האם כדאי לשנות את השם עקב צרות?
שאלה:
אני פונה אליכם בשאלת התייעצות בשם חברתי, שעלתה לארץ לפני הרבה שנים. שמה הוא קארין, אך במשרד הפנים רשמו: קרינה, ומאז זהו שמה.
<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>
לדעתה השם הזה לא טוב, ולאחרונה יש לה הרבה בעיות בכל מיני נושאים. האם היא צריכה לשנות את שמה או להוסיף שם נוסף? ואם כן, איזה שם יהיה טוב בעבורה? (מ"פ).
תשובה:
בראש ובראשונה, חשוב להדגיש ששינוי שם איננו פתרון פלא לכל בעיה, וכאשר אדם סובל מבעיות וממצוקות
שונות, עליו לטפל בהן בדרך הטבעית וההגיונית. בבעיות רפואיות יש להיעזר ברופאים, בבעיות נפשיות במטפלים מוסמכים, לבעיות בחיי הנישואין יש יועצים מתאימים, וכן הלאה.
יחד עם זאת, הרעיון ששינוי שם יכול להשפיע על מהלך חייו של האדם אכן מופיע במקורות ישראל. כבר בתנ"ך אמר ה' לאברהם, לפני שנולד לו בנו יצחק, שיחליף את שמו מאברם לאברהם, ואת שם אשתו שרי יחליף בשרה, ובכך ישתנה מזלם והם יוכלו להוליד ילדים.
המדרש מדגיש את הקשר בין שינוי שמם, לבין היכולת להביא ילדים לעולם, ואומר: "אברם אינו מוליד - אברהם מוליד; שרי אינה יולדת - שרה יולדת" (מדרש קהלת, פרשה ה').
ניתן היה לחשוב ששינוי השם הועיל במקרה של אברהם ושרה, משום שהוא נעשה בהוראה אלוהית ישירה, אך הדבר לא יעזור אם אדם משנה את שמו לפי הבנתו האישית. ברם, חכמינו ז"ל קבעו שגם שינוי שם שאדם משנה ביוזמתו עשוי להשפיע על גורלו, ובגמרא נאמר שזהו אחד מהדברים שיכולים לקרוע גזירה רעה שנגזרה על האדם (בבלי, ראש השנה טז, ב).
לפי ההסבר של הרמב"ם, הסיבה לכך היא ששינוי השם מבטא את רצון האדם לשנות את אישיותו. לדבריו, בכך שהאדם משנה את שמו הוא מצהיר על עצמו: "אני אחר ואינני אותו האיש שעשה אותם המעשים" (הלכות תשובה, ב, ד).
הרשב"א, לעומת זאת, הסביר שבהשתנות השם ישתנה מזלו של האדם (שו"ת הרשב"א ה, מח). מדבריו נראה כי אין הכרח בשינוי במעשי האדם ובהתנהגותו כדי שהשינוי ישפיע. גם ספר הזוהר (א, טו-טז) סבור כי שמו של האדם גורם לדברים שונים שקורים לו, ולכן יש שנוהגים לשנות שמו של אדם בזמני מצוקה, בתקווה שהדבר יחולל שינוי לטובה במצבו.
שינוי השם, או הוספה של שם חדש, מקובלים בעיקר במקרים של אנשים החולים במחלה קשה. מנהג זה מופיע בהלכה בפסק הרמ"א שבשולחן ערוך, שם הוא כותב: "נהגו לברך חולים בבית הכנסת, לקרוא להם שם חדש, כי שינוי השם קורע גזר דינו" (יורה דעה, שלה, י).
ראוי לציין ששינוי שם, הוא אמצעי שמשתמשים בו בדרך כלל רק במצבים קשים, ולא בבעיות קלות או בעלות אופי זמני.
ומה הפתרון של קארין - קרינה?
במקרה של חברתך, כפי שאני מבין, היא אהבה את שמה קארין - אך מרגישה ששינוי שמה לקרינה
אינו טוב לה. כיוון שכך, הדרך הפשוטה ביותר היא לפנות למינהל האוכלוסין ולשנות את שמה בחזרה לשם קארין. אציין שאין כל איסור הלכתי להיות בעל שם לועזי, והיו רבים בישראל, ובהם גם חכמים גדולים וצדיקים שנקראו בשמות לועזיים (אגרות משה, אורח חיים, ד, סו וכן שם, ה, י).
אם היא חשה שלא די בחזרה לשם המקורי, אני ממליץ לה להוסיף שם עברי, ולמעשה כל שם עברי שמקובל בישראל יכול להתאים. במקרים של מחלה קשה מקובל להוסיף את השם חיה, ובמקרה שלה, כיוון שאינני יודע מה טיבם של צרותיה, אינני יכול לייעץ על שם מתאים במיוחד. ייתכן ששמות כגון: תקווה, ברכה, שמחה עשויים להתאים, או שם המכיל את המילה אור, כגון אורטל, בתקווה שבכך יתווסף אור לחייה. כל טוב (משיב: הרב רונן לוביץ').