נאום בר אילן של לפיד: נתניהו מסכן את המדינה היהודית
שש שנים לאחר הנאום שבו הכריז נתניהו על תמיכה בעקרון שתי מדינות לשני עמים, פרש יו"ר יש עתיד את משנתו המדינית, הציע להיפרד מהפלסטינים ותקף בחריפות את ראש הממשלה: "הוא הפך את הממשל האמריקני לאויב ונכשל בהענקת ביטחון לאזרחי ישראל". ח"כ מרב מיכאלי: "ברוך הבא לפיד, גילית באיחור של 13 שנה שיש הצעה לפתרון הסכסוך"
מתקפה חזיתית במוסד האקדמי: שש שנים לאחר נאומו באוניברסיטת בר אילן של ראש הממשלה בנימין נתניהו, נאום שבו הביע תמיכה בעקרון שתי מדינות לשני עמים, נשא הבוקר (יום א') יו"ר יש עתיד יאיר לפיד "נאום בר אילן" משלו. ynet העביר את הנאום מאוניברסיטת בר אילן בשידור חי.
נאומו של לפיד, שהוקדש לחזון המדיני ולתוכנית המדינית של מפלגתו, התרכז במתקפה חריפה על ראש הממשלה נתניהו, על רקע הסכם הגרעין שעליו חתמו המעצמות עם איראן. "נתניהו צדק לגמרי בכך שנאבק בהסכם הזה, מדובר בהסכם רע ובעייתי, והוא הופך את איראן לשחקן מרכזי – ומה שיותר גרוע, לשחקן לגיטימי במזרח התיכון. נתניהו כשל במאבקו נגד הסכם הגרעין. נתניהו נכנס לפוליטיקה האמריקנית ביהירות וברגל גסה, ופגע באינטרסים הישראליים".
לפיד אמר עוד כי נתניהו "לא קרא נכון את המפה של אמריקה החדשה, שהשתנתה מאוד בעשור האחרון, הפך את הממשל לאויב, הפך את המפלגה הדמוקרטית לאויב, והפך את ממשלת ישראל לגרורה של המפלגה הרפובליקנית. הוא יצר עימות חזיתי עם הממשל בדיוק ברגע שבו היינו הכי זקוקים לממשל".
לפיד אמר עוד בנוגע לראש הממשלה כי "במשך חודשים הוא ואנשיו אמרו לכל מי שהיה מוכן לשמוע שהוא יודע איך לנצח את הנשיא בקונגרס, ואז הוא הפסיד בקונגרס הפסד מוחץ. זה לא היה הפסד בנקודות, זה היה הפסד בנוק-אאוט. המשבר הזה הוא לא זמני, הוא לא ייגמר ביום שהנשיא אובמה יעזוב את הבית הלבן. זה עימות שמשליך על הממשל כולו. הוא קורע ומפצל את יהדות אמריקה, החליש באופן משמעותי את איפא"ק, ומה שהכי חמור, העולם הערבי מודע לו מאוד. הערבים רואים את זה. היחסים המיוחדים שלנו עם ארצות הברית היו תמיד חלק מההרתעה הביטחונית הישראלית מול גורמים עוינים במדינות ערב. והעימות מולם פגע ופוגע בהרתעה שלנו".
לפיד טען בנאומו כי ראש הממשלה נתניהו הוביל להידרדרות המצב הביטחוני של ישראל: "שבע שנים נתניהו הוא ראש הממשלה. שבע שנים הוא אומר לנו 'עכשיו זה לא הזמן לעשות מהלכים'. פעם זה הגרעין האיראני, פעם זה האביב הערבי, עוד פעם הגרעין האיראני, ואז יש עוד סבב בעזה, ואז יש בחירות, תמיד יש משהו. תמיד יש סיבה לא לעשות כלום, למשוך רגליים ולברוח מהצורך לקבל החלטות. ואת כל זה הוא עושה תוך שהוא מוכר לציבור הישראלי שהוא הפוליטיקאי הישראלי היחיד שיש לו מספיק ניסיון כדי להיות ראש ממשלה. שבע שנים של הידרדרות ביטחונית ומדינית זה לא ניסיון, זה כישלון".
בהמשך נאומו ציין לפיד כי נתניהו נכשל גם בעזה והוביל לחיזוק חמאס ולהידרדרות המצב הביטחוני בירושלים: "ביום שישי ירו קסאמים וגראדים על אשקלון ושדרות. אין אזרח ישראלי אחד שלא יודע שזה עניין של כמה חודשים ויהיה עוד סבב לחימה. הטילים בדרך, את המנהרות בונים שוב. נתניהו נכשל בהענקת ביטחון לתושבי ירושלים. אפילו את ירושלים, אפילו את סלע קיומנו הוא לא חיזק. העיר בוערת. יידויי אבנים ובקבוקי תבערה הפכו לחלק מחיי אזרחיה היהודים, האחיזה שלנו בשכונות הערביות לא קיימת, פיגועי היחידים בעלייה מתמדת, וכל מה שהוא עושה זה לקיים דיונים שהוא כבר קיים בעבר מפני שאין לו שום תוכנית".
"50 מנדטים לרשימה המשותפת"
עוד טען יו"ר יש עתיד כי נתניהו נכשל גם מול חיזבאללה, בניהול היחסים עם רוסיה, מול אירופה כולה ובמדיניות החוץ. "נתניהו נכשל בניהול התהליך המדיני מול הפלסטינים. פעם אחת, פה, באוניברסיטה הזו, הוא העז לומר 'שתי מדינות לשני עמים', ומאז הוא לא עשה כלום חוץ מלחזור בו מדי פעם ואז לחזור בו מזה שהוא חזר בו. השורה התחתונה היא ברורה: נתניהו לא נותן לנו ביטחון".
לפיד סקר את החזון המדיני של מפלגתו הקורא להיפרדות מהפלסטינים. לדבריו, "המשך המצב הקיים מול הפלסטינים מאיים על עצם קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית. ישראל אינה יכולה להרשות לעצמה לנסות לבלוע אל קרבה 3.5 מיליון פלסטינים – בעזה וביהודה ושומרון. זה מאיים על כל מה שחשוב להמשך קיומה של המדינה היהודית".
הוא הוסיף בהקשר זה כי "זה מאיים על הרוב היהודי בישראל, זה מאיים על האופי היהודי של מדינת ישראל, מאיים על המשך היותנו מדינה מערבית מתקדמת, מקשה עלינו להיאבק באיומי הטרור על גבולותינו. כי במוקדם או במאוחר – וכנראה במוקדם – יבואו אלינו הפלסטינים, בגיבוי מלא של העולם, ויגידו לנו, 'הבנו, אתם לא באמת מתכוננים לתת לנו מדינה, אז תנו לנו להצביע. תנו לנו זכויות אזרחיות'".
לפי נבואת הזעם של לפיד בנוגע לפלסטינים, "הם יתחילו בירושלים. בעלי תעודות הזיהוי הכחולות בירושלים ילכו להצביע לבחירות המוניציפליות. תחשבו על תסריט האימים הזה: הם ילכו להצביע ולנו יהיה ראש עיר פלסטיני שאחראי על זמני התפילות בכותל המערבי. ואחר כך הם יבקשו להצביע לכנסת. זאת התוכנית שלהם. כי הם יודעים שאם נגיד להם 'לא', נפסיק להיות דמוקרטיה ויוציאו אותנו ממשפחת האומות. אם נגיד להם 'כן', הם ילכו לקלפי והרשימה המשותפת לא תהיה 13 מנדטים – היא תהיה 50 מנדטים, וישראל תחדל להיות מדינה יהודית. אם לא ניפרד מהפלסטינים, יהדותה של ארץ ישראל עומדת בסכנה".
"היפרדות תציל את האופי היהודי של ישראל"
יו"ר יש עתיד הדגיש כי היוזמה של מפלגתו תיתקל בספקנות, אך ציין "דווקא מול ההתפרקות של המזרח התיכון, אנחנו צריכים לחשוב במונחים של ניצול הזדמנויות. בעולם הערבי, וגם אצל הפלסטינים, יש גורמים שרוצים לשתף אתנו פעולה. אם לא נעשה משהו, אנחנו מזמינים על עצמנו התקפות. אסור לנו להגביל את המדיניות שלנו רק לאפשרויות הגרועות. אנחנו צריכים להגדיר לעצמנו חזון ברור, ואז לחתור למימושו. מי שאינו מגיב לשינויים, השינויים פונים נגדו. לשם צריך להוביל את מדינת ישראל. היפרדות מן הפלסטינים, שתותנה בסידורי ביטחון נוקשים, תציל את האופי היהודי של מדינת ישראל".
בסיום נאומו שב לפיד על רעיון קידום הסדר אזורי על בסיס הצהרה משותפת ואמר: "אנחנו חייבים לילדים שלנו יותר. אנחנו לא יכולים להוריש להם מדינה שכל שנה הולכת לסבב בעזה. שמלבנון מכוונים אליה מאות ואלפי טילים. שהבידוד הבינלאומי שלה הולך וגובר. אנחנו צריכים לעשות הכול כדי לא להוריש להם את הבעיות האלה. השליחות שלי היא להביא את השינוי הזה. אני מקווה שאתם מרגישים אותו דבר, מפני שאתם לא צופים שיושבים ביציע באולם הקולנוע של חיינו. הבעיות שתיארתי כאן כוללות אתכם. זה כולל את כל מי שאכפת לו, כל מי שמבין שכך זה לא יכול להימשך, כל מי שיודע שמגיע לנו יותר ממה שאנחנו מקבלים היום".
בתקופה האחרונה הרבה שר האוצר לשעבר לתקוף את נתניהו. בתחילת החודש, לאחר שנשיא ארצות הברית ברק אובמה הבטיח את העברת הסכם הגרעין עם איראן בקונגרס, אמר לפיד: "נתניהו צריך להתייצב מול אזרחי ישראל ולהגיד: 'נכשלתי'. הוא חשב שינצח את הנשיא בסנאט ונכשל. זה כישלון אדיר. נתניהו עוסק בהרס תוקפני של היחסים עם ארצות הברית, לזה נתניהו מוביל".
ח"כ מרב מיכאלי, יו"ר סיעת המחנה הציוני, הגיבה לנאום לפיד בעמוד הפייסבוק שלה: "מי שהביא לנו את ה'זועביז' גילה עכשיו שכבר 13 שנה יש הצעה לפתרון הסכסוך על השולחן. אני מברכת את יאיר לפיד שגילה את יוזמת השלום של הליגה הערבית ומצטרף למפלגת העבודה והמחנה הציוני שכבר שנים דוגלות במשא ומתן על בסיס היוזמה למען בטחון ישראל, סוף הסכסוך ושלום עם שכנותינו".
"יוזמת השלום הוצעה לישראל בשנת 2002 והציעה נורמליזציה מלאה עם כל מדינות ערב ומדינה פלסטינית על בסיס גבולות 67', וגם הסכמה לחילופי שטחים", הזכירה ח"כ מיכאלי. "ישראל לא ענתה ליוזמה הזאת עד היום. המחנה הציוני ומפלגת העבודה הכירו בכך וכבר מזמן זה חלק מהמצע שלנו. ברוך הבא, יאיר. מעניין מה תגלה מחר".
בנאום בר אילן ב-2009 דיבר נתניהו בפעם הראשונה בחייו על "מדינה פלסטינית". "נהיה מוכנים לקבל מדינה פלסטינית מפורזת לצד המדינה היהודית", אמר נתניהו, והביע תקווה לראות "שני עמים חופשיים החיים זה לצד זה, לכל אחד דגל, המנון ושלטון משלו".
נתניהו הציב אז כמה תנאים לכינון המדינה הפלסטינית, בהם – הכרה בישראל כמדינת הלאום היהודי, לא לחזרת הפליטים הפלסטינים והבטחת שלמותה של ירושלים כבירת ישראל. לפני הבחירות האחרונות הבטיח נתניהו כי אם ייבחר, לא תקום מדינה פלסטינית, אך אחריה טען: "אני לא חוזר בי מנאום בר אילן".
יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ צחי הנגבי, הגיב לנאום "החזון של לפיד", וטען כי הוא "חושף את בורותו המדינית ואת חוסר ההבנה הבסיסי שלו בענייני ביטחון וחוץ". לדבריו, בנושא איראן וארה"ב, "לולא המערכה רבת השנים שהוביל ראש הממשלה נתניהו לגיוס העולם נגד תוכנית הגרעין של איראן ולהטלת סנקציות חריפות על כלכלתה, היה כבר המשטר הקנאי בטהרן חמוש מזה זמן בנשק גרעיני". עוד הסביר הנגבי כי "תאוריית הקרע המופרכת שלפיד מייחס ליחסינו עם ארה"ב קורסת אל מול העובדות - הן הממשל והן המועמדים לנשיאות משתי המפלגות מדגישים את מחויבותם המוחלטת לביטחון ישראל; רה"מ ייפגש בקרוב עם מזכיר המדינה ועם הנשיא האמריקני, שר הביטחון ייפגש עם מקבילו שר ההגנה של ארה"ב, ומפגשים אלה יעמיקו את שיתוף הפעולה ההדוק ממילא בין המדינות".