שתף קטע נבחר

פריצת דרך: פותח חיסון נגד הזיהום השכיח ביותר בבתי"ח

חברת מרק הודיעה כי הצליחה לפתח נוגדן נגד החיידק קלוסטרידיום דפיצילה, הגורם למיליוני מקרי הדבקה בשנה בקרב מאושפזים ברחבי העולם, ולתמותה של אלפים. המחקר הראה כי הנוגדן הצליח למנוע הדבקה מחודשת בחיידק

התקדמות משמעותית במלחמה באחד הזיהומים השכיחים ביותר בקרב מאושפזים: ענקית התרופות מרק הודיעה כי הצליחה לפתח חיסון, אשר מונע הדבקה בחיידק האלים קלוסטרידיום דפיצילה הגורם לאלפי מקרי מוות בשנה בקרב מאושפזים. חברות נוספות עובדות במקביל על פיתוח חיסונים נוספים נגד החיידק, שמגלה עמידות עיקשת לאנטיביוטיקה.

 

קראו עוד על זיהומים בבתי חולים:

תגלית ישראלית תמנע זיהום בבתי"ח בעולם

חשד: הזיהום בנשים שעברו IVF - מאמפולה מזוהמת

"מוות של פג מזיהום הוא משהו שלא צריך להתרחש"

 

חברת מרק הציגה אתמול את תוצאותיהם של המחקרים הקליניים הסופיים (שלב 3) שמצאו שהטיפול בחיסון bezlotoxumab המכיל נוגדן יחודי נגד החיידק, הפחית את סיכון ההדבקה המחודשת בחיידק ב- 85%, כאשר הוא ניתן יחד עם טיפול אנטיביוטי. המחקרים גם לא גילו תופעות לוואי יחודיות בקרב המטופלים בחיסון.

 

בכנס מחלות זיהומיות בסן דייגו, אמר סגן נשיא המחלקה למחקר קליני במרק, ניק קרטסוניס: "הזיהום בקלוסטרידיום עמיד לאנטיביוטיקה ונוטה לחזור שוב ושוב. הסיכון להדבקה חוזרת מגיע ל-40 עד 60 אחוזים". החברה מסרה עוד כי עד סוף השנה, תגיש לרשויות התרופות בעולם בקשה לאישור התרופה.

 

החיידק תוקף בעיקר מאושפזים בבתי חולים, וגורם לשלשולים קשים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החיידק תוקף בעיקר מאושפזים בבתי חולים, וגורם לשלשולים קשים(צילום: shutterstock)

 

חיידק עמיד וחמקמק

קלוסטרידיום דיפיצילה נחשב לחיידק השכיח ביותר בקרב מאושפזים בבתי חולים בעולם. כשלושה מיליון איש בארצות הברית, ואלפים בישראל, סובלים מדי שנה מזיהום, המתפשט בעיקר בבתי חולים, במוסדות סיעודיים ובמרפאות. על פי ההערכות, גורם החיידק ל-29 אלף מקרי תמותה בשנה בארה"ב, ולמאות בישראל.

 

הקלוסטרידיום דפיצילה משתלט על אוכלוסיית החיידקים במעיים, לאחר שטיפול אנטיביוטי ממושך הביא למות החיידקים

ה"טובים" במעיים. כך, גורם החיידק לשלשולים ממושכים העלולים להיות מסכני חיים.

 

הטיפול האנטיביוטי כנגד קלוסטרידיום דיפיצילה עובד רק על 15 - 26 אחוזים מהמטופלים שנדבקים בו, ולאחר טיפולים חוזרים ונשנים – האנטיביוטיקה כבר אינה יעילה.

 

במקום חיסון: השתלת צואה

בשנה האחרונה חלה התפתחות נוספת בטיפול בקלוסטרידיום דפיצילה, באמצעות השתלת צואה. מדובר בשיטה המוכרת כבר מימי סין העתיקה, אז טופלו חולים ב"נוזל צהוב" שהכיל מים וצואה שאותו שתו המטופלים. על פי התיאוריה, הצואה מתורמים בריאים מכילה חיידקי מעיים "טובים" המונעים את התרבות החיידק.

 

וכך פועלת השיטה: צואה נלקחת מתורמים בריאים ועוברת סדרת בדיקות מחמירה המוודאת כי אינה מכילה חיידקים נגיפיים או פרזיטים מסוכנים. הצואה נלקחת למעבדה, נשטפת ומוקפאת בבקבוקים המכילים נוזל צואה של כחצי ליטר.

 

תרומת הצואה מועברת לבית חולים, וניתנת לחולים דרך צינור זונדה המוחדר מהאף אל הקיבה, או באמצעות חוקן ישירות לפי הטבעת ומשם למעיים. בנק צואה שנפתח השנה בארה"ב סיפק עד כה מעל אלף תרומות צואה למאה בתי חולים בעשרות מדינות. הבנק פועל ללא מטרות רווח. באחרונה הוקם גם בישראל בנק השתלות צואה בבית החולים איכילוב ובכמה חולים כבר בוצעה הפרוצדורה. במרכז הרפואי שיבא עברה ילדה מאושפזת השתלת צואה מאימה, ונרפאה מהזיהום בקלוסטרידיום.

 

צפו: כך פועל בנק הצואה הישראלי

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החיסון החדש עשוי למנוע תמותה של עשרות אלפי אנשים בעולם מדי שנה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים