מיליון דולר במזרון: איך מפקידים בלי להסתכן?
מחזיקים בבית סכומי כסף גדולים במזומנים? לא בטוח שבבנק יסכמו לקבל את הכסף, מחשש להלבנת הון. בנוסף, גם רשויות המס עשויות לדרוש הסברים ואף לגבות סכום נכבד. מה מומלץ לעשות?
ישראלים רבים מחזיקים סכומי כסף גדולים במזומן בביתם, תוך סיכון משמעותי לחשיפה לדין הפלילי.
- דיווח אנונימי: הון של מיליארדים בהנחת מס
במקרים מסוימים, מדובר דווקא בכספים לגיטימיים לחלוטין כמו כספי ירושה או כספים שנתקבלו במתנה, אך אותם אנשים חוששים להפקיד את הכסף בבנקים והם מחזיקים אותם במקומות מסתור בבית. אלא שאחזקת כסף במזומן, אפילו בכספת, חושפת את הבעלים לסיכונים רבים, ובכלל זה גניבה, אובדן, ירידת ערך הכסף, וכמובן חשיפה להליכים פליליים.
בנוסף לכך, אנשים המחזיקים כספים בסכומים גדולים במזומן בביתם מספרים שהם סובלים מנדודי שינה וחוששים כל הזמן מהבלתי-צפוי. כפי שאסביר להלן, קיים פתרון מעשי, מוגבל בזמן, לסכומי הכסף הגדולים בבית. יש לבחון שימוש באפשרות הזאת על מנת "להלבין" את הכספים ולאפשר שימוש בהם בצורה יעילה.
מדוע אנשים מחזיקים במזומן?
פק"מ בלטה הוא ביטוי להחזקת סכומי כסף גדולים במזומן בבית. הביטוי היה נפוץ במיוחד בשנות השמונים, והוא תיאר פרקטיקה של המרת מטבע ישראלי, בדרך כלל לדולרים, ואחסנתם מתחת לבלטות בחדר השינה. גם היום, התופעה של אחסנת סכומים גדולים של מזומן בבית נפוצה מאוד, ולא רק אצל בעלי מקצוע חופשיים, סוחרים ויהלומנים. נראה כי מה שמשותף לכל האנשים המחזיקים בבית מזומן, הוא מידת אמון נמוכה מאוד במערכות השלטוניות והבנקאיות.
ניתן להבין חששות אלה, בין היתר, בהסתמך על אירועים שונים מהשנתיים האחרונות. כך לדוגמה בקפריסין, הממשלה הלאימה בשנת 2013 כספים בחשבונות בנק, ואין שום בטחון שהדבר הזה לא יחזור על עצמו במדינות אחרות ובכלל זה בישראל. ביוון, היו השנה הגבלות חמורות על משיכת כספים מהבנקים. עם זאת, ככל שמדובר בסכומי כסף גדולים, הסיכונים הרבים, ובכלל זה גניבה, ירידת ערך, והליכים פליליים, אינם מצדיקים את אחזקת המזומנים בבית.
האם ניתן להפקיד את המזומן בבנק?
מבחינה עקרונית, אין כל בעיה בהפקדת מזומן בבנק. אלא, שאם יש לכם בבית מיליון דולר במזומן, או אפילו סכום נמוך מזה, והחלטתם להפקידו בבנק, אתם עשויים להיתקל בסירוב מצד פקידי הבנק.
הבנקים מסרבים לקבל להפקדה סכומי מזומן גדולים, מהחשש שיאשימו אותם בשיתוף פעולה להלבנת הון והעלמת מסים. הבנקים יבקשו לקבל הסברים על מקור הכסף תוך תמיכת הטענות במסמכים אותנטיים.
אם אפקיד מזומן, האם ידווחו עלי לרשויות?
בעיקרון, אם הפקדתם בבנק סכומים שהם מעל 50,000 שקל, הבנק מחויב בדיווח אוטומטי לרשות לאיסור הלבנת הון במשרד המשפטים, וזאת ללא שיקול דעת של הבנק. זאת ועוד, הבנקים נדרשים לדווח לרשות לאיסור הלבנת הון על פעולות נוספות של לקוחות, ללא קשר לסכומים, אשר נראות לבנק כבלתי רגילות, והחורגות מדפוסי הפעילות הרגילים בחשבון.
העברת מידע מהבנקים תהיה בעתיד גם לרשות המסים, זאת בהתאם לחקיקה חדשה המקודמת בימים אלה. בהתאם לחקיקה החדשה, רשות המסים תוכל לקבל מידע הכולל יתרות, הפקדות משיכות ותשלומי ריבית על לקוחות מסוימים. המידע הזה יגיע ליחידת החקירות ברשות המסים, אשר תוכל בהסתמך על המידע לדפוק לכם על הדלת בשש בבוקר, לערוך חיפוש מדוקדק בבית ולעכב אתכם לחקירה.
מה הפתרון למזומן שיש בבית?
אחד הפתרונות הטובים ביותר ביחס למזומנים בהיקף כספי גדול, הוא להגיש בקשה לרשות המסים במסגרת הנוהל לגילוי מרצון. ניתן כיום להגיש בקשות אנונימיות ללא חשיפת שמות הנישומים, ולנהל משא ומתן ביחס להכשרת הכספים. הניסיון מלמד כי ניתן להגיע להסדרים טובים מול רשות המסים בעניין זה. לאחר הכשרת הכספים ברשות המסים, ניתן יהיה להפקיד את כל המזומן בבנק. בניגוד לפק"מ בלטה הנושא תשואה שלילית בלבד, אם מפקידים את המזומנים בבנק ניתן, בנוסף ליתרונות הברורים מהמהלך, גם לנהל את הכספים בתבונה ובכך להשיג תשואה טובה על הכסף.
אבי נוב הוא עורך דין לדיני מיסים ומומחה למיסוי בינלאומי