ירושלים-מוסקבה-דמשק: הטלפון האדום חוזר
המודל מהמלחמה הקרה יפעל במזרח התיכון? נתניהו הכריז כי בפגישה עם פוטין נקבע מנגנון למניעת אי-הבנות בין צה"ל לרוסים בשמי סוריה. אם אכן כך הושג, מדובר אולי בפתח למנגנון למניעת הסלמה בין ישראל לכל מדינות הציר הרדיקלי - וביניהן אפילו איראן
מרוח הדברים שנאמרו בסיום הפגישה במוסקבה לא קשה להסיק שהמפגש בין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לראש הממשלה בנימין נתניהו הוכתר בהצלחה. מדברי נתניהו, לפיהם הושג בשיחה מנגנון למניעת התנגשויות בין צה"ל לרוסים בשמי סוריה, פוטין קיבל את מה שרצה ונתניהו קיבל ככל הנראה אפילו יותר ממה שרצה.
פוטין קיבל חיזוק למעמדה של רוסיה כמעצמה עולמית וכשחקן ראשי במזרח התיכון, שאפילו בעלת ברית של ארצות הברית כמו ישראל מכירה בו ובחשיבותו. נתניהו קיבל את ההבנות שרצה עם רוסיה ואולי אפילו תחילתו של מנגנון למניעת הסלמות מלחמתיות בגזרה הצפונית בכלל - לא רק עם רוסיה, אלא גם עם כל מדינות הציר השיעי הרדיקלי בהובלת איראן שרוסיה כעת היא בעלת בריתו וגם נמצאת בדיאלוג בלתי פוסק איתו.
"אני מקווה ומאמין שהיעד - הגעה לתיאום שיוביל למניעת אי-הבנות בגבולנו הצפוני - הושג", אמר ראש הממשלה נתניהו בתום הפגישה עם פוטין, פגישה שבה השתתפו גם הרמטכ"ל גדי איזנקוט וראש אמ"ן הרצי הלוי. פוטין, שאמר לפני הפגישה לנתניהו "אני מבין את דאגתך", לא צוטט לאחריה.
מנגנון דומה פעל בעבר בין הבית הלבן לקרמלין בתקופת המלחמה הקרה. זה היה הטלפון האדום שבאמצעותו יכלו מנהיגי ברית המועצות וארצות הברית לשוחח ביניהם כדי למנוע שואה גרעינית עולמית או כדי למנוע מלחמה, ואכן המנגנון הזה פעל להפליא. מלחמת עולם שלישית גרעינית לא פרצה.
הקו החם בין אנשי הצבא הרוסי לאנשי צה"ל יכול בקלות לשמש לאותו צורך ממש בעיתות חירום גם בין איראן לישראל. בכלל, אם רוסיה תהפוך לגורם של קבע בסוריה טוב שישראל תוכל להיות איתה בדיאלוג דיפלומטי וצבאי, ועל ידי כך בעקיפין תהפוך גם ישראל לשותפה בעיצוב המזרח התיכון ההולך ומתהווה.