שתף קטע נבחר

 

אירופה מפוצלת: אושרה תוכנית המהגרים

המערב בעד, המזרח נגד: האיחוד אישר את התוכנית שבמסגרתה יפוזרו 120 אלף פליטים ב-28 מדינות. צ'כיה, סלובקיה, רומניה והונגריה התנגדו. "זה יום רע עבור אירופה, ההיגיון הפסיד", אמרו המתנגדים

האיחוד האירופי אישר אתמול (יום ג') תוכנית שבמסגרתה יפוזרו 120 אלף פליטים ברחבי 28 המדינות החברות באיחוד. המהלך אושר על רקע התנגדות נחרצת בקרב ארבע מדינות מזרח-אירופיות - צ'כיה, סלובקיה, רומניה וכמובן, הונגריה.

 

גורמים דיפלומטיים אמרו כי שרי החוץ האירופיים שנפגשו בבריסל החליטו להתחיל בתוכנית קליטת המהגרים, בתמיכתה של גרמניה ומעצמות נוספות, כדי להתמודד במשבר המהגרים החמור ביותר שידעה היבשת מאז מלחמת העולם השנייה. שר החוץ הצ'כי צייץ בטוויטר זמן קצר לאחר ההחלטה כי הוא הצביע נגדה, יחד עם שלושת עמיתיו האחרים. השר מפינלנד נמנע בהצבעתו.

נאבקים על כל רכבת בקרואטיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נאבקים על כל רכבת בקרואטיה(צילום: רויטרס)

לפני ההצבעה הזהירה פראג כי כל ניסיון לכפות מדיניות קליטה עליה לא תהיה ישימה ואף עשויה להסתיים "בלעג גדול" עבור הרשויות והממשלות באירופה. "אנחנו בקרוב נבין שהמלך הוא עירום", צייץ בטוויטר שר הפנים הצ'כי, מילאן צ'ובאנץ', עם סיום ההצבעה. "ההיגיון הפשוט הפסיד היום".

 

ראש ממשלת סלובקיה רוברט פיקו אמר כי הוצאה לפועל של מערכת המכסות האירופית גרמה "באופן שטותי" לקרע עמוק בנושא רגיש מאוד. "כל עוד אני ראש הממשלה, סלובקיה לא תיישם תוכנית של מכסות", אמר.

 

כניסתם השנה של כמעט חצי מיליון בני אדם שנמלטו מאזורי הקרבות והעוני המחפיר בארצותיהם במזרח התיכון, באסיה ובאפריקה הביאה את האיחוד האירופי למחלוקות בנושאי שמירה על הגבולות והאשמות קשות בעניין חלוקת האחריות בנושא. "אם לא נצליח למצוא את הפתרון הנכון לטווח הארוך, משבר המהגרים עשוי לאיים על קיומו של האיחוד האירופי. אבל אני לא פסימי, אני מאמין שנמצא אמצעים משותפים", אמר ראש הממשלה הסלובני, מירו סרר, בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס.

 

מדינות במזרח היבשת, שאין להן כל מסורת של שילוב מספר רב של מוסלמים בחברה, מודאגות מההשפעה על החברה שלהם ומנסות למנוע כל ניסיון לעודד עוד אנשים במצוקה להגיע אל שעריהן. השרים האירופים קיוו להצליח להגיע להסכמה ולא לקיים הצבעה בכוח שבה מדינות המזרח יהיו במיעוט והקרע בין הצדדים רק יגדל.

 

שר הפנים הצרפתי ברנאר קזנב אמר כי התוכנית אושרה "ברוב מוחץ". "ההחלטה הזו היא עדות ליכולת של אירופה לקבל אחריות והתקדמות", אמר. אך דיפלומט מאחת המדינות שהתנגדו להחלטה תיאר את האווירה כ"נוראית" והוסיף": "זהו יום רע עבור אירופה".

 

"צעד ראשון"

סוכנות האו"ם לפליטים, UNHCR, מסרה כי החלטת האיחוד האירופי היא "צעד ראשון וחשוב במסגרת תגובה אירופית מאוחדת למשבר הפליטים". דוברת הארגון, מליסה פלמינג, הוסיפה: "זה חייב להיעשות בשילוב עם יצירה או הרחבה של מתקנים ביוון ובאיטליה שבהם יקבלו ויסייעו לכמויות גדולות של פליטים ומהגרים שיגיעו. במתקנים אלו יוכלו להירשם ולהזדהות לקראת מיקום חדש". פלמינג אמרה כי 120 אלף בני אדם, הכמות שאותה מבקש הגוש האירופי לפזר בין מדינותיו, היא כמות המהגרים שנכנסו ליבשת ב-2 יום בלבד לפי קצב הכניסה הנוכחי.

 

יחד עם 40 אלף פליטים שאושרה קליטתם בהסכם קודם, הנציבות האירופית מסרה כי האיחוד כעת נמצא במצב של העברת סך של 160 אלף פליטים "שללא ספק זקוקים להגנה בינלאומית" בשנתיים הבאות.

 

פליטים ומהגרים שמגיעים ליוון ולאיטליה כבר החלו לזרום צפונה ברחבי היבשת כדי להגיע למדינות עשירות יותר, כמו גרמניה, וזורעים מחלוקות בין מדינות במרכז ובמזרח אירופה שמנסות להעביר, או לפחות לחלוק, את הנטל עם שכנותיהן. הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD) מסר כי אירופה עשויה לצפות לכניסה של מיליון מבקשי מקלט השנה, וכנראה שמחצית מכמות המבקשים אף יהיו זכאים למעמד של פליטים.

 

בגרמניה, היעד הפופולרי ביותר בהפרש ניכר, ראש המודיעין אמר שקיים חשש גדול שאיסלאמיסטים קיצוניים שחיים במדינה ינסו לגייס מהגרים צעירים "שיכולים להיות טרף קל". מנהיגי האיחוד האירופי צפויים לקיים הערב פגישת פסגה שבה יתמקדו בחיזוק הסיוע לפליטים מסוריה ומטורקיה, כמו גם שאר המזרח התיכון, והידוק השליטה על גבולותיו החיצוניים של הגוש האירופי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חוצים את הגבול במקדוניה
צילום: AFP
מומלצים