, תרופה מהדור החדש של התרופות להורדת רמת הסוכר בדם, הצליחה להפחית גם את שיעור התמותה המוקדמת מהתקפי לב ושבץ מוחי - אירועים שכיחים בקרב חולי הסוכרת. עוד השנה תגיע התרופה לישראל. תרופה נוספת לסוכרת הוכחה כמורידה שומן בכבד
התקדמות משמעותית בטיפול בחולי סוכרת: ממצאי מחקר חדש גילו כי התרופה ג'רדיאנס, מדור חדש של תרופות לטיפול בסוכרת, הראתה הפחתה בשיעור התמותה והתחלואה מהתקפי לב ושבץ מוחי בחולים. זו התרופה הראשונה לסוכרת, שמוכיחה ישירות השפעה על שיעור המוות המוקדם בקרב החולים. הממצאים פורסמו בגליון החדש של כתב העת הרפואי "ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין".
התרופה ג'רדיאנס, ובשמה הגנרי empagliflozin היא שלישית מדור חדש של תרופות המפחיתות את רמות הסוכר בחולי סוכרת באמצעות מניעת ספיגתו של הסוכר מהשתן. תרופות נוספות לסוכרת העובדות במנגנון דומה, כוללות את התרופה Farxiga ו- Invokana.
התרופה נמכרת במספר מדינות באירופה ובארצות הברית. בישראל אושרה התרופה לשיווק, ותהיה זמינה למבוטחי הביטוחים המשלימים מחודש נובמבר. התרופה גם מועמדת לסל התרופות הקרוב.
ירידה של 38% בסיכון התמותה
המחקר שנערך ב-42 מדינות ובהן ישראל, הוצג השבוע בכנס האירופאי לסוכרת בשטוקהולם. המחקר נמשך 3 שנים וכלל שתי קבוצות: האחת קבוצת בקרה שמנתה 2,333 נבדקים שקיבלה טיפול אחר לסוכרת יחד עם תרופת פלצבו שלא הכילה
מהממצאים עולה כי 194 מתוך אלה שנטלו תרופת פלצבו, המהווים 8.3%, מתו במהלך המחקר, זאת בהשוואה ל-269 איש שמתו מהקבוצה שנטלה את התרופה ג'רדיאנס (המהווים 5.7% מכלל קבוצת הנחקרים). שיעור התמותה ממחלות לב וכלי דם בקבוצת הפלצבו הגיע ל- 5.9% בהשוואה ל- 3.7% בקבוצת המטופלים בג'רדיאנס.
התוצאות הצביעו על כך שהוספת ג'רדיאנס לטיפול התרופתי בחולי סוכרת מבוגרים, הביאה לירידה של 38% בסיכון התמותה כתוצאה מהתקפי לב, שבץ מוחי או בעיה אחרת במערכת הלב וכלי הדם, בהשוואה לאלה שאינם מטופלים בה.
בונוס נוסף: המשקל והיקף המתניים ירדו
אלה שנטלו את התרופה ג'רדיאנס, גם הפחיתו ממשקלם ומהיקף המותניים, הראו ירידה בערכי לחץ הדם, וגם בערכי הכולסטרול ה"רע". עם זאת, בקבוצת המטופלים בג'רדיאנס גם דווח על שיעור גבוה יותר של זיהומים באיברי המין.
עדיין לא ברור מה המרכיב בתרופה ג'רדיאנס שהביא לירידה הזו בשיעור התמותה של המטופלים. על פי ההשערות, לתרופה יש אפקט משתן, המביא לירידה משמעותית ברמות הסוכר ומכאן גם להפחתה בפגיעה באיברים שונים כמו הלב המוח וכלי הדם.
ארבעה מחקרים אחרים על תרופות אחרות לסוכרת, לא הצליחו להראות הפחתה במספר התקפי הלב, שבץ מוחי או תמותה ממחלות לב וכלי דם. מומחים הסבירו כי זו למעשה הפעם הראשונה בה תרופה לסוכרת הראתה יתרונות ישירים על מערכת הלב וכלי הדם, והפחתה בשיעור התמותה.
תרופה נוספת לסוכרת: מפחיתה השומן בכבד
מחקר נוסף שהוצג בכנס הראה כי הטיפול בתרופה המוכרת ויקטוזה, מקבוצת התרופות GLP1 לחולי סוכרת סוג 2, מפחיתה גם את אחוז השומן בכבד. ההערכה היא שכשני שליש מהחולים בסוכרת מסוג 2 סובלים בנוסף ממחלת כבד שומני, מחלה שאין עבורה טיפול מלבד הפחתה משמעותית במשקל והגברת הפעילות הספורטיבית. מחקר חדש שפורסם בכנס הראה לראשונה כי הטיפול בויקטוזה הוביל להפחתה חשובה של 33% בשומן הכבד, זאת בנוסף להפחתה ממוצעת של 4.4 ק"ג במשקל וירידה ממוצעת של 2.6% ברמות הסוכר.
מחלת כבד שומני מעלה את הסיכון לצירוזיס, מחלת כבד קשה המובילה להצטלקות של הכבד, לכשל של הכבד, לצורך בהשתלה ולמוות, לכן יש חשיבות גדולה בהורדת רמות שומן הכבד ומניעת הסיכונים הנובעים ממנו. החוקרים מעריכים כי אחת הסיבות ליעילות נשענת על אחד היתרונות המרכזיים של התרופה, השילוב של יעילות בהפחתת רמות הסוכר יחד עם הורדה במשקל, אולם יתכן ויש גם גורמים ישירים שמובילים ליעילות הטיפול בשומן בכבד.
יעילות ויקטוזה נבדקה גם במחקר משווה מול Lixisenatide ונמצאה יעילות גדולה יותר בהשגת איזון גליקמי (HBa1c), כאשר הירידה בטיפול בויקטוזה עמד 1.83 לעומת 1.21, כלומר הפחתה של 33% יותר ברמות ההמוגלובין המסוכרר לעומת הטיפול השני. ההפחתה במשקל ולחץ הדם היו דומים.
כ-500 אלף חולי סוכרת חיים בישראל, ועל פי ההערכות ישנם עוד כ-300 אלף איש במצב המוגדר "טרום סוכרת", המתבטא ברמות סוכר גבוליות ומעמיד אותם בסיכון מוגבר ללקות בסוכרת מסוג 2 בתוך כמה שנים.
סוכרת מבוגרים מופיעה לרוב כאמור בעשור החמישי לחיים והלאה, אולם יותר ויותר ילדים לוקים בסוכרת זו הקשורה להשמנה ולאורח חיים יושבני שבו אוכלים הרבה וזזים פחות.
על פי הקריטריונים, אבחון סוכרת נעשה על סמך רמת סוכר מעל 125 מ"ג לד"צ בצום, או מעל 200 אחרי העמסת סוכר, או בבדיקת סוכר אקראית מעל 200 בשילוב סימני סוכרת - צימאון, השתנה מרובה, השתנה לילית וירידה במשקל לא מכוונת.