אין כסף בתקציב להנגשה, הרשויות דורשות להעלות ארנונה
משרד הפנים מצא כי צריך להעביר 100 מיליון שקל בשנה לרשויות המקומיות כדי להנגיש מבנים לנכים. בתקציב האחרון הוקצה רק חמישית ובשלטון המקומי מבקשים לאפשר להם להעלות את תעריף הארנונה. בינתיים, שושנה זכריה מירושלים עוברת מסע תלאות בדרך למועדון הקשישים ב"מדרגות הגיהנום"
במאמץ גדול, כשהיא גוררת רגל רועדת אחת אחרי רגל רועדת שנייה ונעזרת במטפלת הזרה שלה, מנסה שושנה זכריה בת ה-75 מירושלים לרדת במדרגות שמובילות למועדון הקשישים שבו היא מבקשת. עבור שושנה, חולה סיעודית שעברה לפני כמה שנים אירוע מוחי וכעת משותקת חלקית במחצית מגופה, הירידה הזו היא כמו נצח. "אלו מדרגות שהם גיהנום".
שושנה היא לא היחידה שנאלצת להתמודד עם אי-הנגשה עבור נכים. סקר של משרד הפנים קבע כי על מנת לעמוד ביעדי הנגשת המבנים לנכים, שנקבעו בחקיקה, יש צורך בהעברת 100 מיליון שקלים מדי שנה לרשויות המקומיות, אך משרד הפנים הקצה בתקציב האחרון רק חמישית מהסכום.
ל-ynet נודע כי כדי לעמוד ביעדי החוק, מרכז השלטון המקומי מבקש לשנות את לוחות הזמנים הקבועים בחוק, לפטור את ראשי הרשויות מהסנקציות הפליליות שנקבעו ולאשר להם העלאת ארנונה.
27 מדרגות מפרידות בין המקום היחיד שמהווה עבור שושנה מפלט מחיים קשים. "אני נחנקת בבית וצריכה לצאת החוצה כדי לנשום", אומרת. כבר ארבע שנים שבתה, עפרה קדוש ואני המועדון פונים לעיריית בירושלים להנגיש את הכניסה למועדון של המנהל הקהילתי בשכונת קריית יובל, אבל ללא הואיל.
"היא לא הולכת בחורף כדי לא להחליק והולכת רק שלוש פעמים במקום ארבע כי היא פשוט לא עומדת במאמץ הפיזי", מספרת קדוש. "המקום הזה הוא עורק החיים של אימא ולכן פנינו שוב ושוב אל העירייה. אמרו לנו שזה בטיפול, אבל דבר לא נעשה כדי לפתור את הבעיה ההרגשה היא שלא איכפת".
פרק הנגישות בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות קובע כי עד שנת 2021 נדרשות הרשויות המקומיות להנגיש לנכים את כל מבני הציבור שבתחומם. סקר שערך משרד הפנים בנושא גילה כי יש צורך בהעברת יותר ממאה מיליון שקלים בשנה לרשויות כדי שאלה יוכלו לעמוד ביעדים שנקבעו בחוק.
עם זאת, בתקציב שאישרה החודש הכנסת בקריאה ראשונה הקצה משרד הפנים תקציב נמוך בהרבה מהנדרש כדי לסייע לרשויות לעמוד בנטל ההנגשה - עשרים מיליון שקלים בשנה. כעת נודע ל-ynet כי מרכז השלטון המקומי מבקש ממשרד הפנים לשנות את אופן הקצאת תקציבי הנגישות.
"מרכז השלטון המקומי מבקש להציע מודל המסדיר מחויבות משותפת של הרשויות המקומיות והמדינה לתקצוב הנושא, תוך הסרת הסנקציות הפליליות כלפי ראשי הרשויות המקומיות ובעלי תפקידים בהן, ותוך עדכון לוחות הזמנים המחייבים בחקיקה", כתב החודש יו"ר השלטון המקומי וראש העיר מודיעין חיים ביבס לשר הפנים סילבן שלום.
במודל המוצע נכתב עוד כי "לצורך מימון חלקן של הרשויות המקומיות בתקצוב ההנגשה תאושר העלאה חריגה בארנונה".
לעג לרש
נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, אחיה קמארה, אומר כי התקציב שאושר הוא לעג לרש. "20 מיליון שקלים מספיקים למימון של כשישים מעליות ברחבי הארץ בלבד. זה לא מספר שבאמת יכול לסייע לרשויות הנזקקות במשימתן להנגיש עשרות עד מאות מבנים שנמצאים בתחומה של כל רשות וזאת עבור יותר ממיליון וחצי אנשים עם מוגבלות ברמות שונות החיים בישראל".
קאמרה הוסיף כי לאורך השנים אנשים עם מוגבלות הופלו בתחומי חיים שונים וכדי לתקן את המצב נחקק חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות. "על מנת ליצור שינוי אמיתי בחיים של אנשים עם מוגבלות בישראל יש צורך בהסרת החסמים העומדים בפניהם ולהביא להנגשת המרחב הציבורי שבו הם חיים וצורכים את רוב השירותים. מדובר בשטחים הציבוריים כמו בנייני העירייה, מוסדות דת, אולמות תרבות וספורט, שירותי רווחה ובריאות, פארקים, ספריות, מתנ״סים וחופי רחצה".
במכתב שהעביר קאמרה קרא לשר הפנים לפעול בדחיפות להגדלת הסכום למאה מיליון שקלים כבר בתקציב הנוכחי.
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה למקרה של שושנה זכריה: "העירייה רואה חשיבות גדולה בהנגשת המרחב הציבורי. עם זאת, עלות ההנגשה בירושלים מוערכת ביותר משני מיליארד שקל. עיריית ירושלים, יחד עם כלל הרשויות המקומיות, נאבקת לקבלת מימון מהמדינה לצורך ביצוע ההנגשה הנדרשת בכלל המתקנים העירוניים. יש להזכיר כי רק החודש הודיע שר החינוך על הקצאת 950 מיליון שקלים לטובת הנגשת מוסדות חינוך בכל רחבי המדינה, ועיריית ירושלים מברכת על כך ומצפה לקבל חלק ממשי מתקציב זה לצורך קידום הנגשת מוסדות חינוך בירושלים".
ממשרד הפנים נמסר כי "הנושא טרם נדון. מבירור עולה כי פנייתו של מר חיים ביבס מופנית אל ועדת שרים לענייני פנים"
ממרכז השלטון המקומי נמסר: "מרכז השלטון המקומי פנה אל משרד הפנים והתריע על העדר התקצוב ההכרחי להנגשת המרחב הציבורי ברשויות, ואף הציע מודל חליפי ישים ומעשי. באם לא יינתנו התקציבים הדרושים על ידי משרד האוצר המתנער מכך ובאם ולוחות הזמנים לא ישתנו, לא תוכלנה הרשויות לעמוד ביישום".
נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות מפעילה מוקד לפניות בטלפון 02-5088022 או בדוא"ל iritsha@justice.gov.il