דלת סגורה: לשרוד את גיל ההתבגרות של הילדים
שתיקות רועמות, דיבור מעצבן, טריקת דלתות ועצבים לא מובנים. רוצים להימנע מכל זה או לפחות להתמודד עם המצב כמו שצריך? קבלו 10 טיפים שיעזרו לכם לעבור את גיל ההתבגרות של הילדים בהצלחה, עד כמה שאפשר
זה מתחיל בסביבות גיל תשע או עשר. אצל כל ילד זה מגיע אחרת, בעוצמות שונות ובהתנהגויות שונות. זה מבלבל. מצד אחד הם יכולים להתנהג כאילו הם מאוד בוגרים וברגע אחר מסוגלים לבכות על הממתקים שלא קנית להם לטיול השנתי.
הם מוצפים רגשית, מבולבלים, ולפעמים אנחנו פשוט לא יודעים למה לצפות. ואז זה מגיע: עימותים, מריבות, ויכוחים, רצונות ודרישות, הרבה אי נחת ואי שביעות רצון, וערעור על כל החוקים שהצבנו עד היום.
אסטרונומיה וצ'י קונג: 10 חוגים הכי מקוריים
כתגובה לכל זה אנחנו כהורים שואלים את עצמנו מה קרה לילד המקסים שלנו? איפה טעינו? מה עשינו לא נכון שהילד שלנו מתנהג כך? אז זהו שכנראה שזה ממש לא קשור בכם ופשוט שלב הכרחי בהתפתחות שלו.
לגיל ההתבגרות יש תפקיד: לעזור למתבגר לגבש את הזהות שלו ולהפוך אותו לאדם עצמאי ובוגר. לצורך הגעה לשלב האחרון יש כמה שלבים בדרך שכוללים הרבה פעמים מרד, בעיטה בכל מה שחשוב לכם, התנגדות כללית, ורצון לגחך ולערער על מי שאתם ועל הערכים והאמונות שלכם ההורים.
מוטרדים מהשינויים שעוברים על הילד שלכם? לא בטוחים איך להגיב ומה לעשות? מרגישים שההורות שלכם זקוקה לריענון והתאמה לגיל? אתם צודקים.
הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לשרוד את התקופה הלא פשוטה הזו:
1.שימו את עצמכם בנעליים של המתבגר
נסו להיות אמפתיים ולהיזכר איך זה מרגיש להיות מתבגר. אנחנו כבר הספקנו לשכוח מגיל ההתבגרות שלנו אבל כדאי להיזכר בחוויות ובתחושות כדי להבין קצת יותר מה עובר על הילד שלנו. בנוסף: קראו כמה שיותר והבינו כמה שיותר על הגיל והתופעות שלו. ככל שתדעו יותר כך תירגעו ותדעו למה לצפות.
2. בדקו את עצמכם ואת סגנון ההורות שלכם
עד כמה אתם שתלטניים ועד כמה אתם מאפשרים למתבגר להביע את עצמו ולהיות מי שהוא רוצה להיות? האם אתם סובלניים להבעת דעות שונות משלכם? האם אתם סומכים על המתבגר ומאפשרים לו עצמאות? גיל ההתבגרות מציב אותנו במצב שגם ההורות שלנו צריכה לעבור שינויים ושיפורים.
מה שעבד בעבר כבר לא מתאים לילד מתבגר ולכן חשוב לבצע חשיבה והתאמה בהתאם למצב ולגיל של המתבגר שלנו. אל תמשיכו להתייחס אליו כמו ילד קטן כי זה פשוט לא יעבוד. הקדישו מחשבה לדברים שאתם יכולים לשנות בגישה שלכם ובהתנהלות מול הילד.
דו"ח עולמי: האם מחשבים בבתי ספר תורמים להישגי התלמידים?
3. הקשיבו למתבגר
אל תצפו לנהל תקשורת חד צדדית. כבדו את הילדים והקשיבו להם. מצאו מקומות בהם אתם יכולים להיות גמישים ופתוחים לקבל את דעתם ולשנות את דעתכם. לפעמים פשוט להיות איתם ולהבין אותם במקום להרצות ולדבר ייתן להם בדיוק את ההרגשה לה הם זקוקים. תנו להם להרגיש שאתם רואים אותם, מקבלים אותם ומעריכים את דעתם.
4. אל תוותרו על שיחות
לפעמים נראה לנו שהמתבגר לא מעוניין לשוחח אבל שיחות חשובות. כדאי לדבר על דברים ולא לחכות שיהיה מאוחר.
נהלו שיחות פתוחות על מיניות, זוגיות, המחזור החודשי וקרי לילה. כל אלו הם נושאים חשובים שכדאי לדבר עליהם. שוחחו הרבה לפני שזה נראה רלוונטי ושימרו על תקשורת פתוחה.
5. הגדירו ציפיות וחוקים שחשובים לכם
מותר לכם לדרוש ולצפות. הם עדיין ילדים וזקוקים שתגדירו עבורם מה מותר ומה אסור, מה מקובל עליכם ומה לא מקובל. כדאי שידעו מה מצופה מהם מבחינת עזרה בבית, לימודים, יציאה לבילויים ועוד. הסבירו ותאמו ציפיות על מנת שהדברים יהיו ברורים.
איך תעזרו לילדים עם שיעורי הבית?
6. נהלו בחכמה את המאבקים שלכם עם המתבגר
תחשבו טוב ותבחרו על מה להתעקש ועל מה לוותר. שמרו על כמה דברים קריטיים שעליהם אתם לא מתפשרים. עזבו את כל השאר. כל מה שאפשר לשחרר שחררו ואל תאבקו על דברים זמניים ולא חשובים.
7. לצחוק יש אלמנט מרפא
השתמשו בו כדי לשמור על אווירה טובה בבית . אל תהיו כל כך רציניים ומצאו הזדמנויות לשימוש בהומור וצחוק יחד עם המתבגר שלכם. קחו בקלות, אל תחסכו בחיוכים ובמילים טובות . רגעי צחוק יכולים לאזן רגעים קשים ומורכבים יותר.
8. אל תעלבו ואל תיקחו דברים באופן אישי
זכרו תמיד שאתם המבוגרים ואתם ההורים. הוו דוגמה לתקשורת טובה ולא לברוגזים ילדותיים. לימדו את הילדים להתמודד עם עימותים באופן בוגר, להביע את עצמם ואת הרגשתם ולהגיד מה הם צריכים או רוצים. ככל שתשקיעו בתקשורת שלכם עם המתבגר כך יהיה לכם קל יותר להתמודד עם סיטואציות שונות.
לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו
9. התמקדו בחיובי
תזכירו לעצמכם כל הזמן את הדברים החיוביים והכוחות והחוזקות של הילד. התבוננו על המתבגר בעיניים חיוביות ומצאו על מה אפשר לחזק ולתגמל. במקום להעיר ולבקר מצאו הזדמנויות לעודד ולחזק אותם על התנהגות טובה ועודדו אותם בזמנים קשים ובאכזבות. למרות שזה נראה כאילו לא אכפת להם הם עדיין זקוקים לאישור שלכם ולאהבה וקבלה שלכם ללא תנאי.
10. תדאגו לעצמכם
קחו אוויר, נשמו עמוק, מצאו דרכים להירגע ולמלא מצברים. זה לא פשוט להיות הורה למתבגר. שימרו על עצמכם ומיצאו מקורות תמיכה. כשלכם יהיה טוב יהיה לכם יותר קל להיות סבלניים, להתגבר על התקופה הלא פשוטה הזו ולהיות הורים טובים יותר.
גם אם עכשיו קשה קצת, בסוף זה עובר והם עוד יאמרו לכם תודה על הכול. צפו בסרטון בו "ילדים גדולים" אומרים תודה לאמם ונותנים דוגמאות מוצלחות במיוחד:
הכותבת היא אמא לארבעה ילדים, מדריכת הורים
פרטנית בקליניקה בחולון ומנחת קבוצות הורים מהמרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים.