שתף קטע נבחר
 

בנק ישראל הותיר הריבית לאוקטובר על 0.1%

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה להשאיר את הריבית לחודש אוקטובר ללא שינוי. זאת למרות נתוני הצמיחה האפסיים של המשק, האינפלציה הנמוכה ודחיית העלאת הריבית בארה"ב

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ה') להשאיר את הריבית במשק חודש נוסף ללא שינוי, בנקודת השפל של 0.1% שאליה היא הורדה לפני שבעה חודשים. זאת למרות שהנתונים שפורסמו לאחרונה תומכים לכאורה בהפחתת ריבית: עדכון אומדן הצמיחה כלפי מטה על ידי הלמ"ס, המדד השלילי שנרשם בחודש שעבר והירידה החדה באינפלציה הצפויה.

 

ריבית נמוכה יותר מגדילה את הביקושים במשק ולכן היא עשויה לתרום גם להגברת הפעילות הכלכלית וגם לדחיפת האינפלציה בחזרה אל תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%).

 

בחודש שעבר: למרות הירידות בשווקים: הריבית ללא שינוי

הריבית בארה"ב נותרה ללא שינוי

גם באוגוסט: הריבית נותרת ברמה של 0.1%

 

לפני שבוע דווחה הלמ"ס כי ברבעון השני של השנה צמח המשק בשיעור שנתי אפסי של 0.1%, ולא ב- 0.3% כפי שדיווחה בחודש שעבר. בתוצר של הסקטור העסקי נרשמה ברבעון השני אף צמיחה שלילית, בשיעור שנתי של מינוס 1.2%. כלל יצוא הסחורות והשירותים צנח ברבעון השני בשיעור שנתי של 10.6%, בהמשך לירידה בשיעור זהה ברבעון הקודם. מדד אוגוסט ירד ב- 0.2%, והאינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, ממשיכה להיות שלילית בשיעור של מינוס 0.4%. במקביל, נרשמה בימים האחרונים ירידה חדה של 0.4% גם באינפלציה הצפויה בשנה הקרובה, והיא חזרה למעשה לנקודת השפל של לפני שש שנים וחצי, בעיצומו של המשבר הגלובלי - 0.4% בלבד.

 

אולם לכל הנתונים וההערכות האלה יש לבנק ישראל הסברים משכנעים, שתומכים בהערכה כי אין כעת צורך בביצוע מהלך דרמטי של הפחתת הריבית לשפל היסטורי של 0%, או אף של הנהגת ריבית שלילית. לדעת הבנק, הצמיחה האפסית שנרשמה ברבעון השני נובעת בעיקר משני גורמים בעלי אופי חד-פעמי: העיצומים בחברת כיל שפגעו ביצוא, ושינויי מיסוי שגרמו להקדמת רכישת מכוניות לסוף 2014 ופגעו בצריכה הפרטית השנה. גם הירידה באינפלציה הצפויה נובעת בעיקר מגורמים חד-פעמיים: התחדשות הירידות במחירי האנרגיה והסחורות בעולם, הפחתת תעריפי החשמל בארץ, הפחתת המע"מ וביטול אגרת הטלוויזיה.

  

הירידות בבורסה באוגוסט    (צילום: ירון ברנר)

הירידות בבורסה באוגוסט    (צילום: ירון ברנר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

סיבה חשובה נוספת להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי היא החשש של בנק ישראל מהתרומה של מהלך מסוג זה להמשך העלייה במחירי הדיור. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית ה"פריים", מגדילה לכן את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות. בשבוע שעבר דווחה הלמ"ס כי מחירי הדירות עלו בחודשים יוני-יולי לעומת החודשיים הקודמים ב- 0.9% והם גבוהים כעת ב- 6% ממחיריהן הממוצעים בתקופה המקבילה בשנה שעברה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג
צילום: גיל יוחנן
מומלצים