שתף קטע נבחר

 

השמאל ישרוד בשלטון? יוון חוזרת לקלפי

מחר יכריעו היוונים אם ההימור של אלכסיס ציפראס להתפטר וללכת לבחירות היה מוצלח. לקראת קרב צמוד מול השמרנים ואחרי שאכזב רבים בגלל פניית הפרסה מול האיחוד האירופי, הוא מנסה להחזיר את הבוחרים שהעלו אותו לשלטון. ומי מתמקד במשבר המהגרים? המפלגה הניאו-נאצית

ישחזר את ההצלחה? ציפראס בעצרת האחרונה השבוע (צילום: AP) (צילום: AP)
ישחזר את ההצלחה? ציפראס בעצרת האחרונה השבוע(צילום: AP)
 

ביוון ובאירופה ממתינים לבחירות מחר (יום א') שצפויות להיות צמודות ועשויות להסתיים ללא הכרעה ברורה. משבר המהגרים לא עומד במרכז מערכת הבחירות, והמפלגות שמתחרות על השלטון מתמקדות בנושא הכלכלי.

 

עוד סיפורים מרתקים בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

באירופה עוקבים מקרוב אחרי הבחירות שהוכרזו אחרי התפטרותו של ראש הממשלה אלכסיס ציפראס, שרצה לדכא מרד במפלגתו שהקשה עליו ליישם את הרפורמות הכלכליות. המנצח יצטרך לפקח על הרפורמות הנוקשות שנקבעו במסגרת תוכנית חילוץ של 86 מיליארד אירו.

ציפראס במפגש עם צעירי מפלגתו בקפה באתונה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ציפראס במפגש עם צעירי מפלגתו בקפה באתונה(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

חוגגים את ניצחון ה"לא" במשאל העם ביולי (צילום: AP) (צילום: AP)
חוגגים את ניצחון ה"לא" במשאל העם ביולי(צילום: AP)

חוגגים את תוצאות משאל העם ביולי    (צילום: רויטרס, עריכה: רונה פפר)

חוגגים את תוצאות משאל העם ביולי    (צילום: רויטרס, עריכה: רונה פפר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ונגלייס מיימרקיס. בדרך למהפך? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ונגלייס מיימרקיס. בדרך למהפך?(צילום: AFP)

עצרת של "הדמוקרטיה החדשה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עצרת של "הדמוקרטיה החדשה"(צילום: AFP)
 

הסקרים האחרונים אתמול הראו ש"סיריזה", מפלגת השמאל של ציפראס, מובילה ביתרון קטן (בין 0.7 ל-3 אחוזים) על המפלגה השמרנית שאותה הדיחה בינואר, "הדמוקרטיה החדשה" בראשות ונגליס מיימראקיס. בינואר עלתה "סיריזה" לשלטון עם 36% אחוזי תמיכה. בסקרים האחרונים התמיכה בה נעה בין 28 ל-32 אחוזים.

 

כרגע נראה ששתי המפלגות לא יזכו ב-38% מקולות הבוחרים, שדרושים לרוב בפרלמנט בן 300 המושבים, והמפלגה שתזכה תקים ממשלה רחבה. החוק היווני מעניק למפלגה שמגיעה ראשונה בונוס של 50 מושבים.

 

המפלגות הקיצוניות ירוויחו מהמצב הכלכלי?

מפלגת "הדמוקרטיה החדשה", כמו "סיריזה", התחייבה לפעול בכפוף לתוכנית החילוץ האירופית, למרות שבין שתי המפלגות קיים פער על חלק מהדרכים ליישם אותה. "המטרה שלנו היא שמדינות אירופה לא יצטרכו לתת לנו יותר הלוואות בגלל שאנחנו רוצים סוף סוף לסיים את המשבר", אמר מיימרקיס בראיון לעיתון הגרמני "בילד".

 

חלק מהיוונים שמתנגדים לתוכנית החילוץ פונים למפלגות קיצוניות. המפלגה הניאו-נאצית "השחר המוזהב", שמתבטאת בחריפות נגד גל ההגירה ליוון, מקווה לזכות בתמיכת מתנגדי ההגירה ומדורגת שלישית בסקרים - אם כי בפער ניכר של 6%. המפלגה הקומוניסטית KKE התברגה למקום הרביעי (5.7%). מפלגה מסקרנת נוספת היא "האחדות העממית", מורדים שפרשו מ"סיריזה" במחאה על תוכנית החילוץ. שר האוצר לשעבר של ציפראס, יאניס ורופאקיס, הביע תמיכה במפלגה החדשה.

פנסיונרים בתור לבנק באתונה, ביולי (צילום: AP) (צילום: AP)
פנסיונרים בתור לבנק באתונה, ביולי(צילום: AP)
 

תורים לכספומטים ביוון בשיא המשבר הקיץ (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תורים לכספומטים ביוון בשיא המשבר הקיץ(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מהומות בהפגנה של "השחר המוזהב" נגד מהגרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מהומות בהפגנה של "השחר המוזהב" נגד מהגרים(צילום: רויטרס)

בנאומו האחרון אתמול באתונה ניסה ציפראס לזכות בתמיכה מחודשת של המצביעים המאוכזבים מהבחירות בינואר, שכועסים על ציפראס שחזר בו מהבטחתו לסיים את הצנע שמלווה את תוכנית החילוץ הבינלאומית. "אסור שנפסיד אף קל, ושנובס בגלל שלא מגיעים להצביע", הוא אמר בעצרת שבה לא הורגשה ההתלהבות שהייתה בעצרות לפני הבחירות בינואר.

 

ציפראס נבחר בינואר על תקן המתנגד החריף לצעדי הצנע, אך אכזב רבים ביולי כשעשה "פניית פרסה" וסיכם על תוכנית החילוץ עם הנושים למרות "לא" גורף במשאל העם. למרות ההבטחות שלא התממשו, רבים מאמינים שהוא פועל "מהלב" בניגוד למנהיגי עבר שנתפסו כמושחתים.

 

"ניצחון של סיריזה יהיה מסר חזק לאירופה", אמר ציפראס והתייחס למשבר הפליטים ולמצב הכלכלי ביבשת. "האם אנחנו רוצים 'אירופה של צנע' או 'אירופה של דמוקרטיה וסולידריות?", שאל את תומכיו באתונה.

  

בינתיים נראה שהיוונים התעייפו מהפוליטיקה. מחר תהיה הפעם השלישית השנה שהם הולכים לקלפיות, אחרי הבחירות בינואר ומשאל העם על תוכנית החילוץ.

באי היווני קוס אמר סוכן נסיעות לרויטרס כי היוונים "משועממים ושאננים" וכי הפעם לא הגיעו פוליטיקאים לקמפיין בחירות באי. "אני חושב שהם פוחדים לבוא", אמר מוכר אופניים בקוס. "אנשים כועסים, אין שום דבר שכבר אפשר להגיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ישמור על הכיסא? ציפראס
צילום: רויטרס
מומלצים